2013-01-29 20:39:03
Φωτογραφία για Ρεν: Διαψεύστηκαν οι «Κασσάνδρες» για ευρωζώνη – η σταθεροποίηση δεν είναι μόνη λύση
Την πεποίθηση πως ο κίνδυνος διάλυσης που απειλούσε την ευρωζώνη έχει πλέον εξαλειφθεί και πως οι «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν το τέλος της νομισματικής ένωσης διαψεύστηκαν... εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, στο πλαίσιο ομιλίας που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

«Πριν από ένα χρόνο κυριαρχούσε η αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και υπήρχε ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν, προειδοποιώντας ωστόσο πως, παρά τις προόδους που σημειώθηκαν κατά το «καθοριστικό 2012», η ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις καθώς μάχεται να ξεπεράσει την κρίση που την ταλανίζει.

Παράλληλα, ο κ. Ρεν εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη σταδιακή ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα.

Διατηρώντας το βλέμμα του στη χώρα μας αλλά και στις λύσεις που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί η ευρύτερη κρίση στην ΟΝΕ, ο κ. Ρεν αναγνώρισε πως η έξοδος από την κρίση δεν πρόκειται να επιτευχθεί αποκλειστικά μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία «πνίγει» την ανάπτυξη, αλλά με τη βοήθεια μίας δέσμης μέτρων που θα συνδυάζει την «κουλτούρα σταθεροποίησης» του Βορρά και την «κουλτούρα αμοιβαιοποίησης» που απορρέει από τον κοινοτικό Νότο.


Η «κουλτούρα αμοιβαιοποίησης» που ανέφερε ο κ. Ρεν πιθανότατα αποτελεί αναφορά στο αίτημα των δοκιμαζόμενων κρατών του Ευρωπαϊκού νότου για αμοιβαιοποίηση του χρέους των μελών της ευρωζώνης, πρόταση που έχει συναντήσει την αντίσταση της Γερμανίας.

Το εν λόγω σχόλιο έρχεται μία ημέρα αφότου ο κ. Ρεν αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που ακολουθείται από την Ισπανία, καθώς, σε περίπτωση που «υπάρχει μία σοβαρή κατάρρευση στην οικονομία, μπορούμε να προτείνουμε μία επέκταση του δρόμου προσαρμογής που ακολουθεί η χώρα».

Η Μαδρίτη αναμένεται να χάσει το στόχο για έλλειμμα της τάξης του 6,3% του ΑΕΠ για το 2012, έχοντας μάλιστα στόχο 4,5% για το τρέχον έτος.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ