2012-03-30 12:58:43
Φωτογραφία για ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Ζήτησε ο πρωθυπουργός

Την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια, από κοινού και με ενότητα, για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα στη Βουλή την Παρασκευή. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έως τα μέσα του 2013 θα υπάρχει ύφεση, τα εισοδήματα θα μειώνονται και η ανεργία θα αυξάνεται. Ωστόσο, μίλησε για βραχυπρόθεσμη κατάσταση και υπογράμμισε ότι για να ανακάμψει η χώρα πρέπει να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά της.

Επιπλέον, ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια και οι οργανισμοί που έχουν υποστεί ζημίες, λόγω του PSI, θα στηριχθούν με συνέπεια. Όσον αφορά τον νόμο για τα ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα εφαρμοστεί και προκειμένου να εφαρμοστεί η επιτροπή που συστήνει ο Γ.Μπαμπινιώτης θα καταγράψει τα προβλήματα και θα προτείνει βελτιώσεις.


Μονόδρομος η εφαρμογή του προγράμματος

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τόνισε: «Επιδίωξη του οικονομικού προγράμματος είναι ότι με την εφαρμογή του, τόσο με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο και με την λήψη των μέτρων, η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί και θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέλλον, αλλά διεθνείς οργανισμοί λένε ότι το τρέχον έτος και στις αρχές του 2013 θα υπάρχει ύφεση, θα αυξηθεί η ανεργία και η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη. Όμως, θα δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα τα προβλεπόμενα. 

»Γνωρίζω και γνωρίζουμε όλοι ότι η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα χρέους, ακόμη και μετά το PSI και προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα για να ανακάμψει η χώρα, βραχυπρόθεσμα σημαίνει μείωση εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας. 

»Η ύφεση και η μείωση της απασχόλησης είναι μεγαλύτερη από ότι είχε προβλεφθεί τα προηγούμενα δύο - τρία χρόνια. Δεν είναι μόνο συνέπεια της εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και άλλων παραγόντων. Οι συνέπειες αυτές εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινές. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει πρόοδο και θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό, όλοι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ενότητα και αλληλεγγύη για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού». 

Σχετικά την περαιτέρω μείωση των δαπανών, ύψους 12 δισ. ευρώ, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε: «Δεν είναι εύκολες αποφάσεις αυτές, αλλά είναι ευθύνη της κυβέρνησης και υποχρέωσή της να προετοιμάσει το έδαφος για να λάβει τις αποφάσεις η επόμενη κυβέρνηση. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΚΕΠΕ και τα υπουργεία καταγράφουν και κατηγοριοποιούν όλες τις δαπάνες που μπορεί να περισταλούν. Βάσει αυτής της μελέτης, θα γίνουν προτάσεις προς την επόμενη κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της βασιζόμενη στα πλέον πρόσφατα στοιχεία. 

»Χωρίς αυτήν την επεξεργασία δεν μπορούμε να πουμε τον τρόπο που θα γίνει η μείωση των δαπανών. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί η σπατάλη και να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα των υπαλλήλων στο δημόσιο. Ωστόσο, δεν μπορούν να υπάρξουν δεσμεύσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη πορεία της οικονομίας».

Απαντώντας στις επισημάνσεις για αρνητικές προειδοποιήσεις ή τοποθετήσεις εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, όπως του Πολ Τόμσεν στο LSE, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι αναφορές αυτές δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο, εφόσον υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Δεν είναι αυτό που προβλέπεται να συμβεί, αλλά υπογραμμίζονται οι αρνητικοί κίνδυνοι, προκειμένου να επισημανθεί η ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής. Δεν αποτελούν εναλλακτικές προβλέψεις».

«Στηρίζουμε τα ασφαλιστικά ταμεία»

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία μετά το PSI, τόνισε ότι η πολιτεία έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει με συνέπεια τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπορούν να καταβάλλουν τις συντάξεις και να προσφέρουν τις υπόλοιπες παροχές τους.

Όπως είπε, η οικονομική στήριξη από τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2002 - 2012 ήταν 154,6 δισ. ευρώ, ενώ για την επόμενη τριετία 2013-2015 θα είναι 41 δισ. ευρώ. «Είναι πολλαπλάσια της περιουσίας των ταμείων, πριν το PSI» σημείωσε.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε ότι έχει συσταθεί ταμείο στήριξης ασφαλιστικών ταμείων και μετά από την ολοκλήρωση των διαδικασιών και των μελετών «θα μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα» για τον τρόπο στήριξης. Απέρριψε, πάντως, να δοθούν στα Ταμεία οι μετοχές των τραπεζών που θα προκύψουν από την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς θα ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πάντως ότι τα προβλήματα των ταμείων δεν οφείλονται στο PSI και επισήμανε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζονται μόνο στην κρατική χρηματοδότηση.

Μέγιστη προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «χρειάζονται παρεμβάσεις, περιστολή δαπανών, εξορθολογισμός παροχών, ενοποίηση κλάδων υγείας και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και είσπραξης εισφορών, καθώς και αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων». Η μεταρρύθμιση στα Ταμεία θα οδηγήσει σταδιακά -σε 10 χρόνια- σε εξισορρόπηση των ελλειμμάτων τους, κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.

«Ο νόμος για τα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί»

Ο Λουκάς Παπαδήμος απάντησε για το ζήτημα που έχει προκύψει με την εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ και τη χρηματοδότησή τους, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

«Ο νόμος για τα ΑΕΙ πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, η δική μου και του υπουργού Παιδείας. Ο βασικός λόγος είναι ότι το πλαίσιο αυτό θα συντελέσει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας των ΑΕΙ και την αποτελεσματική λειτουργία τους.

»Το γεγονός είναι ότι από τον Σεπτέμβριο του 2011 ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη πλήρως. Αρα εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή με ποιο τρόπο θα γίνουν βελτιώσεις για να εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα.

»Η πρόταση του κ. Μπαμπινιώτη είναι να εξετάσει η επιτροπή έως τα μέσα Μαΐου γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος και να προτείνει βελτιώσεις. Ίσως απαιτηθούν τροποποιήσεις, αλλά όχι για να ανατραπεί ο νόμος, αλλά για να εφαρμοστεί. Όλοι πρέπει να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια για να εφαρμοστεί ο νόμος. Κι αυτό θα γίνει με συνεργασία κι όχι με καχυποψία ή αβεβαιότητα για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί».

ΑΠΕ/ΔΟΛ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ