2013-02-15 21:38:07
Φωτογραφία για «Προείσπραξη εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις»
Σε τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες υπονομεύουν το μέλλον... (όπως έλεγε ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή το 2003) καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση της Pricewaterhouse Coopers. 

Οι τιτλοποιήσεις είναι προείσπραξη εσόδων από το μέλλον και μέχρι πρόσφατα οι κοινοτικοί και η τρόικα τις απαγόρευαν. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν και με το προϊόν τους, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα πληρωθεί χρέος, δηλαδή τα δάνεια από την τρόικα.

Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας θύμισε έντονα το 2002 και το 2003, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο Νίκος Χριστοδουλάκης και υποστήριζε τις τιτλοποιήσεις στη Βουλή. Η εποχή Σημίτη χρησιμοποίησε με «άφρονα» τρόπο τη συγκεκριμένη μέθοδο. Τότε ο Κώστας Καραμανλής είχε προκαλέσει και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις τιτλοποιήσεις, υπογραμμίζοντας την υπονόμευση του μέλλοντος των επόμενων γενεών.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το όφελος από τη διαδικασία αυτή θα είναι διπλό: «Πρώτον, θα μειώνεται το χρέος και θα μπορεί να διασφαλίζεται η ταμειακή ρευστότητα του Δημοσίου, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, και, δεύτερον, θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων».

Οι προεισπράξεις εσόδων δεν είναι το μάννα εξ ουρανού που παρουσίασε ο Γιάννης Στουρνάρας, αλλά μια μέθοδος για να δεθεί κι άλλο χειροπόδαρα η χώρα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ