2013-02-08 09:29:26
Φωτογραφία για ΝΕ ΑΠΡΟΤΑΣΗ ΡΟΜΠΕΪ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ Ε.Ε. (VIDEO)
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2014-2020 με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ να καταθέτει νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Οι εργασίες διεκόπησαν τη νύχτα και ξεκίνησαν και πάλι στις 07.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

«Αναθεωρημένη πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η συνεδρίαση συνεχίζεται στις 06.30 (ώρα Βρυξελλών). Εργαζόμαστε για μια συμφωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μήνυμά του στο twitter.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει στις βασικές γραμμές ενός σχεδίου για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, οι δαπάνες του οποίου θα διαμορφωθούν στα 960 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία.

«Αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι ότι έχουμε το πλαίσιο για μια συμφωνία», δήλωσε η ίδια πηγή, διατηρώντας την ανωνυμία της. «Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα γίνει σήμερα», πρόσθεσε.


Όπως μεταδίδει το Reuters, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει περαιτέρω μετριοπαθείς περικοπές δαπανών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να δαπανηθεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της συνόδου είναι ότι η έναρξή της καθυστέρησε πέντε ώρες και όταν ξεκίνησε στις 22.00 οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν μπροστά τους κάποια πρόταση.

Ο κ. Ρόμπεϊ είχε πρόθεση να θέσει υπ' όψιν των Ευρωπαίων ηγετών ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού ωστόσο το ανέβαλε, καθώς φάνηκε πως δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Ρόμπεϊ πρότεινε μια μικρή περικοπή στις δεσμεύσεις πληρωμών, αλλά μεγαλύτερη περικοπή στις πληρωμές. Συγκεκριμένα, η πρόταση καθορίζει τις κοινοτικές δαπάνες για την περίοδο 2014-2020 σε 960 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις πληρωμών και 910-913 δισ. ευρώ σε πληρωμές.

Στη πρόταση του Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθόριζε τις συνολικές κοινοτικές δαπάνες την περίοδο 2014-2020 στα 973 δισ. ευρώ ή στο 1,01% του κοινοτικού ΑΕΠ, η οποία σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν είναι χαμηλότερη κατά περίπου 75 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε, ωστόσο, ότι η πρόταση δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη και στη συνέχεια να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Σημαντικές διαφορές

Οι διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών διαφάνηκαν και από τις δηλώσεις που έκαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι στη σύνοδο κορυφής.

«Δεν μπορώ να πω αν θα επιτύχουμε. Οι θέσεις διαφέρουν ακόμη πολύ. Για τη Γερμανία, μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Πρόσθεσε πως «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που ξοδεύουμε, αλλά και να δείξουμε αλληλεγγύη, μεταξύ εκείνων που προσφέρουν τα χρήματα και αυτών που τα λαμβάνουν».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αφού ανέφερε ότι προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, προειδοποίησε ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να οδηγεί σε συρρίκνωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Αντίθετα, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επισήμανε ότι η πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου δεν ήταν ικανοποιητική και ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει μεγαλύτερη περικοπή των γεωργικών δαπανών.

Αντ. Σαμαράς: «Κλειδί» ανάπτυξης τα κοινοτικά κονδύλια

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με δεδομένο πλέον ότι η Ε.Ε. θα έχει κι αυτή, όπως και τα κράτη - μέλη, έναν προϋπολογισμό λιτότητας την περίοδο 2014-2020, θα επιχειρήσει να περιορίσει τις μεγάλες απώλειες που θα έχει η χώρα μας σε σχέση με το πακέτο της περιόδου 2014-2020.

Το βασικό επιχείρημά του είναι ότι η Ελλάδα γνωρίζει τα τελευταία πέντε χρόνια τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη και επιπλέον συγκυριακά είναι και το μεγάλο θύμα της στατιστικής μεθοδολογίας με βάση την οποία κατανέμονται τα κονδύλια στα κράτη - μέλη.

«Πιστεύω ότι τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν εγγύηση επιτυχίας, το κλειδί για την επιτυχία, διότι χρειαζόμαστε - ειδικά η Ελλάδα - ανάκαμψη και ανάπτυξη» δήλωσε προσερχόμενος.

«Όπως γνωρίζετε, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις - τόσο οι διαρθρωτικές όσο και η δημοσιονομική προσαρμογή - είναι σε εξέλιξη και προχωρούν αυτή τη στιγμή επιτυχώς στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

naftemporiki.gr/Reuters
 
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σοκαριστικό βίντεο....
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σοκαριστικό βίντεο....
Μπιρ παρά...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μπιρ παρά...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ