2013-02-11 17:19:03
Φωτογραφία για Σε απειλή το έργο της Κάρλας
Ανοίγει συνολικά ο φάκελος του μεγάλου έργου που κινδυνεύει με απώλεια πόρων Σοβαρή απειλή απώλειας πόρων εξακολουθεί να ίπτανται πάνω από το έργο επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας. Ήταν τον Σεπτέμβριο του 1999, όταν έπεφτε η υπογραφή στη σύμβαση της πρώτης εργολαβίας για τον ταμιευτήρα και τα συναφή έργα.

Έκτοτε ακολούθησε η υπογραφή άλλων οκτώ συμβάσεων. Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 194.204.076 ευρώ και κόστος, ύστερα από τις εκπτώσεις, 148.270.204 ευρώ, βρίσκεται σε κίνδυνο 14 χρόνια μετά την έναρξή του.

Τα εμπόδια, τα οποία φρενάρουν την πορεία του έργου, παραμένουν και όσο ο χρόνος κυλά αδυσώπητα τόσο πλησιάζει ο κίνδυνος Εάν το έργο - γέφυρα από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ, δεν ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί, τότε το σημαντικό περιβαλλοντικό έργο κινδυνεύει να μείνει ημιτελές, κονδύλια εκατομμυρίων που έχουν δαπανηθεί δίχως διασφάλιση, ενώ η χώρα θα κληθεί να επιστρέψει στην Ε.Ε. διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.


Το έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας -χαρακτηρισμένο ως προτεραιότητας- αποτελείται από δέκα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡΑΑ και αρδευτικά έργα που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ΕΠΑΑ. Η μη ολοκλήρωσή του εντός των χρονικών ορίων, θα οδηγήσει σε απώλεια πόρων τόσο του ΕΣΠΑ, όσο και του Γ’ ΚΠΣ, προειδοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το έργο και οι επιμέρους εκκρεμότητές του περνούν από «ακτινογραφία» σε σύσκεψη, στην Αθήνα, την ερχόμενη Πέμπτη. Θεωρείται η πιο κρίσιμη και σημαντική για το έργο σύσκεψη, την οποία προκάλεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς στο ίδιο τραπέζι έχει κληθεί να προσέλθει το σύνολο των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν κληθεί στις 14 Φεβρουαρίου, στις 11πμ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σ. Αλεξιάδης και ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Αστ. Χατζηπαραδείσης, από το υπουργείο Ανάπτυξης ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Ε. Σιμόπουλος και ο διευθυντής Εγγειοβελτιωτικών Έργων Στ. Ποτουρίδης, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Αθ. Θεοχαρόπουλος και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» Πολυξένη Πολύζου και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούση.

Ο φάκελος του μεγάλου έργου πρόκειται να ανοίξει στην επικείμενη σύσκεψη και όλα τα επιμέρους έργα θα εξεταστούν ένα προς ένα, στην κατεύθυνση επίσπευσης της υλοποίησής τους. Έχει προγραμματιστεί να γίνει σύντομη παρουσίαση του έργου, των εκκρεμοτήτων, των εμπλεκόμενων φορέων ανά εκκρεμότητα και των προτεινόμενων ενεργειών, «με σκοπό τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για τον συντονισμό των ενεργειών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», σύμφωνα με την πρόσκληση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Εξι «αγκάθια»

Έξι είναι τα σοβαρά εμπόδια, τα οποία θα επιχειρήσουν στη σύσκεψη να υπερπηδήσουν σύντομα τα συναρμόδια υπουργεία και η Περιφέρεια Θεσσαλίας:

1. Γενικός συντονισμός του έργου

2. Κοινωνικές αντιδράσεις για το έργο της ύδρευσης Βόλου, λόγω της καθυστέρησης των αρδευτικών έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ

3. Αίτημα αναδόχου για διάλυση εργολαβιών και εξέλιξη των εργασιών επιτροπής περί ματαίωσης διάλυσης

4. Καθυστερήσεις αρχαιολογικών ανασκαφών

5. Καθορισμός αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας.

6. Μελλοντικές ενέργειες: απαιτούμενοι αναδασμοί για την υλοποίηση των έργων Β’ φάσης άρδευσης και ύδρευσης, για τους οποίους δεν έχουν αρχίσει οι απαιτούμενες ενέργειες (κτηματογράφηση) και δεν έχουν προγραμματιστεί οι απαραίτητοι πόροι.

"Ταχυδρόμος"

almyrosinfo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ