2013-02-15 10:07:47
Φωτογραφία για Η κυβέρνηση περιμένει τον Ολάντ για να…. μειώσει τον ΦΠΑ
Στην έλευση του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, την προσεχή Τρίτη, επενδύει η κυβέρνηση, με στόχο να παραμείνει ένα παράθυρο ανοικτό για αλλαγές στο μνημονιακό πλαίσιο – ιδίως στη φορολογική συνταγή. Το κλίμα που διαμορφώνεται από την κατηγορηματική άρνηση των Βρυξελλών και του ΔΝΤ για μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, πρωτίστως στον χώρο της εστίασης, προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν σκόπιμο να παραμείνει, έστω και σε χαμηλό επίπεδο, ανοικτή η συζήτηση για αναπροσαρμογές που θα διασφαλίζουν την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι μπορεί να αναδειχθεί ο γάλλος Πρόεδρος, αναγνωρίζοντας από την Αθήνα ότι θα πρέπει να εξεταστούν διορθωτικές κινήσεις σε όσα σημεία του προγράμματος οδηγούν αποδεδειγμένα σε βαθύτερη ύφεση. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι συστάσεις Ολάντ προς αυτή την κατεύθυνση θα καταγραφούν και θα στείλουν το μήνυμα ότι η Αθήνα βρίσκει συνομιλητές που αποδέχονται τις αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος.


Οι ίδιες πηγές προεξοφλούν ότι ο γάλλος Πρόεδρος θα κινηθεί διπλωματικά, ώστε να μη θεωρηθεί η όποια στήριξή του ως πίεση για επαναδιαπραγμάτευση της νέας μνημονιακής σύμβασης. Αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης, άλλωστε, δεν βάζει στο τραπέζι ούτε η κυβέρνηση, καθώς αναγνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ακυρώσει όλη την προσπάθεια των προηγούμενων μηνών για την ανάκτηση της ελληνικής αξιοπιστίας. «Δεν αμφισβητούμε τους στόχους του Μνημονίου. Η συζήτηση για διορθωτικές αλλαγές γίνεται αποκλειστικά εντός του πλαισίου της συμφωνίας», τόνιζε χθες στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Κατά πληροφορίες, σαφείς εντολές να αποφευχθούν κινήσεις που θα έδιναν «δικαιώματα» στην τρόικα έχει δώσει και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σχεδιάζει, ωστόσο, να φέρει στα κοινοτικά όργανα και στις συζητήσεις κορυφής με το ΔΝΤ το θέμα των αστοχιών με τον υψηλό ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να βρεθεί τον επόμενο μήνα αντιμέτωπη με τις «κίτρινες κάρτες» των εκπροσώπων της τρόικας, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αναζητήσουν αντίβαρο στις κυβερνητικές ενστάσεις για μειωμένα έσοδα εξαιτίας των υψηλών φορολογικών συντελεστών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βέβαιοι ότι στην κορυφή της λίστας των τροϊκανών με τις ελληνικές εκκρεμότητες θα βρίσκεται το πλεονασματικό προσωπικό στον δημόσιο τομέα. Και γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας, αποδεχόμενη ουσιαστικά ότι στο πεδίο αυτό καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να σταθούν αφορμή για να επανέλθει η τρόικα με αίτημα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ταχύτερους ρυθμούς στο κυβερνητικό έργο, εξάλλου, θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που συγκαλείται με βασικό θέμα την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μοσχάρι με προβάτσα,
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μοσχάρι με προβάτσα,
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ