2013-04-25 02:05:02
Φωτογραφία για Αλβανία: Μείωση εισαγωγών στα βασικά προϊόντα διατροφής
Μείωση, κατά 10,8% σημείωσαν οι εισαγωγές βασικών προϊόντων διατροφής στην Αλβανία το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση... με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, σύμφωνα το Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝSTAT). Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται διψήφια μείωση των εισαγωγών των προϊόντων αυτόν, κάτι που αποδείχνει ότι οι πολίτες μειώνουν το κόστος διατροφής τους.

Οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι η συρρίκνωση του εισοδήματος, αλλά και η αβεβαιότητα λόγω της κρίσης, έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, οι οποίοι δείχνουν τάσης να μην ξοδεύουν και να κάνουν περισσότερη οικονομία. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία εξάλλου, δείχνουν ότι οι εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό, έχουν μειωθεί, αφού, σύμφωνα με το INSTAT, το πρώτο τρίμηνο οι εισαγωγές ήταν 11,1% μειωμένες, από την ίδια περίοδο του 2012. Σύμφωνα πάντα με το ινστιτούτο, αυτή είναι η ισχυρότερη υποχώρηση τα τελευταία 13 χρόνια, ενώ κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται, έχουν αρχίσει να μειώνονται και οι επενδύσεις. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι εισαγωγές μηχανημάτων και εξοπλισμού μειώθηκαν κατά 11,5 %, σε σχέση πάντα με το 2012.

Το μόνο θετικό στοιχείο είναι αυτό που αφορά της εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 90% της αύξησης οφείλεται στην εξαγωγή πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των αυξημένων φετινών βροχοπτώσεων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ