2013-02-12 22:07:32
Φωτογραφία για Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς την πάλη!
Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ προτείνει τον αποκλεισμό του αθλήματος της πάλης από το ολυμπιακό πρόγραμμα του 2020, ενώ διατηρεί στη λίστα το μοντέρνο πένταθλο, τιμώντας τη μνήμη του Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Με το πρόσχημα της χαμηλής τηλεθέασης και διάθεσης εισιτηρίων (υπάρχουν ακόμα 37 κριτήρια, αλλά σ'αυτά τα δύο δίνεται προτεραιότητα), το 15μελές κονκλάβιο της Λωζάνης στέλνει στο χρονοντούπαλο της ιστορίας ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα της ανθρωπότητας! Οριστική απόφαση θα ληφθεί από τη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου, στο Μπουένος Αϊρες, αλλά το παρελθόν διδάσκει ότι η ΔΟΕ απλώς επικυρώνει, αντί να επανεξετάζει, τις αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της.

Ειδικά για την Ελλάδα, η πάλη αποτελεί ορόσημο, καθώς ήταν ανασπόστατο κομμάτι των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, επιπλέον έχει προσφέρει στη χώρα μας πολλές διακρίσεις, από το 1896, με αποκορύφωμα 11 μετάλλια. Το πλέον πρόσφατο ήταν χάλκινο και κατακτήθηκε στην Αθήνα, το 2004, από τον Αρτιόμ Κιουρεγκιάν (φωτ.)
. Φαίνεται, όμως, πως δεν ασκήθηκαν πιέσεις στη ΔΟΕ για να διατηρηθεί στο πρόγραμμα, όπως συνέβη για το πινγκ πονγκ από τους Κινέζους, ή για το μοντέρνο πένταθλο απ'όσους προσπέρασαν τα 39 κριτήρια επιλογής, και οχυρώθηκαν πίσω από το επιχείρημα ότι ήταν το άθλημα που προώθησε ο αναβιωτής των Αγώνων, Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Η αρχαία Ολυμπία, από μόνη της, δε λέει και πολλά πράγματα πια στους "σοφούς" της επιτροπής Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας πάλης, Κώστας Θάνος, χαρακτηρίζει ως ανεκδιήγητη τη σημερινή πρόταση: "Και δεν πιστεύω ότι θα σταθεί, στη Σύνοδο της ΔΟΕ, γιατί το άθλημα είναι ταυτόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο Λονδίνο, μάλιστα, έκοψε πολλά εισιτήρια. Επιπλέον, η πάλη έχει μείνει μακριά από το ντόπινγκ. Θα'ναι ιεροσυλία να την εξοστρακίσουν. Ετσι που το πάνε κάποιοι, θα καταργήσουν ακόμα και την ονομασία των Ολυμπιακών Αγώνων"!

Ο Λάμπης Νικολάου, μέλος της ΔΟΕ, θα στείλει αύριο επιστολή στη Λωζάνη, ζητώντας από την ολομέλεια να μην επικυρώσει την εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής.
Allinsports
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ