2013-04-22 10:24:33
Φωτογραφία για «Κάποιος πρέπει να κάνει την βρόμικη δουλειά»
Γράφει ο Δημήτρης Τσαλαπάτης

Είναι αριστούργημα - Οι τρείς…μεγάλοι «αγωνίζονται» πως ακριβώς θα περάσουν κάθε τόσο επικοινωνιακά τα νέα μέτρα, που «κρύβουν» τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις.

Κάπως έτσι το χαράτσι γίνεται ενιαίος φόρος χωρίς να είναι ,μας κάνουν και σκόντο, που δεν φτάνει ούτε για δυο πακέτα τσιγάρα.

Πέφτει δούλεμα με την μείωση-κοροϊδία του ΦΠΑ, για να πέσει η τιμή στο σουβλάκι και στη τυρόπιτα που σερβίρεται, επειδή «όσοι θα τρώνε στο πόδι» θα πληρώνουν άλλη τιμή. Και αυτό όμως πάει Ιούνιο και βλέπουμε.

Με τον ίδιο τρόπο μένει στα ράφια του σούπερ- μάρκετ και η ακρίβεια.

Την ίδια ώρα όμως «οι τεχνοκράτες τους» συνεχίζουν την δουλειά, που τους έχουν αναθέσει.

Ο καθηγητής της μεταρρύθμισης παραδίδει μέρες τώρα μαθήματα σύγχρονης συνταγματικής…ιστορίας. Βρίσκει –έτσι νομίζει δηλαδή- το τέχνασμα να «περάσει» τις απολύσεις από το Δημόσιο επιστρατεύοντας την… ποιότητα και την διαφάνεια.


Δείχνει δηλαδή την έξοδο ακόμη και στους πενηντάρηδες, επειδή δήθεν έχουν φάει τα ψωμιά τους ή μπήκαν χωρίς ΑΣΕΠ (που ιδρύθηκε όμως το ’93) η κάποιοι τους βαφτίζουν όλους επίορκους για να καθαρίσουν.

Και με τον τρόπο αυτό κάνει απολύσεις-εξπρές, χωρίς αποζημίωση με θύματα 15000 υπαλλήλους, για να φτιάξει,λέει τη νέα γενιά των 450 ευρώ και κάτι και στο Δημόσιο.

Σ αυτό άλλωστε δίνουν τα χέρια με την επιτροπεία και την επομένη καμαρωτός κάνει και δηλώσεις σε διεθνές forum για να του πει ο δικός του «Σε στηρίζω Αντώνη μου…»

Ο εκσυγχρονιστής καθηγητής του ντίζελ πάλι, αφού πήγε να θολώσει τα νερά για να τα φορτώσει στην… μεταρρύθμιση τελικά την χρεώθηκε κι αυτός την ιστορία με τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Απλώς από προχθές μετράει και την χασούρα από την πολιτική που ίδιος είχε προτείνει ως ΙΟΒΕ του ΣΕΒ και την εφαρμόζει ως υπουργός, μια που από καιρό Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνάει.

Και το αποτέλεσμα:

-τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ντίζελ αυξήθηκαν κατά 102 εκ. ευρώ

-υποχώρησαν όμως κατά 70 % τα έσοδα από ΦΠΑ για το ντίζελ και περιορίσθηκαν στα 177 εκ. ευρώ από 441 εκ, ευρώ επειδή έπεσε η κατανάλωση λόγω του διπλασιασμού της λιανικής τιμής.

Και για να τα μπαλώσει βάζει κάτι παπαγαλάκια του να λένε ο τι για όλα αυτά δήθεν φταίει ο χειμώνας που μας έκανε λιακάδες.

Λες και δεν τουρτουρίζει ο κόσμος και δεν πληρώνει ΔΕΗ με καπέλο και ο τι καίγεται στη σόμπα.

Μόνο που βουλιάζει την Ελλάδα στην ύφεση με αρνητικό πληθωρισμό τον Μάρτιο. Με τον ο Τόμσεν να κάνει δηλώσεις τώρα για μείωση του φόρου στο ντίζελ.

Και ο Στουρνάρας εκεί να παραμένει…Και να δηλώνει ακόμη καθηγητής.

Δίπλα του πάντως, το παλεύει μια άλλη φυσιογνωμία γνωστή στην αγορά και στα δημοσιονομικά πράγματα, που ακούει στο όνομα Μαυραγάνης.

Υπόσχεται διάφορα βαρύγδουπα στη Βουλή για δήθεν αντιμετώπιση των φορολογικών ανισοτήτων αλλά μόλις σηκώνεται η αυλαία με τις φορολογικές δηλώσεις, έρχεται η ώρα της αλήθειας.

- Τι σημασία έχει αν είσαι άνεργος και δεν έχεις εισόδημα Με το που κλείνεις, λένε, τα 18 πληρώνεις φόρο.

Βέβαια τώρα μιλάνε για γκάφα αλλά ο νόμος ισχύει.

- Τι θα πει αν είσαι συνταξιούχος, σού έχουν ήδη κόψει 47 % τη σύνταξη και πληρώνεις τα φάρμακα ή την ακτινογραφία από τη τσέπη σου.

Αυτά που πληρώνεις για να τα αγοράσεις, αν είναι στη λίστα και τα δικαιολογεί το ταμείο ( μετά την παρακράτηση της δικής σου συμμετοχής) αποτελεί , λέει εισόδημα. Το δηλώνεις λοιπόν ανεβαίνεις κλίμακα και σου παίρνουν πάλι το 2-4% για αλληλεγγύη.

Είναι το νέο κόλπο για να γλιτώνουν τα Ταμεία λεφτά η αν εισπράξεις αυτά που δικαιούσαι και σου οφείλουν, να σου πάρει και το κράτος το κατιτίς του, χωρίς να φαίνεται ότι βάζει καινούργιο φόρο.

Τώρα ο τι τα φάρμακα τα πληρώνεις με τη σύνταξη, που αφού σου την κόβουν για αλληλεγγύη , σου κάνουν κρατήσεις για το ταμείο, σου φορολογούν τα ρέστα, απ αυτά που μένουν πληρώνεις φάρμακα, τα ζητάς μετά από το ταμείο ,που σου κρατάει τη συμμετοχή του 25 %, σου δίνει τα υπόλοιπα αλλά επειδή σου τα έδωσε -αν και δικά σου- θεωρούνται εισόδημα πληρώνεις φόρο αλληλεγγύης, εσύ τέλειωσες νωρίς.

- Τι θα πει σε διώξανε από την δουλειά σου και παίρνεις αποζημίωση η εφάπαξ που φορολογείται στην πηγή δηλαδή όταν το εισπράττεις. Είναι τώρα εισόδημα , το δηλώνεις για να πληρώσεις πάλι φόρο αλληλεγγύης.

- Τι σημαίνει να έχεις ένα μικροκομπόδεμα στη Τράπεζα και να παίρνεις και ένα τόκο. Σου κρατάνε στη πηγή το 15% (αντί για 10 % που σου κρατάγανε μέχρι το 2012) και τους τόκους τους δηλώνεις για να φορολογηθούν πάλι και να πληρώσεις αλληλεγγύη.

Και άλλα πολλά Αλλά πάνω που πάει να πάρει χαμπάρι ο κόσμος τι τον περιμένει, έρχεται η φωνή άλλου καθηγητή, παρατρίχα πράσινου νομάρχη, αλλά τώρα στην αντιπολίτευση του Πάνου, που λες και το κάνει επίτηδες να αλλάξει την ατζέντα.

Μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα στο Δημόσιο

Και αμέσως θολώνει το τοπίο.

Επειδή κανείς δεν λέει –ούτε κι αυτός- ο τι το όποιο πλεόνασμα και αν υπάρχει, είναι από τις περικοπές, από τον ΦΠΑ που δεν επιστρέφεται σε επιχειρήσεις και από πληρωμές στο εσωτερικό που δεν γίνονται η τις καθυστερούν επίτηδες.

Όταν οι καθηγητές...παραδίδουν μαθήματα πολιτικής.

ΥΓ 1. Που θέλουν να αποφύγουν οι πολιτικοί, επειδή νομίζουν ο τι έτσι θα λερωθούν άλλοι.

2. Και στην πόρτα περιμένουν αριστεροί, κατά δήλωση τους, η δήθεν«σοφοί»,ή δήθεν «ανεξάρτητοι», για μία από τα ίδια, με άλλη όμως ταυτότητα.

(Από το www.styx.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ