2013-02-12 17:07:03
Φωτογραφία για Πανεπιστήμιο Aalto: Νέα φωτοβολταϊκά με νάνο-κεραίες εκτοξεύουν την αποδοτικότητα!
Θεαματικά αποτελέσματα και υψηλή αποδοτικότητα υπόσχεται νέα γενιά φωτοβολταϊκών με ασημένιες νανο-κεραίες, σύμφωνα με νέα έρευνα Φιλανδών επιστημόνων.

Ειδικότερα, μια ομάδα φυσικών, από το Πανεπιστήμιο Aalto, ανέπτυξε θεωρητικά σχέδια της συγκεκριμένης τεχνολογίας η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα της ηλιακής κυψέλης με εμπορικά βιώσιμο τρόπο.

Η καινοτομία συνίσταται στην ενσωμάτωση συστοιχιών μικροσκοπικών ασημένιων νανο-κεραίων, σε διάταξη σκακιέρας, εντός των φωτοβολταϊκών.

Με αυτό τον τρόπο το φωτοβολταϊκό πάνελ αιχμαλωτίζει περισσότερο φως και το διαχέει καλύτερα στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Στο μεταξύ, νέες κατασκευαστικές τεχνικές για την εκτύπωση μιας συστοιχίας νανο-κεραίων σε φωτοβολταϊκό πάνελ λεπτού υμένα, επιτρέπουν την εφαρμογή της πρωτοποριακής τεχνολογίας με χαμηλό κόστος.

Οι υφιστάμενες τεχνολογίες χρησιμοποιούν επικαλύψεις για να μειώσουν την ποσότητα του φωτός που αντανακλάται από την ηλιακή κυψέλη, ωστόσο με αυτό τον τρόπο δεν αντιμετωπίζεται η απώλεια του φωτός, σε ποσοστό 50%, από το πίσω μέρος του λεπτού υμένα του φωτοβολταϊκού.

Σήμερα, οι καλύτερες εμπορικά βιώσιμες ηλιακές κυψέλες μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια μόλις το 22% του φωτός που λαμβάνουν.

Η νέα τεχνολογία υπόσχεται μεγαλύτερη αποδοτικότητα χωρίς εκτόξευση του κόστους.
technewz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ