2013-03-26 13:31:30
Φωτογραφία για Προειδοποίηση για περισσότερα ακραία φαινόμενα στη Βρετανία
Καθώς η Βρετανία βιώνει τον ψυχρότερο Μάρτιο του τελευταίου μισού αιώνα, ο απερχόμενος επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης προειδοποιεί για «χάος» στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το Σερ Τζον Μπέντινγκτον η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει σήμερα στην ατμόσφαιρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερες πλημμύρες και ξηρασίες μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Στο πλαίσιο μιας εφ' όλης της ύλης συνέντευξης στο BBC, με αφορμή τη λήξη της θητείας του, ο Σερ Τζον εκτίμησε ότι η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να συμφωνήσει σε δεσμευτικούς στόχους για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί σε συσσώρευση των προβλημάτων. Ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία, είπε, τα προβλήματα θα επιμείνουν για τουλάχιστον 20 με 25 χρόνια.

«Κατά μία έννοια, έχουμε μετακινηθεί από την ιδέα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στην ιδέα της κλιματικής αλλαγής και αυτό είναι αρκετά σημαντικό – ναι, πράγματι οι θερμοκρασίες αυξάνονται, όμως αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα δούμε πολύ μεγαλύτερη ποικιλομορφία στον καιρό μας», δήλωσε ο απερχόμενος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης. «Πιστεύω ότι αρκεί κανείς να δει τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια για να διαπιστώσει πώς εκδηλώνεται [η κλιματική αλλαγή], ακόμη και στη Βρετανία.»


Ο καθηγητής απέρριψε τους ισχυρισμούς των λεγόμενων «αμφισβητιών της κλιματικής αλλαγής», ότι μεταξύ άλλων η απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δεν οδηγεί σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. «Οι ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή λαμβάνει χώρα είναι απόλυτα σαφείς», τόνισε.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι ο πλανήτης ανταποκρίνεται με αργούς ρυθμούς στις μεταβολές, γι' αυτό και η αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 δεν γίνεται άμεσα εμφανής στις καιρικές συνθήκες, αλλά μεσολαβούν αρκετά χρόνια. «Συνεπώς, τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια θα καθοριστούν από την ποσότητα που υπάρχει [στην ατμόσφαιρα] σήμερα», διευκρίνισε.

Οι δηλώσεις έγιναν την ώρα που νέο κύμα χιονιά στη Βρετανία άφησε χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα και κατέστησε πολλούς δρόμους απροσπέλαστους. Πέρυσι, έπειτα από εκτεταμένη ξηρασία, η χώρα βίωσε ένα από τα πιο βροχερά καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών. Σε Αγγλία και Ουαλία, βροχές, καταιγίδες και πλημμύρες προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ