2013-04-21 12:06:27
Φωτογραφία για Ο αφανής ήρωας της Βοστόνης [video]
Αντιμετώπιση ήρωα επιφυλάσσουν οι αρχές και οι κάτοικοι της Βοστόνης στον κάτοικο του Γουότερταουν χάρη στον οποίο συνελήφθη ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάγεφ. Ωστόσο, οι δικοί του άνθρωποι περιγράφουν με δραματικό τρόπο την αγωνία που έζησαν τις στιγμές της αστυνομικής επιχείρησης.

Η ιστορία έχει ως εξής...

Στη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Τσαρνάγεφ, η ζωή στη Βοστόνη είχε παγώσει. Οι Αρχές καλούσαν τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να προφυλάσσονται, ενώ δεν κυκλοφορούσαν τα μέσα μεταφοράς.

Οι Αρχές ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής και μία ώρα μετά ο ύποπτος συνελήφθη χάρη στη βοήθεια ενός κατοίκου της περιοχής Γουότερταουν ο οποίος έδειξε αφενός παρατηρητικότητα και αφετέρου ετοιμότητα και μόλις υποψιάστηκε ότι μπορεί ο δράστης να κρύβεται στο σπίτι του κάλεσε την αστυνομία.


Όπως τόνισε στα ΜΜΕ ο θετός γιος του ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο πατριός του David Henneberry ήταν εγκλωβισμένος για ώρες στο σπίτι του καθώς η αστυνομία έψαχνε για τον ύποπτο βομβιστή της Βοστόνης. Αποτόλμησε να βγει έξω όταν η αστυνομία ήρε τον περιορισμό κατ΄οίκον στους πολίτες της περιοχής. Βγαίνοντας έριξε μια ματιά στη βάρκα που ήταν παρκαρισμένη στον κήπο του.

Αυτό που είδε έφερε τέλος στο ανθρωποκυνηγητό των αρχών αφού τις οδήγησε στον φυγά που κρυβόταν μέσα στη βάρκα. "Ο μουσαμάς που κάλυπτε το σκάφος για προστασία τον χειμώνα είχε φύγει από τη θέση του και ανέμιζε", είπε στα ΜΜΕ ο Robert Duffy.

"Ο πατριός μου είχε δέσει τόσο σφιχτά τον μουσαμά που δεν θα μπορούσε να φύγει από τη θέση του καθόλου τον χειμώνα, ούτε καν στις χιονοπτώσεις. Πλησίασε και είδε ότι οι ιμάντες είχαν κοπεί χωρίς όμως να χαλάσουν ή να ξεκουμπωθούν. Είδε δε και ίχνη αίματος.

Τότε σκέφτηκε ότι η ζημιά μπορεί να είχε προξενηθεί από κάποιο σκίουρο. Χρησιμοποίησε μια σκάλα για να δει και κόλλησε το κεφάλι του κάτω από τον μουσαμά και είδε μια λίμνη αίματος. Ωστόσο κάτω από τον μουσαμά ήταν σκοτεινά και δεν μπορούσε να δει καθαρά. Ήταν όμως σίγουρος ότι ήταν κάτι μέσα κουλουριασμένο σαν μπάλα" συνέχισε.

Μόλις συνειδητοποίησε τι συνέβαινε, ο άντρας κάλεσε την αστυνομία. Αμέσως μετά έσπευσαν τα οχήματα της αστυνομίας και περικύκλωσαν το σπίτι. Η αστυνομία άρπαξε τόσο βιαστικά την οικογένεια από τον τόπο της επιχείρησης και τους πήγε σε ένα γειτονικό σπίτι ώστε εκείνοι ξέχασαν στο σπίτι τους τα κινητά τηλέφωνά τους.

Η αγωνία των συγγενών

Ο θετός γιος είπε ότι προσπαθούσε αλαφιασμένος να πάρει τηλέφωνο τον πατριό και τη μητέρα τουκαθώς έβλεπε στην τηλεόραση ότι οι αστυνομικοί έριχναν καταιγισμό πυρών στον κήπο του σπιτιού τους. "Μόνο τις σφαίρες είδαμε και ακούσαμε ότι υπήρχε κάποιος που κρυβόταν στη βάρκα μέσα σε μια λίμνη αίματος". είπε.

Ο Ντάφυ τόνισε ότι σκέφτηκε ότι αυτός που ήταν μέσα στη βάρκα ήταν ο πατριός του. Συνέχισε να τηλεφωνεί. Το τηλέφωνο όμως μιλούσε συνεχώς. "Επί 40 λεπτά έζησα στον φόβο" είπε ο θετός γιος. Πήγε στο σπίτι ενός συγγενή να δει αν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους από εκεί. Μόλις έφτασε η αδερφή του τον πήρε τηλέφωνο και τον ηρέμησε λέγοντας του ότι επικοινώνησε μαζί τους και είναι και οι δύο ασφαλείς. "Εκείνη τη στιγμή τα δάκρυα λύπης έγιναν δάκρυα χαράς είπε ο Ντάφυ".

Η αυλαία του δράματος

Μόλις περικύκλωσαν το σπίτι, οι αστυνομικοί κάλεσαν τον Τσαρνάεφ να παραδοθεί με τα χέρια ψηλά όμως ο 19χρονος δεν απαντούσε, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστώνης, Εντ Ντέιβις, ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών για τουλάχιστον μια ώρα.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν ο ύποπτος ήταν ήδη τραυματισμένος από τη συμπλοκή που είχε πολλές ώρες πριν με τους αστυνομικούς, όπου έχασε τη ζωή του ο αδελφός και συνεργός του Ταμερλάν - ή τραυματίστηκε από τα πυρά των αστυνομικών κατά την επιχείρηση σύλληψής του.

Ομάδες πυροτεχνουργών, ελικόπτερα και ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή. Αστυνομικοί έριξαν βομβίδες κρότου λάμψης στη βάρκα για να αποπροσανατολίσουν τον νεαρό. Σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών για περίπου μία ώρα, πριν οι αστυνομικοί συλλάβουν τον 19χρονο.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ένα ρομπότ για να βγάλουν το κάλυμμα από τη βάρκα, ενώ παρακολουθούσαν τις κινήσεις του υπόπτου μέσω μιας θερμικής κάμερας από το ελικόπτερο που πετούσε ακριβώς πάνω από το σημείο της επιχείρησης. Τότε διαπίστωσαν πως ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένος από την απώλεια αίματος, πλησίασαν και τον συνέλαβαν χωρίς αυτός να προβάλει αντίσταση. Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βοστώνης όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
ΠΗΓΗ: nooz.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ