2013-04-09 11:53:03
Φωτογραφία για Αμερικανοί κομάντος διδάσκουν σε 75 χώρες
Ενω ο πόλεμος και οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και ενα παγκόσμιο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων ειναι οι πιο ορατές πτυχές της ηγεμονικής δύναμης των ΗΠΑ συχνά αυτο που παραβλέπεται ειναι η πολιτική των ΗΠΑ για παροχή βοήθειας και επιδότησης στρατιωτικών δυνάμεων άλλων χωρών.

Παρα το γεγονός οτι οι ενέργειες αυτές ειναι σε μεγάλο βαθμό μυστικές και διακριτικές εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό του ηγεμονικού ελεγχου, μειώνουν δηλαδή την ειρήνη και την εθνική ασφάλεια και συμβάλλουν στην υποταγή των ξένων πολιτών.

Η εκπαίδευση ξένων στρατών για την εξυπηρέτηση συμφερόντων του αμερικανικού κράτους άρχισε απο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου (τουλαχιστον). Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών όπως και όπλα για την επιδότηση ξένων κυβερνήσεων και Ενόπλων Δυνάμεων που ηταν κατα του κομμουνισμού ακόμη και αν τα καθεστώτα ηταν σκληρα.

Σε σχεδόν όλες τις ηπείρους, οι ΗΠΑ "δίδαξαν" σε εξαιρετικά φασιστικές, δεξιές κυβερνήσεις πώς να βασανίζουν τους πολιτικούς αντιπάλους και να συγκεντρώνουν την εξουσία κάνοντας ταυτόχρονα συμφωνίες που εξυπηρετούσαν αμερικανικα συμφέροντα. Το λιγότερο ορατό μέσο ενώς "δικτάτορα μαριονέτα" ηταν και το προτιμώμενο μέσο εφαρμογής της πολιτικης των ΗΠΑ.


Το 2010, ο Πρόεδρος Ομπάμα και το Πεντάγωνο άρχισαν να εφαρμόζουν μια στρατηγική με μεγαλύτερη έμφαση στις "πολεμικές επιχειρήσεις". Οι Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις βρισκονται σήμερα σε (τουλάχιστον) 75 χώρες, όπου "διδάσκουν" τις κυβερνήσεις αποτελεσματικούς τρόπους για την υποταγή των πληθυσμών, την δημιουργία του χάους και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της "Αμερικανικής Αυτοκρατορίας."

Η Συρία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της πολιτικής. Ενώ δημοσίως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν οτι βοηθούν στην οικοδόμηση σχολείων και νοσοκομείων στη Συρία, το πρακτορείο Associated Press και η εφημερίδα New York Times αναφέρουν οτι οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν Σύρους αντάρτες. Με τη βοήθεια της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, τα περισσότερα από τα όπλα καταλήγουν σε τζιχαντιστές, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ομάδες που μόλις πριν από λίγα χρόνια σκότωναν Αμερικανούς πεζονάυτες στο Ιράκ.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, κρυφά και χωρίς τη συγκατάθεση του Κογκρέσου, έστειλε πάνω από 150 στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων στην Ιορδανία για να εκπαιδεύσει αντάρτες στη χρήση των εξελιγμένων αντιαεροπορικών όπλων.

Οι λόγοι για την παρέμβαση των ΗΠΑ είναι φυσικά πολύπλοκοι και πολύπλευροι, αλλά πιθανότατα έχει να κάνει με τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης του ισχυρότερου σύμμαχου του Ιράν και αυτό που οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν divide et impera - διαίρε και βασίλευε.

Η Συρία μπορεί να είναι το πιο επικίνδυνο παράδειγμα ενισχυμένης πολιτικής μυστικής στρατιωτικής εκπαίδευσης της κυβέρνησης Ομπάμα αλλά δυστυχώς δεν είναι η μοναδικη.

Στο Μάλι, οχι μονο κατασκεύασαν βάση UAV αλλα ο Chief General Carter Ham παραδέχθηκε ότι κατα την διάρκεια στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Μάλι, αγνόησε την ηθική. Στο Μαλι οι εκτελέσεις απο τον Αμερικανικό στρατό σύμφωνα με την εθνικότητα και ανάλογα με τον βαθμό αντίστασης ειναι ενα κομμάτι της καθημερινότητας.

Στην Ινδονησία, η κυβέρνηση Ομπάμα συνέχισε την παροχή βοήθειας σε μια ελίτ στρατιωτική μονάδα της οποίας τα μέλη είχαν καταδικαστεί για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ανατολικό Τιμόρ.

Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα έχουν στενή σχέση με μερικά από τα πιο βίαια καρτέλ ναρκωτικών της περιοχής, κατα την διάρκεια του εμφύλιου της Γουατεμάλας εγινε γνωστή η βάναυση μεταχείριση των πολιτών απο τους Αμερικανους.

Η πολιτική της στρατιωτικοποίησης καθώς και της επιδότηση ξένων κυβερνήσεων, ιδιαίτερα αυτών με γνωστές και τεκμηριωμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και εγκλημάτων πολέμου, φαίνεται να είναι μια βάση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα - και όχι μόνο.

Αυτές οι πολιτικές έχουν συμβάλλει στην εξάπλωση των δικτατοριών, των ανθρωπιστικών κρίσεων, και στην αστάθεια, κάνοντας βεβαια τη δυνατότητα δυσαρέσκειας και υποστροφής πολύ πιο πιθανή

Είναι όλο και πιο σαφές ότι η δικομματική πολιτική συναίνεση του στρατιωτικού παρεμβατισμού είναι μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.
onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ