2013-02-23 06:24:03
Φωτογραφία για Ταμπλέτες: Το γκάτζετ της νεολαίας αλλά και των ηλικιωμένων!
Ένας υπολογιστής ταμπλέτα (Tablet) είναι ένας φορητός υπολογιστής ή προσωπικός ψηφιακός βοηθός και έχει μέγεθος μεγαλύτερο από ένα κινητό τηλέφωνο.

Τα τεχνολογικά αυτά γκάτζετ έχουν γίνει ανάρπαστα και πρόκειται για μια επίπεδη οθόνη αφής που λειτουργεί αγγίζοντας την οθόνη αντί να χρησιμοποιεί ένα φυσικό πληκτρολόγιο.

Χρησιμοποιούν συχνά την οθόνη σαν εικονικό πληκτρολόγιο, μια παθητική γραφίδα η μια ψηφιακή πένα.

Μια νέα έρευνα έδειξε πως οι ηλικιωμένοι διαβάζουν ευκολότερα ένα βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω ταμπλέτας!

Παρόλα αυτά όπως δηλώνουν, δεν τους αρέσει η εμπειρία της ψηφιακής ανάγνωσης και προτιμούν τελικά ένα κλασικό βιβλίο Η γερμανική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο "PLoS ONE" και σε αυτή διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι ευχαριστιούνται περισσότερο την ανάγνωση ενός κλασικού βιβλίου κυρίως λόγω συνήθειας, αν και ο εγκέφαλός τους "κουράζεται" λιγότερο όταν διαβάζουν ψηφιακά βιβλία.


Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Μάιντς, του Γκέτιγκεν και του Μάρμπουργκ, πραγματοποίησαν πειράματα με 56 άτομα ηλικίας 66 έως 77 ετών.

Όπως αποδείχτηκε, οι εθελοντές διάβαζαν ταχύτερα και, παράλληλα, ο εγκέφαλός τους κατέβαλε μικρότερη προσπάθεια, όταν χρησιμοποιούσαν ταμπλέτα από ό,τι όταν διάβαζαν από βιβλίο ή ακόμα και από εξειδικευμένη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-reader).

"Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως είναι πιο δύσκολο να διαβάζει κανείς από μια ψηφιακή συσκευή και ότι, σε αυτήν την περίπτωση, στους ανθρώπους μένουν λιγότερα στο μυαλό τους από αυτά που διαβάζουν.

Όμως η μελέτη μας έδειξε πως οι γηραιότεροι άνθρωποι, στην πραγματικότητα, μπορούν να διαβάζουν καλύτερα από τις ταμπλέτες, ίσως χάρη στην καλύτερη οπτική αντίθεση (σε σχέση με ένα βιβλίο)" αναφέρεται στην έρευνα, σε ότι αφορά τον φωτισμό υποβάθρου που προσφέρουν οι ταμπλέτες, αλλά όχι οι παλαιότεροι "e-readers".

Η μεγαλύτερη αντίθεση βοηθά τους ηλικιωμένους να αναγνωρίζουν καλύτερα τα γράμματα και τις λέξεις, με συνέπεια ο εγκέφαλός τους να κάνει ταχύτερη γλωσσική επεξεργασία.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή διεθνώς και σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι πωλήσεις τους έχουν ήδη ξεπεράσει εκείνες των παραδοσιακών βιβλίων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ