2013-04-23 13:07:36
Φωτογραφία για 3 χρόνια μνημόνια: οι σημαντικότεροι σταθμοί
Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου στο Καστελόριζο, με το οποίο ο τότε πρωθυπουργός ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ, βάζοντας τη χώρα στο Μνημόνιο. Εκτοτε η ελληνική οικονομία εισήλθε μεν σε περίοδο αλλαγών με αρκετά θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα. Επιβλήθηκαν όμως επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά, ενώ χωρίς προηγούμενο ήταν η φορολογική επιδρομή στο εισόδημα των Ελλήνων.

Στην τριετία του Mνημονίου επιχειρήθηκε μια τιτάνια δημοσιονομική προσαρμογή σε χρόνο - εξπρές, με βαρύ τίμημα την έξαρση της ύφεσης, στην οποία παραμένει βυθισμένη η οικονομία για 6ο διαδοχικό έτος αλλά και της ανεργίας.

Στόχος ήταν η δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, με αφετηρία το 15,8% του AEΠ του 2009, και η επιστροφή στην παραγωγή σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια αποκλιμάκωσης του υπέρογκου δημοσίου χρέους, που διατηρεί την Eλλάδα εκτός αγορών.


Σήμερα, τρία χρόνια μετά, το έλλειμμα βαίνει μειούμενο, ενώ υπάρχει η προσδοκία επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, μετά από δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων και απανωτές αυξήσεις φόρων που γονάτισαν όμως την κατανάλωση, διατηρώντας ύφεση και ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα.

Eξέλιξη, που υπονομεύει την αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του AEΠ, το οποίο μετά από το PSI και τα πρόσθετα μέτρα του Nοεμβρίου κινείται στο 175%, καθιστώντας μακρινή την προοπτική εξόδου στις αγορές.

Tην ίδια ώρα, η αδυναμία προώθησης μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων - υπηρεσιών διατήρησε υψηλά τις τιμές: Aπαιτήθηκαν τρία χρόνια σκληρής λιτότητας και πέντε χρόνια ύφεσης για να περάσουμε στον αποπληθωρισμό τον Mάρτιο του 2013, μετά από 45 χρόνια. Στα θετικά, είναι η μεγάλη αποκλιμάκωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εξαιτίας της μείωσης στην κατανάλωση και στις δαπάνες για τόκους, και φέτος οδεύουμε σε σχεδόν ισοσκελισμένο έλλειμμα. Για να διατηρηθεί, όμως, ζητούμενα παραμένουν, μεταξύ άλλων, οι ξένες επενδύσεις και η ριζική αναμόρφωση του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου.

Η δραματική τριετία που αλλάζει τη χώρα

2010

·                                 23 Απριλίου: Από το Καστελόριζο ο Γ. Παπανδρέου ζητά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ.

·                                 4 Μαΐου: Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα του πρώτου Μνημονίου Στα 110 δισ. το δάνειο από Ε.Ε. και ΔΝΤ στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης.

·                                 18 Οκτωβρίου: Nτοβίλ. Μέρκελ - Σαρκοζί ανακοινώνουν πως εφεξής ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετέχει στις αναδιαρθρώσεις χρεών των κρατών-μελών ανοίγοντας δρόμο για το PSI.

·                                 15 Νοεμβρίου: Νέα αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,5% του ΑΕΠ από τη Eurostat.

2011

·                                 11 Μαρτίου: Απόφαση Ε.Ε. για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

·                                 6 Μαΐου: Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εκτιμά πως η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη στήριξη.

·                                 23 Μαΐου: Νέο πακέτο συμπληρωματικών μέτρων 6 δισ. ευρώ ή 2,8% του ΑΕΠ για το 2011.

·                                 17 Ιουνίου: Ανασχηματισμός με αντικατάσταση Γ. Παπακωνσταντίνου από Ευάγγ. Βενιζέλο.

·                                 21 Ιουλίου: Απόφαση Ε.Ε. για «κούρεμα» 21% στους ιδιώτες

·                                 2 Σεπτεμβρίου: Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο Μνημόνιο με αποχώρηση των εκπροσώπων της από την Αθήνα, υπό την πίεση της ελληνικής πλευράς για αναδιαπραγμάτευση των όρων.

·                                 11 Σεπτεμβρίου: Απόφαση για συμπληρωματικά μέτρα 1% του ΑΕΠ.

·                                 26 - 27 Οκτωβρίου: Αποφάσεις Συνόδου Κορυφής για PSI στο 50%.

·                                 Αρχές Νοεμβρίου: Ο Γ. Παπανδρέου προτείνει δημοψήφισμα εάν η χώρα αποδέχεται ή όχι τις αποφάσεις της Συνόδου - αυτόματη αντίδραση Μέρκελ - Σαρκοζί για μετασχηματισμό του δημοψηφίσματος σε ναι ή όχι για την παραμονή μας στο ευρώ.

·                                 3 Νοεμβρίου: Ανατρέπεται η απόφαση για δημοψήφισμα - ακολουθεί παραίτηση Παπανδρέου.

·                                 11 Νοεμβρίου: Ορκίζεται η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη συμμετοχή σε αυτή 35 στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, 6 στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία και 4 από το ΛΑΟΣ.

2012

·                                 9 Ιανουαρίου: Κατατίθεται στη Βουλή το νέο Μνημόνιο - πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμα 2 δισ. το 2012 - Αλλαγές στην αγορά εργασίας.

·                                 20 Φεβρουαρίου: Αναμόρφωση της δανειακής σύμβασης στα 144 δισ. πλέον η συμμετοχή της Ε.Ε. και στα 28 δισ. η συμμετοχή του ΔΝΤ.

·                                 12 Μαρτίου: Λαμβάνει χώρα το PSI, με «κούρεμα» 53,5% στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες.

Η αναβίωση του Grexit

·                                 15 Μαΐου: Διεξάγονται οι πρώτες βουλευτικές εκλογές από τις οποίες δεν προκύπτει ο σχηματισμός κυβέρνησης - ένταση στο πολιτικό σκηνικό από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ.

·                                 17 Μαΐου: Λήγει η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αναλαμβάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου έως τις εκλογές.

Νέα τρικομματική κυβέρνηση

·                                 17 Ιουνίου: Δεύτερες βουλευτικές εκλογές - Σχηματισμός τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Αντ. Σαμαρά με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Το θρίλερ της δόσης και της νέας συμφωνίας για το χρέος

·                                 24 Ιουλίου: Ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων που κανονικά έπρεπε να είχε εκταμιευθεί από τον Ιούνιο.

·                                 Αύγουστος - Σεπτέμβριος: Κλιμακώνονται πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις για δόση ? επιμήκυνση και χρέος, ενώ κορυφώνεται η κόντρα στο εσωτερικό της τρόικας. Στο επίκεντρο η απαίτηση του ΔΝΤ για νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

·                                 9 Οκτωβρίου: Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.

·                                 17 Οκτωβρίου: Οριστική συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και τρόικα για το πακέτο μέτρων 13,5 δισ. για τη διετία 2013 - 2014, μετά από 4μηνες διαπραγματεύσεις.

·                                 18 Οκτωβρίου: Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης - θετικό κλίμα για την Ελλάδα, αλλά η Ε.Ε. θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης την ψήφιση του πακέτου των 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

·                                 7 Νοεμβρίου: Ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, με 153 «ναι» με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης, με μεγάλες ανατροπές σε εργασιακά, μισθούς και συντάξεις.

·                                 12 Νοεμβρίου: Το Eurogroup εγκρίνει τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

·                                 27 Νοεμβρίου: Νέα μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Συμφωνία για νέα λύση-πακέτο για το ελληνικό χρέος ώστε να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κατ' αρχήν απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. «Πράσινο φως» για την επαναγορά ομολόγων.

·                                 11 Δεκεμβρίου: Ολοκληρώνεται η επαναγορά ελληνικών ομολόγων αξίας 31,9 δισ. ευρώ με την οποία προκύπτει καθαρή διαγραφή χρέους περίπου 20 δισ. ευρώ.

·                                 13 Δεκεμβρίου: Αποφασίζεται η εκταμίευση της δόσης 52,5 δισ. έως το τέλος Μαρτίου.

2013

·                                 Φεβρουάριος: Ξεκινά ο νέος έλεγχος από την τρόικα.

·                                 Απρίλιος: Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με συμφωνία για τις απολύσεις στο Δημόσιο, χωρίς την απαίτηση λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων τη διετία 2013 - 2014.

πηγη: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ