2013-03-12 23:49:49
Φωτογραφία για Η Αλβανία επανεξετάζει την λειτουργία περίπου πενήντα πρεσβειών της λόγω οικονομικών δυσχερειών
Να δικαιολόγηση το οικονομικό πρόβλημα της Αλβανικής Πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσπάθησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόντ Παναρίτι, ο οποίος δήλωσε πως το περιστατικό αυτό «ήρθε σαν αποτέλεσμα του μειωμένου κρατικού προϋπολογισμού, ένα φαινόμενο που έχει αγγίξει όχι μόνο την Αλβανία, αλλά και πολλές άλλες χώρες της περιοχής».

Αν και δεν παρουσίασε κάποια ουσιαστική πρόταση για το πώς θα μπορούσε να αποκατασταθεί το οικονομικό πρόβλημα της «σημαντικότερης διπλωματικής αντιπροσωπείας της Αλβανίας» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα αλβανικά ΜΜΕ, ο κ. Παναρίτι υποσχέθηκε ότι η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον θα λειτουργήσει κανονικά.

«Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι πολλές χώρες κλείνουν τις διπλωματικές αντιπροσωπίες τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω επίσης ότι το Υπουργείο θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των πρεσβειών φυσικά έχοντας ως προτεραιότητα τα κύρια κέντρα, όπως τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες
. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Οι ανησυχίες σχετικά με τα προβλήματα του προϋπολογισμού έχουν γίνει γνωστά, και έχουν τη στήριξη και των δύο πολιτικών δυνάμεων. Το πρόβλημα απαιτεί διοργανική λύση, το πρόβλημα είναι διαφανές. Είμαστε ανοιχτοί και δεν έχουμε τίποτα για να κρύψουμε», δήλωσε ο Παναρίτι.

Ωστόσο λίγες μέρες πριν ο Μπερίσα σε συνέντευξη τύπου δήλωσε πως η Αλβανία «είναι μια χώρα με ισχυρή οικονομία» και πως «η κρίση γονάτισε τους γείτονες, όχι όμως την Αλβανία».

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση δηλώνει πως η χώρα οδεύει προς πτώχευση, ενώ πρόσφατα το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα χτύπησαν καμπανάκι στην αλβανική κυβέρνηση για το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του χρέους της χώρας.

Επανεξετάζονται οι λειτουργίες περίπου πενήντα πρεσβειών και διπλωματικών αποστολών της Αλβανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Εντμόντ Παναρίτι, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2012 πως λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης πόρων, θα κλείσουν αρκετές αλβανικές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές στο κόσμο.

Ο προϋπολογισμός του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το 2013 είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ ήδη από τον Φεβρουάριο έκλεισε η Αλβανική Πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες.

Ο Παναρίτι είπε επίσης ότι επανεξετάζονται οι λειτουργίες των περίπου πενήντα πρεσβειών και διπλωματικών αποστολών και  ότι είναι απαραίτητο να κλείσει ένας σημαντικός αριθμός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ο κίνδυνος η Αλβανία να αποκλειστεί από τους διεθνείς οργανισμούς και αυτό θα είναι απόρροια του γεγονότος ότι το Υπουργείο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει τους δασμούς για την προσχώρηση σε αυτούς.

 ΑΥΤΟΝΟΜΗ
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μπαρτσελόνα - Μίλαν 4-0...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μπαρτσελόνα - Μίλαν 4-0...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ