2013-02-15 18:58:29
Φωτογραφία για ΘΡΑΥΣΜΑ ΜΕΤΕΩΡΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΛΙΜΝΗ (VIDEO)
Ο αστεροειδής που εισήλθε στην ατμόσφαιρα το πρωί της Παρασκευής διαλύθηκε ψηλά στην ατμόσφαιρα πάνω από την κεντρική Ρωσία, ωστόσο ένα θραύσμα του φέρεται να έπεσε σε μια παγωμένη λίμνη της επαρχίας Τσελιαμπίνσκ, όπου άνοιξε μια τρύπα διαμέτρου έξι μέτρων.

Ο κυβερνήτης της περιοχής ανέφερε ότι ο μετεωρίτης έπεσε σε λίμνη ένα χιλιόμετρο μακριά από την πόλη Τσεμπαρκούλ, με πληθυσμό 46.000 ανθρώπων.

Το θεαματικό πέρασμα του μετεώρου έγινε ορατό από το Αικατερίνμπουργκ, 200 χιλιόμετρα από το Τσεμπαρκούλ στα βόρεια, μέχρι το Καζακστάν στο νότο.

Οι διαστημικοί βράχοι ονομάζονται αστεροειδείς πριν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα και μετέωρα όταν βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Μετεωρίτες ονομάζονται μόνο αν φτάσουν μέχρι το έδαφος.

To μέγεθος και ο αριθμός των θραυσμάτων του μετεώρου εξαρτάται από το μέγεθος του αντικειμένου, τη γωνία εισόδου αλλά και τη σύσταση: ορισμένοι αστεροειδείς είναι πετρώδεις και συχνά εξαερώνονται, ενώ άλλοι αποτελούνται από συμπαγή μέταλλα που μπορεί να φτάσουν λιωμένα μέχρι το έδαφος.


Η ενέργεια που απελευθέρωσε ο αστεροειδής όταν διαλύθηκε έγινε πάντως ορατή σε υπέρυθρη εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat 10 της Eumetsat.

Τα ηχητικά κύματα της έκρηξης καταγράφηκαν στο Καζακστάν από το παγκόσμιο δίκτυο ανίχνευσης πυρηνικών εκρήξεων, και αναλύονται τώρα στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωεπιστημών και Φυσικών Πόρων της Γερμανίας.

Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, αναφέρει το BBC, εκτιμά ότι το μετέωρο είχε μάζα γύρω στους δέκα τόνους και εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα άνω των 54.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Εκτίμησε  επίσης ότι το αντικείμενο διαλύθηκε λόγω της τριβής με την ατμόσφαιρα σε ύψος 30-50 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, το πρακτορείο RIA Novosti επικαλείται αξιωματούχους του στρατού, σύμφωνα με τους οποίους η έκρηξη καταγράφηκε σε ύψος 10 χιλιομέτρων.

Το χτύπημα του μετεώρου πυροδότησε φήμες για UFO και επιχείρηση κατάρριψης του αντικειμένου από τη ρωσική αεροπορία. Θα ήταν όμως αδύνατο να στοχεύσει κανείς και να αναχαιτίσει ένα αντικείμενο τέτοιας ταχύτητας.

Το μετέωρο στα Ουράλια δεν σχετίζεται πάντως με τον αστεροειδή που θα περάσει την Παρασκευή ανάμεσα στη Γη και πολλούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

Πάντως τα θραύσματα του μετέωρου, που οποίοι έπεσαν στην περιοχή των Ουραλίων Ορέων, προκάλεσαν τον τραυματισμό σχεδόν 1.000 ανθρώπων, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσελιάμπινσκ, ο Μιχαήλ Γιούρεβιτς, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Ο αριθμός των τραυματιών φθάνει περίπου τους 950», δήλωσε ο κυβερνήτης, ενώ ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 500 τραυματίες στην περιοχή, στην πλειονότητά τους από θραύσματα γυαλιών, καθώς παράθυρα έσπασαν από το ωστικό κύμα.

 Όταν ο μετεωρίτης πέρασε πάνω από περιοχή της κεντρικής Ρωσίας και φλεγόμενα κομμάτια του συνετρίβησαν στο έδαφος, παράθυρα θρυμματίστηκαν, άρχισαν να ηχούν συναγερμοί και οι πολίτες πανικοβλήθηκαν.

Κάτοικοι που πήγαιναν στις δουλειές τους στην Τσελιάμπινσκ είπαν ότι άκουσαν έναν ήχο που έμοιαζε με έκρηξη, είδαν ένα λαμπρό φως και ένιωσαν να τους χτυπάει ένα ωστικό κύμα, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στη βιομηχανική πόλη, 1.500 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Ο μετεωρίτης, αφήνοντας μια μεγάλη ουρά λευκής σκόνης στον ουρανό που ήταν ορατή από απόσταση 200 χλμ. στην Γεκατερίνμπουργκ, προκάλεσε μια ''βροχή'' βράχων.

Οι αρχές στην Τσελιάμπινσκ ανέφεραν ότι περίπου 400 άνθρωποι ζήτησαν ιατρική βοήθεια, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα από γυαλιά που έσπασαν.

Οι δημοτικές αρχές της Τσελιάμπινσκ κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων ανάγκης, όπως το να πάρουν τα παιδιά τους από νηπιαγωγεία και σχολεία. Μια έκρηξη ακούστηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε ύψος 10.000 μέτρων, γεγονός που φαίνεται ότι συνέβη τη στιγμή που ο μετεωρίτης εισήλθε στην γήινη ατμόσφαιρα.

ΑΜΠΕ
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ