2013-01-14 11:41:58
Φωτογραφία για Χαμένη ευκαιρία
Του Ι.Κ.Πρετεντέρη

Ο νέος φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε τελικά την περασμένη Παρασκευή διεκδικεί ήδη περίοπτη θέση στο εθνικό Πάνθεον των χαμένων ευκαιριών.

Για άλλη μια φορά, η πολιτική ηγεσία είχε υποσχεθεί ένα φορολογικό σύστημα απλό, δίκαιο και αναπτυξιακό.

Για άλλη μια φορά όμως διέψευσε τον εαυτό της.

Και παρουσίασε ένα φορολογικό σύστημα με την πρωτοφανή ιδιαιτερότητα να μην είναι ούτε απλό ούτε δίκαιο ούτε αναπτυξιακό. Τρία στα τρία!

Δεν είναι απλό διότι δεν στηρίζεται σε μερικούς γενικούς κανόνες αλλά σε πολυάριθμες επιμέρους διατάξεις.

Δεν είναι δίκαιο διότι καταργεί την ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο αφού θεσπίζει διαφορετική μεταχείριση κάθε κοινωνικής κατηγορίας - μια φορολογική αντίληψη που, αν δεν απατώμαι, είχε καταργηθεί από τη Γαλλική Επανάσταση του 1789 Δεν είναι αναπτυξιακό διότι δεν περιλαμβάνει εκείνες τις φορολογικές ελαφρύνσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που θα τόνωναν την εσωτερική ζήτηση και τις επενδύσεις - το αντίθετο: επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη μέση ελληνική οικογένεια...


Η ζημιά είναι πολλαπλή.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε υπό την πίεση της τρόικας να επιμείνει σε μια σκληρή περιοριστική πολιτική, το Φορολογικό ήταν η τελευταία ευκαιρία να δώσει ως αντίβαρο στην ελληνική κοινωνία μια αίσθηση ίσης κατανομής των βαρών αλλά και μια στοιχειώδη αναπτυξιακή προοπτική.

Την απεμπόλησε για δύο λόγους.

Πρώτον, επειδή για λόγους ευκολίας ή έστω άμεσης απόδοσης προτίμησε να ακολουθήσει την πεπατημένη αλλά και αποτυχημένη συνταγή «κόβω μισθούς, κόβω συντάξεις, βάζω φόρους».

Δεύτερον (και σοβαρότερο), επειδή πολύ φοβούμαι πως ούτε η κοινωνική δικαιοσύνη ούτε η αναπτυξιακή προοπτική εγγράφονται στα άμεσα ενδιαφέροντα της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου.

Διακατέχονται από μια εντελώς διαφορετική αντίληψη την οποία με απόλυτη ειλικρίνεια παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή: η απόλυτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων. Πώς; Κόψτε τον λαιμό σας!

Σε αυτό το επίπεδο φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση. Και προφανώς αν είναι έτσι, τίποτα δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά...

Φυσικά δεν είναι έτσι. Αλλά από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο μπορεί να επικαλεστεί ένα ελαφρυντικό. Την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Να το δεχτώ. Υπό μία προϋπόθεση: ότι η προσπάθεια έχει ημερομηνία λήξης και ότι η σταθεροποίηση δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση μιας χώρας που έχει διαλυθεί.

Αν λοιπόν δεν εντάξουν αυτήν την προϋπόθεση στον πυρήνα της λογικής τους και αν δεν τη διακηρύξουν ρητά, τότε πολύ φοβούμαι ότι απλώς θα χάνουν τη μια ευκαιρία μετά την άλλη - έως ότου κληθεί να αναλάβει ο Σκουρλέτης...

πηγή: tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ