2013-02-13 11:30:34
Φωτογραφία για ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της κλοπής ρεύματος, λόγω της αδυναμίας των ελληνικών νοικοκυριών να αποπληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το φαινόμενο έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα και εντοπίζεται όχι μόνο σε υποβαθμισμένες αλλά και σε ακριβές περιοχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής»

Το φαινόμενο που προ κρίσης εντοπιζόταν κυρίως σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε ακριβές περιοχές όπως τα βόρεια προάστια της Αττικής. Στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) εκτιμούν ότι ο τζίρος από τις κλοπές ρεύματος, μόνο στα επαγγελματικά ακίνητα, έχει τετραπλασιαστεί και από 10 εκατ. το 2011 ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ το 2012.

Η «τέχνη» της ρευματοκλοπής, ποικίλει στην εφαρμογή της και εκτίμηση των αρμοδίων είναι ότι πλέον γίνεται συστηματικά από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, έναντι αμοιβής. Τα στοιχεία για τετραπλασιασμό των απωλειών της ΔΕΗ προκύπτουν κυρίως από ελέγχους που έχουν κάνει συνεργεία της ΔΕΗΔΔΕ σε επιχειρήσεις.


Η πλέον διαδεδομένη πρακτική, που είναι αδύνατον να εντοπιστεί εάν δεν υπάρξει καταγγελία για να γίνει έλεγχος από αρμόδιο συνεργείο, είναι η αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή. Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, μπορεί να γίνει μόνο από ηλεκτρολόγους οι οποίοι παρεμβαίνουν και επιβραδύνουν την ταχύτητα κίνησης του μετρητή.

Η οικονομική δυσπραγία νοικοκυριών και επιχειρήσεων εκδηλώνεται και με τις οικειοθελείς αποκοπές ρεύματος. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφέρουν διακοπές 300 χιλιάδων μετρητών το 2012, όταν πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν 100 χιλιάδες. Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται και οι αποκοπές ρεύματος λόγω ανεξόφλητων χρεών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, σε μηνιαία βάση γίνονται 27.000 αποκοπές. 

''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ