2013-02-16 16:00:21
Φωτογραφία για Η ΜΕΡΚΕΛ ΘΕΛΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΩΝ
Οι G20 κατά οποιουδήποτε "οικονομικού πολέμου"   

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θέλει να υποστηρίξει μέσα στους επόμενους μήνες μια "πιο σκληρή" κανονιστική ρύθμιση των χρηματαγορών, έκανε γνωστό στην εβδομαδιαία ομιλία της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Ίντερνετ.

"Θα υποστηρίξουμε μια πιο σκληρή κανονιστική ρύθμιση των χρηματαγορών σε παγκόσμια κλίμακα, με την ευκαιρία της G20 που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο (στη Μόσχα) και θα το κάνω και η ίδια στην G20 το Σεπτέμβριο", αναφέρει η Μέρκελ.

Η καγκελάριος χαιρέτισε την πρόταση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών τον οποίο θέλουν να θέσουν σε ισχύ 11 ευρωπαϊκές χώρες.

"Σίγουρα δεν είναι παρά μόνο μια αρχή, θα ήταν πράγματι προτιμότερο να συμμετέχουν όλοι", δήλωσε για το θέμα αυτό η Μέρκελ, η οποία διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο "θα κάνει τα πάντα" ώστε οι διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή αυτού του φόρου "να διεξαχθούν γρήγορα". "Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση πρέπει να συμβάλουν ώστε να διορθωθούν οι συνέπειες αυτής της κρίσης", πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.


Στην ομιλία της, η επικεφαλής της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης θεωρεί πως έχει "ιδιαίτερη σημασία η Ευρώπη να μην βρεθεί μόνη της στη διαπραγμάτευση, αλλά όλα τα μέρη του κόσμου να συμμετάσχουν σε μια κανονιστική ρύθμιση των χρηματαγορών αυτού του τύπου".

Οι G20 κατά οποιουδήποτε "οικονομικού πολέμου"   

Οι μεγάλες δυνάμεις της G20 αναμένεται να στείλουν σήμερα από τη Μόσχα, όπως έκανε η G7 μερικές ημέρες νωρίτερα, σαφές μήνυμα κατά οιουδήποτε "οικονομικού πολέμου", ενώ προσπαθούν να προσαρμόσουν τη δημοσιονομική λιτότητα σε μια παγκόσμια ανάκαμψη η οποία ακόμη επηρεάζεται από την ύφεση στην ευρωζώνη. Την ίδια ώρα Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο ζητούν τη βελτίωση της φορολόγησης για τις πολυεθνικές.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 20 πλουσιότερων χωρών και αναδυόμενων οικονομιών εκφράζουν τη βούλησή τους να αφήσουν τις αγορές να ορίσουν τις τιμές συναλλάγματος ώστε να μην χρησιμεύσουν αυτές ως "εργαλείο οικονομικού πολέμου", όπως δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.

"Ο κόσμος δεν πρέπει να κάνει το λάθος να χρησιμοποιεί τις ισοτιμίες σαν εργαλείο οικονομικού πολέμου", τόνισε ο Τζορτζ Οσμπορν κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της G20 στη Μόσχα. "Η G7 εξέδωσε μια πολύ σαφή ανακοίνωση και πιστεύω ότι η G20 θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή. Μια πολύ σαφής ανακοίνωση της G20 θα επηρεάσει θετικά".

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και πιο πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας κατηγορούνται ότι θέλουν να ανατρέψουν τη νομισματική ισορροπία για να στηρίξουν τις οικονομίες τους με αποτέλεσμα την υποτίμηση του δολαρίου και του γεν, κάτι που δεν ευνοεί τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

"Συμφωνούμε στο γεγονός ότι αρνούμαστε να εισέλθουμε σε οιονδήποτε νομισματικό πόλεμο. Αρνούμαστε κάθε μορφή άσκησης πίεσης επί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά θέλουμε μια προσέγγιση συνεργασίας", είπε από την πλευρά του ο Γάλλος Πιέρ Μοσκοβισί.

Παράλληλα η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία κάλεσαν τη G20 να αντιμετωπίσει δραστικά τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος, ώστε να φορολογούνται καλύτερα οι πολυεθνικές εταιρίες που διαφεύγουν της φορολογίας.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρέδωσε στους υπουργούς Οικονομικών των 20 πλουσιότερων χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών που συνεδριάζουν στη ρωσική πρωτεύουσα έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, για την "καταπολέμηση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς των κερδών".

Στην έκθεση αυτή, ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να προετοιμάσει μέχρι το καλοκαίρι ένα φιλόδοξο "σχέδιο δράσης" για την αναμόρφωση των διεθνών κανόνων, που δεν είναι προσαρμοσμένοι στην παγκοσμιοποίηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και που "επιτρέπουν υπερβολικά συχνά στις πολυεθνικές να διαφεύγουν πλήρως της φορολόγησης".

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, οι υπουργοί  Οικονομικών των τριών χωρών, στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή. "Οι πολυεθνικές, όπως οι τοπικές επιχειρήσεις, οφείλουν να πληρώνουν το μερίδιο του φόρου που τους αναλογεί",  δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι ο νόμος αυτός δεν πρέπει να έχει εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, η G20 πρέπει να "ορίσει ένα διεθνές πλαίσιο για τον περιορισμό αυτών των πρακτικών". Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Ρωσία, που προεδρεύει της συνόδου φέτος, υποστηρίζει επίσης την πρωτοβουλία.

Ο Γκουρία υπενθύμισε ότι σε αυτούς τους "δύσκολους καιρούς" της δημοσιονομικής λιτότητας, αν οι πολυεθνικές πληρώνουν λίγους ή καθόλου φόρους επωφελούμενες από παραθυράκια της νομοθεσίας, το βάρος της φορολόγησης μένει να το σηκώνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε εθνική κλίμακα και η μεσαία τάξη. "Όλοι θέλουμε οι πολυεθνικές να εγκατασταθούν στις χώρες μας αλλά θέλουμε αυτοί οι όμιλοι να πληρώνουν τους φόρους που επιβάλλονται στις χώρες μας", επέμεινε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι "είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία για την δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού".

ΑΜΠΕ
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ