2013-02-16 10:10:43
Φωτογραφία για Smatphone με… κοινωνικές ευαισθησίες
Πλέον στις μέρες μας έχουν γίνει γνωστές πολλές αναφορές για την επιβάρυνση του...περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τη δημιουργία των νέων ηλεκτρονικών συσκευών.Με αυτό το σκεπτικό, μία ολλανδική εταιρία τεχνολογίας αποφάσισε να δημιουργήσει το Fairphone, μία συσκευή smartphone που ξεχωρίζει για τον τρόπο παραγωγής του.

Οι κατασκευαστές της συσκευής, δίνουν έμφαση σε σημαντικά κοινωνικά θέματα, όπως οι συνθήκες εργασίας κατά την εξόρυξη των πρώτων υλών αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος κατά την παραγωγή.

Η Γιοχάνα Κους, από την οργάνωση GermanWatch, τονίζει το ζήτημα για τις ευθύνες των ίδιων των εταιριών, λέγοντας πως «ο ισχυρισμός των επιχειρήσεων ότι αδυνατούν να παρακολουθήσουν την προέλευση των πρώτων υλών και τον τρόπο συλλογής τους, δεν ευσταθεί.

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως είναι εφικτό να παρακολουθήσει κανείς αυτή την πορεία, από τα ορυχεία ακόμα, μέχρι και τα εργοστάσια, και μάλιστα η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη».


Ο μεγαλύτερος προμηθευτής των μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ηλεκτρονικών ειδών είναι η Κίνα, ενώ μεγάλες ποσότητες διαθέτει και το Κονγκό, όπου η εκμετάλλευση ανηλίκων αλλά και οι πολύ επικίνδυνες συνθήκες είναι καθημερινό φαινόμενο.

Από την άλλη οι εμπνευστές του Fairphone, εγγυώνται πως παρακολουθούν όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, διασφαλίζοντας πως οι συνθήκες εργασίας είναι απολύτως αξιοπρεπείς. Το Fairphone αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και φιλοδοξεί να παρακινήσει τις υπόλοιπες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του.

Όπως άλλωστε δηλώνει και ο CEO της εταιρίας, Μπας Φαν Άμπελ, «το Fairphone αποτελεί εναλλακτική πρόταση για ένα μέρος των καταναλωτών που διαρκώς αυξάνεται, αλλά είναι επίσης ένας τρόπος να εμπνεύσουμε τη βιομηχανία να ευαισθητοποιηθεί και να λειτουργήσει διαφορετικά».
statesmen.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ