2013-02-14 12:44:13
Φωτογραφία για Τι σχεδιάζει ο Β.Βενιζέλος....
Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ

Με τη γάτα, που είναι εφτάψυχη, παρομοίασε το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ του Κινήματος. Ο κ. Βενιζέλος επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να απαντήσει σε όσους από το κόμμα του ή όσους έχουν αποχωρήσει από αυτό και αποκαλούν το ΠΑΣΟΚ «συνιστώσα» ή «ουρά» της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «δεν είναι η ουρά, είναι η γάτα, που είναι εφτάψυχη. Εφτάψυχο είναι και το ΠΑΣΟΚ… Η γάτα προφυλάσσει τη ζωή μας από ερπετά. Και απευθύνοντας προειδοποίηση προς όσους χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει τα πολιτικά ερπετά».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος θέλησε επίσης να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το μεγάλο ζητούμενο του Συνεδρίου που αρχίζει στο τέλος Φεβρουαρίου. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι η συμμετοχή ή όχι η συμμετοχή στην κυβέρνηση, που παραμένει η στρατηγική επιλογή του ίδιου, που φυλάσσει ως κόρη οφθαλμού την ενότητά της, παρά τα αλλεπάλληλα «φάουλ» των κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από τη ΝΔ.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος ανέδειξε ως πρώτους πολιτικούς του αντιπάλους τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή και δεν έκανε λόγο για τη ΝΔ και τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες έχει αναφερθεί σε άλλες ομιλίες του. Δεν βρήκε ούτε μια πολιτική διαφορά άξια λόγου για να αναφέρει του κόμματος που ηγείται, με το κόμμα του κ. Σαμαρά. Αυτό έδωσε αφορμή σε στελέχη του Κινήματος να σχολιάσουν ότι ενδεχομένως ο κ. Βενιζέλος να αλλοιθωρίζει προς την προσπάθεια του Α. Σαμαρά να ιδρύσει το λεγόμενο «φιλοευρωπαϊκό κόμμα».

Σε ενίσχυση της άποψης αυτής, επισημαίνουν μια άλλη φράση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι «δεν θέλουμε ένα νέο κοινωνικό σχηματισμό στη θέση αυτού που διαλύθηκε, αλλά ένα νέο πολιτικοκοινωνικό σχηματισμό». Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνουν, λειαίνει όλες τις γωνίες που θα μπορούσαν να φέρουν σε αντιπαράθεση το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, ως προς τις μεγάλες πολιτικές επιλογές, με στόχο να συνεχίσει απρόσκοπτα ο βίος της τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα ακρωτηριάζει το ΠΑΣΟΚ.

Προς το ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και μια άλλη αναφορά του κ. Βενιζέλου, αυτή περί του «γενικού συμφέροντος», αντίληψη η οποία θα πρέπει να προσδιορίσει και την πολιτική και την ιδεολογική φυσιογνωμία του Κινήματος. Πρόκειται για μια θέση η οποία έχει εκφραστεί κατά το παρελθόν από την προδικτατορική Ένωση Κέντρου και μεταδικτατορικά από την ΕΔΗΚ και την ΕΚ-ΝΔ, σχήμα από το οποίο προέρχεται πολιτικά και ιδεολογικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι «βρισκόμαστε ενόψει μιας προσπάθειας μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ σε ένα κλασσικό κεντρώο κόμμα», κάτι που θα επιχειρηθεί να γίνει στο Συνέδριο, όπου προβλέπουν ότι ο κ. Βενιζέλος, λόγω της αποδυνάμωσης της κομματικής βάσης του Κινήματος, θα έχει τον απόλυτο έλεγχο. Επί του παρόντος, πάντως, όσοι διαφωνούν με τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν βρει τον τρόπο να ανακόψουν αυτή την πορεία.

Τονίζουν, πάντως, ότι με όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος διαγράφει όλα τα «κινηματικά» χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ και αποκηρύσσει τον ριζοσπαστισμό του. Εντύπωση προκάλεσε, στους ίδιους, ότι ο κ. Βενιζέλος αλλιώς προσέγγισε το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας μια πρώτη εξήγηση ότι αυτό ελέχθη χωρίς να συνεπάγεται καμία υποχρέωση για τον ίδιο στο εσωτερικό μέτωπο. Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας ότι αυτός ο «κυλιόμενος συνασπισμός», όπως π.χ, η εναλλαγή στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή η συνεργασία χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, καταλήγει σε βάρος των σοσιαλδημοκρατών και σε κατίσχυση των νεοφιλελευθέρων. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στον Κέϊνς και στη ρήση του ότι ο κόσμος κυβερνάται από ιδέες και δυστυχώς σήμερα κυριαρχούν οι αντίπαλες ιδέες.

Με τον τρόπο αυτό εμφάνισε ως αναγκαστική τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, αλλά αγνόησε ή θεωρεί ότι αυτή η συνεργασία δεν θα αναδείξει κατισχύουσα τη ΝΔ (όπως ήδη συμβαίνει σε ένα βαθμό) ίσως διότι η εγγύηση είναι προσωπικά ό ίδιος, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να «καταφέρει» τον Αντώνη Σαμαρά. Ακόμα κι έτσι να είναι, πρόσθεταν τα ίδια στελέχη, δεν είναι δυνατό να διαγράφονται βασικά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του Κινήματος, που διαπνέουν την ιδρυτική του Διακήρυξη.

Στον κ. Βενιζέλο καταλογίστηκε και η απροθυμία του να ορίσει τις κοινωνικές δυνάμεις με τις οποίες ταυτίζεται το ΠΑΣΟΚ και εκείνες με τις οποίες δε έχει καμία σχέση, ποιών κοινωνικών ομάδων υπηρετεί τα συμφέροντα και σε ποιών τα συμφέροντα αντιτίθεται. Προφανώς, ειπώθηκε, πίσω από την επιλογή του «γενικού συμφέροντος» κρύβεται μια άλλη επιλογή, αυτή της υπηρέτησης των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών, για το «γενικό συμφέρον».

Επισημάνθηκε επίσης, ως αντίφαση του κ. Βενιζέλου, η αναφορά του στις πολιτικές κινήσεις που ιδρύθηκαν από στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες προτίθεται να καλέσει, ενόψει συνεδρίου, σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, προκειμένου να τις πείσει να πάρουν μέρος ενεργά στον προσυνεδριακό διάλογο, με κείμενά τους, με τις διαφωνίες τους κλπ. Από την άλλη πλευρά, όπως επισημάνθηκε, τα στελέχη αυτά τα κατηγόρησε ότι λειτούργησαν ως «πέμπτη φάλαγγα στο εσωτερικού του ηττημένου ΠΑΣΟΚ». Πως είναι δυνατό, αναφερόταν χαρακτηριστικά, αυτά τα στελέχη, εναντίον των οποίων απευθύνθηκε ναι «υβριστική κατηγορία» να προσέλθουν σε ένα διάλογο, κατηγορούμενοι και απολογούμενοι, θέσεις στις οποίες τους κατέταξε ο ίδιος ο προσκαλών;

Σχολιάσθηκε επίσης το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος «ανακάλυψε την υπονόμευση» όταν ανέλαβε ο ίδιος την ηγεσία του Κινήματος, παραλείποντας να αναφερθεί στην υπονόμευση του Γιώργου Παπανδρέου από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στον εξαναγκασμό του σε παραίτηση και από πρωθυπουργός και από Πρόεδρος του Κινήματος.

Όταν αρχίσει κάποιος να «ξύνει πληγές», συνήθως τον ακολουθούν και άλλοι. Έτσι, λοιπόν, αποδίδονται ευθύνες στον κ. Βενιζέλο, ότι κάλυψε, τουλάχιστον, για μακρό διάστημα, τις κινήσεις υπονόμευσης του κ. Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να υπάρξει κυβερνητική αστάθεια, η οποία, με τη σειρά της οδήγησε σε παράλυση την κυβερνητική δραστηριότητα. Όσοι διατυπώνουν παρόμοιες θέσεις, αποφεύγουν να αναφέρουν ονομαστικά τον κ. Βενιζέλο ως υποκινητή της υπονόμευσης, αλλά υποστηρίζουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι χρόνος για την Ελλάδα, σε ότι αφορά τις συμφωνίες με τους εταίρους για τη δανειακή σύμβαση, χάθηκε και την «περίοδο της υπονόμευσης», όπου δεν μπορούσε η κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της. Η «περίοδος της υπονόμευσης», όπως τονίζουν, συνέπεσε με την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά «να βάλει πλάτη» και την προβολή του διαρκούς αιτήματός του για πρόωρες εκλογές. Αυτές οι δύο περίοδοι, τονίζουν τα στελέχη αυτά, παρέλυσαν τη χώρα και τώρα το κόστος για τους απλούς Έλληνες πολίτες έχει γίνει δυσβάστακτο.

Πρόσκληση για συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να απευθύνει και στη ΔΗΜΑΡ, μέσω επιστολής του που θα απευθύνει στον Φώτη Κουβέλη.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε και θέμα σύναψης μια νέας συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση. Σχετικά με το θέμα αυτό παρατηρήθηκε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται ένα τέτοιο θέμα, έστω κι αν στο πρόσφατο παρελθόν τέθηκε με διαφορετικό τρόπο. Τότε ειπώθηκε ότι η συμφωνία των τριών κομμάτων δεν είναι ρεαλιστική και πρέπει να αναπροσαρμοστεί.

Ο κ. Βενιζέλος θέτει τέσσερες προϋποθέσεις, ως όρους που θα πρέπει να διασφαλίζονται από τη νέα συμφωνία των κομμάτων. Α) Αποκλεισμός νέων μέτρων (κάτι που, όπως είπε, απευθύνεται προς τους εταίρους). Β) Διασφάλιση της κοινωνική Συνοχής. Γ) Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Δ) Μετατροπή του συστήματος ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών κλπ, και η σύνδεσή τους με το μέλλον της ανάπτυξης. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παγκόσμια πρεμιέρα: Alfa Romeo 4C
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παγκόσμια πρεμιέρα: Alfa Romeo 4C
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ