2013-03-13 13:46:05
Φωτογραφία για Κύπρος: «Ορθός» ο έλεγχος της περιουσίας των δημοσίων προσώπων
Πρέπει να ελέγχονται όλοι οι επώνυμοι και τα δημόσια πρόσωπα ως προς την περιουσιακή τους κατάσταση και η θέση αυτή είναι ορθή, δηλώνει ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Γιάννος Δανιηλίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «είναι καιρός, για αυτό το μεγάλο θέμα, να υπάρξουν ξεκάθαρες και υπεύθυνες θέσεις, οι οποίες και νομικά και ηθικά να είναι κατοχυρωμένες».

Δημοσιοποιώντας τις θέσεις του στο θέμα της δημοσιοποίησης ή μη των περιουσιακών στοιχείων των επωνύμων ή/ και δημοσίων προσώπων, με αφορμή και τις πρόσφατες συζητήσεις του θέματος αυτού στη Βουλή, ο κ. Δανιηλίδης διατυπώνει την άποψη ότι είναι υποχρέωση νομική και ηθική η προσήλωση στις αρχές που διαλαμβάνει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρεται στην Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και «να μη γινόμαστε συνεργοί σε ένα σύστημα ασύδοτου προσβολής της προσωπικότητας ανθρώπων, όσον αφορά την ιδιωτική τους ζωή και τα περιουσιακά τους στοιχεία».


Το ζήτημα της δημοσιοποίησης στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία επωνύμων ή/ και δημοσίων προσώπων αναμένεται ότι εξακολουθήσει να ευρίσκεται στην κυπριακή επικαιρότητα, μιας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών εξακολουθεί να εξετάζει τη «λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος», θέμα που είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής, συζητήθηκε και τον περασμένο Δεκέμβριο και συνέχεια της συζήτησής του θα υπάρξει και την προσεχή Τρίτη, στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών.

«Εκεί όπου χρειάζεται δημοσιοποίηση για σκοπούς ικανοποίησης και του περί Δικαίου αισθήματος του λαού», τονίζει ο Επίτροπος, «μπορεί να γίνει, όταν πραγματικά επώνυμα ή/ και δημόσια πρόσωπα εμπλέκονται σε παράνομες ή/ και αξιόποινες πράξεις, ή διαπλοκές, χρησιμοποιώντας τις εξουσίες ή/ και θέσεις τους».

Όπως αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης, «η δημοσιοποίηση θα είναι δυνατή, όταν, μετά από κλειστή συνεδρία αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαπιστωθούν παράνομες ή/ και αξιόποινες πράξεις που να αφορούν δημόσια πρόσωπα».

«Τότε», δηλώνει ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «επιβάλλεται η διαδικασία της έρευνας να προχωρήσει, με κατάθεση όλων των στοιχείων στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για περαιτέρω ενέργειες».

«Είναι η θέση μου», συνεχίζει, «ότι, σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή περατώσει την έρευνά της και προχωρήσει με ενημέρωση ή/ και καταγγελία προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τότε είναι αναγκαία η ενημέρωση της κοινής γνώμης και αυτό συνεπάγεται δημοσιοποίηση των ονομάτων αυτών, που φαίνεται από την έρευνα ότι εμπλέκονται σε παράνομες ή/ και αξιόποινες πράξεις».

Ως προς τη σκοπιμότητα που θα εξυπηρετούσε η εξέταση των περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων ή/ και επωνύμων προσώπων, ο κ. Δανιηλίδης θεωρεί πως στο ερώτημα αυτό «η απάντηση είναι απλή» και «για να ελεγχθεί η πιθανότητα τα πιο πάνω πρόσωπα να απέκτησαν κινητή ή/ και ακίνητη περιούσια, εκμεταλλευόμενοι τη θέση ή/ και το αξίωμα που κατέχουν, ώστε χρειάζεται, με την εκλογή ή/ και τον διορισμό τους, να καταθέτουν σε νόμιμα και αρμόδια Τμήματα του κράτους τα περιουσιακά τους στοιχεία, με σκοπό τον έλεγχό τους».

«Αυτά τα Τμήματα», συνεχίζει ο κ. Δανιηλίδης, «δεν είναι άλλα από το Γραφείο του Φόρου Εισοδήματος ή/ και άλλο Τμήμα που ίσως συσταθεί μετά από νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή κάτι ανάλογο που υπάρχει και στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο κ. Δανιηλίδης εισηγείται όπως «η διαδικασία κατάθεσης των περιουσιακών στοιχείων γίνεται ανά έτος, έτσι ώστε ο έλεγχος να υπάρχει κατά την διάρκεια της θητείας ή/ και του χρόνου διορισμού των πιο πάνω προσώπων». Όπως αναφέρει ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με τη διαδικασία αυτή καλύπτεται πλήρως η προϋπόθεση της νομοθεσίας για «προσδιορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς».

Σχετικά με το «καυτό», όπως το χαρακτηρίζει ο Επίτροπος, ερώτημα για τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, η θέση ή/ και γνώμη του κ. Δανιηλίδη είναι πως «"η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα δεν είναι ένα απλό "Ναι" ή ένα απλό "Όχι"».

«Η θέση μου είναι», συνεχίζει, «ότι πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις και έτσι να ξεκαθαρίσει στο μυαλό μας πότε η απάντηση θα είναι "Ναι" και πότε "Όχι" και η βάση, στην οποία στηρίζω την άποψή μου, είναι, όπως έχω υποχρέωση να κάνω, ή εφαρμογή της νομοθεσίας».

«Η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων οποιουδήποτε προσώπου είναι και αυτή μία μορφή επεξεργασίας», δηλώνει ο κ. Δανιηλίδης, «που, σύμφωνα με το άρθρο 4 (γ) του Νόμου 138 (ι) 2001, πρέπει να είναι αυτή η επεξεργασία συναφής και πρόσφορος και όχι περισσότερο από ό,τι απαιτείται εν όψει των σκοπών της επεξεργασίας».

«Αυτή», δηλώνει ο κ. Δανιηλίδης, «είναι η περίφημη Αρχή της Αναλογικότητας, που ίσως να είναι το πιο σημαντικό όπλο, για να μπορεί κάποιος να παρουσιάσει επιχειρήματα και να υπερασπισθεί την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων οποιουδήποτε φυσικού προσώπου».

Δίδοντας τη δική του απάντηση σχετικά με το τί εξυπηρετεί η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των επωνύμων ή/ και δημόσιων προσώπων, ο κ. Δανιηλίδης δηλώνει πως «σημασία έχει ο έλεγχος και η απόδοση ευθυνών και η ποινική δίωξη, εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθούν ποινικά αδικήματα και όχι η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων οποιουδήποτε επώνυμου ή/ και δημόσιου προσώπου».

«Η δημοσιοποίηση επιβάλλεται να γίνεται, τότε και μόνον τότε, όταν διαπιστωθούν παράνομες πράξεις, οικονομικές ατασθαλίες, διαπλοκή κλπ», τονίζει ο Επίτροπος.

«Εκείνο που "εξυπηρετεί" η δημοσιοποίηση», απαντά, εκφράζοντας τη δική του θέση ο κ. Δανιηλίδης, «είναι μόνον τον αδικαιολόγητο διασυρμό που θα υφίστανται πολίτες μας, οι οποίοι έτυχε να είναι επώνυμοι, με το να συζητούν τα περιουσιακά τους στοιχεία χιλιάδες συμπολίτες τους, σε καθαρά μορφή κουτσομπολίστικης "εκτόνωσης" στα καφέ, κομμωτήρια, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στο τόπο εργασίας του καθενός από εμάς».

Η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του επώνυμου ή/ και δημοσίου προσώπου, όπως αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης, συμφώνως της ισχύουσας νομοθεσίας «επιτρέπεται, όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη ρητή συγκατάθεσή του».

«Έτσι, πιστεύω ακράδαντα», τονίζει ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «ότι, με αυτή την πρόνοια, δίδεται το δικαίωμα σε κάθε επώνυμο ή/ και δημόσιο πρόσωπο, εάν το επιθυμεί, αυτόβουλα και ελεύθερα να δημοσιοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία».

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ