2013-02-15 10:07:45
Φωτογραφία για Μοσχάρι με προβάτσα,
Στα κυκλαδονήσια τη λατρεύουν,

Στα κυκλαδονήσια τη λατρεύουν. Ο Γιάννης µάς βεβαιώνει ότι αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε χρόνο για

την αναζήτησή της στις λαϊκές ή στους αγρούς.

Προβάτσα. Ενα χόρτο µε άγρια νοστιµιά. Ωµό δεν θα το εκτιµούσαµε. Είναι σκληρούτσικο, χνουδωτό και το φύλλο του κάνει καρουµπαλάκια. Δεν θα περιµέναµε την απίθανη γλυκιά γεύση που αποκτά όταν µαγειρευτεί. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη µαγειρική επιδεξιότητα για να το µαγειρέψουµε µε ένα κοµµάτι µοσχάρι από τον λαιµό ή την ωµοπλάτη. Θα µπορούσαµε, βέβαια, να το µαγειρέψουµε και λεµονάτο.

Για ένα γεύµα 4 ατόµων, κόβω το µοσχάρι (1 κιλό βοδινό από ελιά) σε κύβους των 5-6 εκ. Το αλευρώνω ελαφρώς και το περνάω από το τηγάνι µε ελαιόλαδο. Το ρίχνω σε µια κατσαρόλα µε ψιλοκοµµένο κρεµµυδάκι (2 κρεµµύδια ξερά) και τα τσιγαρίζω µαζί. Ρίχνω  αλάτι, πιπέρι, 200 γρ. ντοµάτα (φρέσκια ή κονσέρβα) σε κύβους, 500 ml λευκό κρασί και 500 ml νερό και το αφήνω να βράσει σε σιγανή φωτιά για περίπου 30 λεπτά.

Εν τω µεταξύ, καθαρίζω τα χόρτα (500 γρ. προβάτσα) καλά, τα πλένω σχολαστικά, και τα ρίχνω στην κατσαρόλα. Συνεχίζω µέχρι να βράσει το κρέας. Το πόση ώρα εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι. Μόλις βράσει (προσέχω αν έχει δέσει η σάλτσα), δοκιµάζω και προσθέτω λίγο ακόµη ωµό ελαιόλαδο.

Αν χρειάζεται, αλατοπιπερώνω.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ