2024-01-08 08:23:30
Φωτογραφία για Γκουνέρα. Ο επιβλητικός πράσινος ...γίγαντας για σκιερά σημεία
Η εντυπωσιακού μεγέθους Γκουνέρα που στις χώρες καταγωγής της είναι γνωστή και ως "Sombrilla de Pobre" (η ομπρέλα του φτωχού), επειδή στους εργάτες των φυτειών χρησίμευε ως ομπρέλα προστασίας από τον ήλιο. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Πολυετής πόα με καταγωγή από την Βραζιλία. Είναι ενδημικό είδος στην Νότια και Κεντρική Αμερική αλλά και την Νότια Αφρική και περιλαμβάνει περισσότερες από 40 ποικιλίες που διαφέρουν στο τελικό ύψος των φυτών το οποίο και κυμαίνεται από 1,50 - 3,00 μέτρα. 

Η Gunnera macitata -η μεγαλύτερης ανάπτυξης ποικιλία- και η Gunnera tinctoria -με ύψος έως 2 μέτρα- είναι τα πιο συνήθη είδη του γένους, ενώ σε παράπλευρη ανάπτυξη ένα φυτό Gunnera μπορεί και να ξεπερνά τα 3-4 μέτρα πλάτος. 

Κάθε σκουροπράσινο φύλλο ξεπερνά σε πλάτος το 1,50 μέτρο, διαθέτει δαντελωτές άκρες και χωνοειδή μορφή έτσι ώστε να συγκρατεί το νερό της βροχής και να το κατευθύνει στους βλαστούς και τις ρίζες.


Η καλλωπιστική αξία της  οφείλεται ασφαλώς στο γιγάντιο μέγεθος των φύλλων αλλά και στα πολύ ιδιαίτερης όψης άνθη.

Είδος ιδανικό για ημισκιερά, δροσερά και υγρά σημεία κήπων όπως και για θέσεις που λιμνάζουν νερά, καθώς αναπτύσσεται γρηγορότερα σε συνθήκες έντονης υγρασίας. 

Κατάλληλη επίσης για την δημιουργία σκιάς σε άλλα χαμηλότερα είδη που απαιτούν προστασία από την άμεση έκθεση στον ήλιο ενώ λόγω της αργής γενικά ανάπτυξής της η Γκουνέρα επί αρκετά χρόνια μπορεί να καλλιεργηθεί και σε δοχεία φύτευσης. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου. 

Θέση: Ευδοκιμεί καλύτερα σε ελαφρά ημισκιερές και δροσερές θέσεις, προστατευμένες από τον έντονο αέρα. Αναπτύσσεται το ίδιο καλά, εφ΄όσον δέχεται το απαραίτητο πότισμα, και σε ηλιόλουστα σημεία προστατευμένα όμως από τον έντονο ήλιο του μεσημεριού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Πότισμα:  Λόγω του μεγάλου μεγέθους των φύλλων η διαδικασία διαπνοής  που αφαιρεί την υγρασία τους είναι εντονότερη από άλλα φυτά έτσι η Γκουνέρα έχει ανάγκη από έντονη υγρασία και χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού και κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί πλήρως, τα 2-3 χρόνια από την φύτευσή της.

Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 25-28 βαθμούς και απουσιάζουν οι βροχοπτώσεις θα πρέπει να ποτίζεται κάθε δύο ημέρες ενώ στην διάρκεια των ζεστών περιόδων του καλοκαιριού έχει ανάγκη από νερό καθημερινά.

Ιδιαίτερα την ευνοεί και το κατάβρεγμα του φυλλώματος, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα, παρά μόνο αφαίρεση από την βάση κάποιων βλαστών για την διατήρηση του σχήματος του φυτού.  

Το φύλλωμα αναπτύσσεται την άνοιξη ενώ μετά το τέλος ανθοφορίας μπορούν να κοπούν βλαστοί που αναπτύσσονται "άναρχα" ή τυχόν ασθενικοί - ξεροί βλαστοί. 

Λίπανση: Ένα πλήρες ενισχυτικο από την αρχή την άνοιξης και κάθε 20-30 ημέρες ενισχύει την ανθοφορία και επιταχύνει την ανάπτυξη του φυτού.

Αποφεύγετε, γενικά, τις λιπάνσεις σε διαστήματα που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η εντυπωσιακή ανθοφορία της Γκουνέρας από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο. 

Τα λευκά μικροσκοπικά λουλούδια αναπτύσσονται πάνω σε κωνικούς σπίδακες που έχουν αρχικά καφεπράσινο και στην συνέχεια κόκκινο χρώμα, δίνοντας στα ανθισμένα φυτά πολύ ξεχωριστή εμφάνιση.  διαρκεί από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ενώ σε περιοχές με ιδιαίτερα ήπιες κλιματολογικές συνθήκες τα φυτά μπορεί να μείνουν ανθισμένα ακόμη και έως τις αρχές του χειμώνα. 

Πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρους.

Αν και πρόκειται για τροπικό είδος όχι ιδιαίτερα δημοφιλές στην χώρα μας σε αρκετά μεγάλα φυτώρια θα βρείτε Γκουνέρα, για να προσθέσετε στον κήπο σας αυτό το πραγματικά πολύ ιδιαίτερης εμφάνισης φυτό. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ