2013-02-15 11:16:03
Φωτογραφία για Αναστηλώνονται οι νερόμυλοι στο Σπήλι
Μέχρι τον προσεχή Αύγουστο προβλέπεται από τη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ του δήμου και του εργολάβου, να παραδοθεί το έργο αναστήλωσης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου των δυο παλαιών αλευρόμυλων στο κέντρο της κωμόπολης Σπηλίου. Η δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί για την πραγματοποίηση των εργασιών ανέρχεται με την έκπτωση που έδωσε ο εργολάβος, στο ποσό των 217 χιλιάδων ευρώ Ό,τι απόμεινε από τον δεύτερο μύλο

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση προβλέπεται να αναστηλωθούν οι δυο παλαιοί αλευρόμυλοι «και θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος τους, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμοι αλλά και σε θέση να επαναλειτουργήσουν…»

Ο αντιδήμαρχος σε θέματα πολιτισμού του δήμου Αγίου Βασιλείου Γιώργης Τσιγδινός μιλώντας στο MadeinCreta χαρακτήρισε μνημεία της νεότερης ιστορίας μας τις δυο επαγγελματικές λειτουργίες που είχαν απόλυτη ταύτιση με την επιβίωση του πληθυσμού, και με την αναστήλωση και αξιοποίησή τους αναδεικνύεται, πέρα από την «πλατεία της Κεφαλοβρύσης» και ένας άλλος χώρος που είναι και αυτός «σημείο αναφοράς του Σπηλίου».


Ο αντιδήμαρχος σε θέματα πολιτισμού του δήμου Αγίου Βασιλείου Γιώργης Τσιγδινός

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δυο μνημείων παραμένει ακόμη θολό, αφού σε καθένα στα χρόνια λειτουργίας του «υπάρχουν πολλοί μεριδιούχοι», γεγονός που καταδεικνύει τα κέρδη που επεδίωκε η κάθε οικογένεια για την επιβίωσή της.

Το αυλάκι από όπου διοχετεύονταν το νερό για να αλέσει

Μάλιστα, στους καιρούς της μεγάλης ανέχειας οι μεριδιούχοι θεωρούνταν από τους προνομιούχους του χωριού, αφού ο αριθμός των καλλιεργητών σιτηρών στην ευρύτερη επαρχία και στην επαρχία του Αμαρίου που διευκολύνονταν με μεγαλύτερη άνεση, για να αλέσουν τον καρπό τους, ήταν υψηλός.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Δίδοντας μια εικόνα της σημερινής της κτιριακής κατάστασης των αλευρόμυλων αναφέρεται στην τεχνική έκθεση: «Ο πρώτος αλευρόμυλος διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, τόσο από άποψη κτιριακής υποδομής, όσο και από άποψη εξοπλισμού. Από το δεύτερο μύλο σώζεται μονάχα ένα μικρό τμήμα της τοιχοποιίας του».

Η πλατεία της κωμόπολης με τις ανεξάντλητες ποσότητες νερού

Η έκθεση προβλέπει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και αφορά «στην πλακόστρωση του δρόμου μήκους 50 μέτρων που ενώνει τους δυο μύλους, αλλά και το δρόμο μήκους 100 μέτρων που ενώνει τους μύλους με την κεντρική πλατεία του Σπηλίου», ενώ «θα μετατραπεί ο χώρος πρασίνου που περιβάλλει τους μύλους σε πάρκο αναψυχής».

madeincreta.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μετεωρίτες και αστεροειδής!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μετεωρίτες και αστεροειδής!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ