2013-03-12 09:24:03
Φωτογραφία για O γίγαντας Goldman Sachs κουράστηκε…
Τα τεστ αντοχής της Federal Reserve βρήκαν τη Goldman Sachs ως μία από τις ασθενέστερες οικονομικά τράπεζες στη Wall Street αλλά έδωσαν αυτοπεποίθηση στη Citigroup να ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών $ 1,2 δισ.

Η ετήσια εκτίμηση της Fed για το πώς οι μεγαλύτεροι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα άντεχαν μια σοβαρή οικονομική κρίση ήταν θετική για τις περισσότερες τράπεζες των ΗΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο για την αύξηση των μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών. Δεκαεπτά από τα 18 ιδρύματα περάσαν τα τεστ αντοχής στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη, με μόνο την Ally Financial να μην πληρεί τα ελάχιστα επίπεδα κεφαλαίου στο υποθετικό σενάριο μιας βαθιάς παγκόσμιας ύφεσης και ένα σοκ στις αγορές.

Η Citi ήταν η πρώτη να ανακοινώσει το σχέδιο μερίσματος της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ιδίων μετοχών $ 1,2 δισ. μέσα στους επόμενους 12 μήνες, τη μεγαλύτερη επιστροφή κεφαλαίου από το 2006 και το σχέδιο διάσωσης $ 45 δις της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.


Άλλες τράπεζες φαινόταν λιγότερο υγιείς από τις μετρήσεις της Fed. Η Goldman, συνήθως γνωστή για την αντοχή της, θα υποστεί μια υποθετική απώλεια $ 20 δισ. στα βάθη μιας υποθετικής κρίσης, και ο πυρήνας «κοινών μετοχών πρώτης βαθμίδας» της έναντι των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού θα πέσει στο 5,8 τοις εκατό, σε σύγκριση με την ελάχιστη απαίτηση του 5 τοις εκατό, η Fed είπε. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Morgan Stanley θα πέσει στο 5,7 τοις εκατό.

Η Goldman Sachs είπε ότι με βάση τους υπολογισμούς της η αναλογία θα ήταν 8,6 τοις εκατό.

Οι αναλυτές της Credit Suisse ανέμενα τη Goldman να έχει μια αναλογία του 7,3 τοις εκατό. Παρά το γεγονός ότι τα δύο θεσμικά όργανα περάσαν το τεστ, είναι αρκετά κοντά στο όριο ώστε βασικά να αποκλείεται μια σημαντικά μεγαλύτερη επιστροφή κεφαλαίου.

Το ελάχιστο για την Τράπεζα της Αμερικής ήταν 6,8 τοις εκατό, της JPMorgan ήταν 6,3 τοις εκατό και Wells Fargo ήταν 7 τοις εκατό.

Ally, που εστιάζει σε δάνεια για αγορά αυτοκινήτου (κάποτε μέρος της General Motors), είδε πτώση του δείκτη κατά το τεστ αντοχής στο 1,5 τοις εκατό. Η τράπεζα ανήκει πλέον στο δημόσιο μετά το σχέδιο διάσωσης της το 2009 – δήλωσε ότι το τεστ είναι «θεμελιωδώς λανθασμένο.»

Οι διαφορές στα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Fed σε σχέση με αυτά που διεξάγονται από τις τράπεζες είναι πιθανό να εγείρει ερωτήματα μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών όταν αποφασίζουν πόση 'περίσσεια' κεφαλαίων θα επιτρέψουν στις τράπεζες να επιστρέψουν στους μετόχους.

Τον Νοέμβριο, η Fed είπε ότι η αξιολόγηση της επάρκειας των κεφαλαίων των τραπεζών σχετίζεται με το αν οι τράπεζες είχαν «αποτελεσματικές» διαδικασίες για την εκτίμηση των πιθανών εσόδων, απωλειών και αναγκών κεφαλαίου. Μεγάλες διαφορές μεταξύ τεστ αντοχής της τράπεζας και της Fed μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις ικανότητες των τραπεζών όσον αφορά «τη διαχείριση κινδύνου.»

Το τεστ είναι αμφιλεγόμενο: αναλαμβάνει, για παράδειγμα, ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να πληρώνουν μερίσματα ακόμα και σε ένα περιβάλλον χειρότερο από ότι οποιαδήποτε περίοδο μετά τη Μεγάλη Ύφεση, επέκριναν στελέχη.

Ορισμένοι ακαδημαϊκοί ισχυρίστηκαν επίσης ότι η Fed δεν θα πρέπει να επιτρέπει στις τράπεζες να διανέμουν μερίσματα στους μετόχους μέχρι οι ισολογισμοί να ενισχούν περαιτέρω από πιθανές καταστροφές.

Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, η Fed θα ανακοινώσει επίσημα εάν οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψει δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους την επόμενη εβδομάδα, αν και έδωσαν ήδη μια προκαταρκτική ένδειξη την Πέμπτη. Πριν από αυτή την ανακοίνωση, οι τράπεζες θα έχουν μία ευκαιρία να αναθεωρήσουν τις απαιτήσεις τους για επιστροφή κεφαλαίου.

Ο Gerard Cassidy, αναλυτής της RBC Capital Markets, είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επαρκή περιθώρια για μεγαλύτερο κέρδος στις περισσότερες από τις τράπεζες. «Η Goldman Sachs είναι σαφώς σε θέση να φτάσει ή να υπερβεί την επιστροφή κεφαλαίου του περασμένου έτους», είπε.

Ο Daniel Tarullo, ο διοικητής της Fed υπεύθυνος του κανονισμού, είπε: «Σημαντικές αυξήσεις τόσο στην ποιότητα όσο και την ποσότητα του κεφαλαίου των τραπεζών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών διασφαλίζει ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας. »

http://www.banksnews.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ