2013-04-29 20:19:13
Φωτογραφία για Όλοι οι μνηστήρες για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Eλλάδας
Αυτοαποκαλούνται «μικροί πρωθυπουργοί» και όχι άδικα καθώς με αυξημένες πλέον αρμοδιότητες, παίζουν σημαντικό ρόλο στην διοίκηση του κράτους, πρωταγωνιστώντας κατά τόπους στην επίτευξη της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Ο λόγος για τους Περιφερειάρχες, οι οποίοι

διαχειρίζονται ποσά εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία μάλιστα, από την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014- 2020, θα είναι ενισχυμένα, όπως αποκάλυψε κατά την τελευταία επίσκεψή του στην χώρα μας ο Ευρωπαίος επίτροπος για την περιφερειακή ανάπτυξη, Γιοχάνες Χαν. Λογικό είναι, λοιπόν, να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, που θα αναδείξουν της νέες ηγεσίες στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας.

Τα κόμματα ήδη βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την επιλογή των κατάλληλων προσώπων, τα σημαντικότερα από τα οποία παρουσιάζουν σήμερα τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες δημοσκοπήσεις ανά την επικράτεια για να «μετρηθεί» η δυναμική των εν δυνάμει υποψηφίων
. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επιδιωχθεί και σε αυτό το επίπεδο συνεργασία των τριών κυβερνητικών εταίρων, ώστε στις περισσότερες από τις 13 Περιφέρειες να υπάρχουν κοινοί υποψήφιοι από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. «Αν κατεβάσουμε διαφορετικούς υποψηφίους τότε θα εκπέμψουμε λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Η συνεργασία για το καλό της χώρας πρέπει να αφορά και την τοπική αυτοδιοίκηση», επισημαίνει άνθρωπος που συνομιλεί με το πρωθυπουργικό επιτελείο. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται και η πρόταση να μην υπάρξουν επίσημα χρίσματα, καθώς όπως εκτιμάται «οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί». Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις με ορόσημο την περίοδο του φθινωπόρου.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως μια μεγάλη ευκαιρία για την κυριαρχία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας προτάσεων για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν στις εκλογές για τον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται, πάντως, πως μεταξύ των σημερινών επικεφαλής των Περιφερειών έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η ιδέα της καθόδου ακομμάτιστων συνδυασμών. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις σχετικές διαβουλεύσεις πρωταγωνιστούν οι Περιφερειάρχες Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και Πελοποννήσου Π. Τατούλης, υπό την άτυπη «ηγεσία» του Αττικάρχη Γ. Σγουρού, οι οποίοι επιδιώκουν συντονισμό ενόψει των εκλογών του 2014. Οι ίδιοι, προωθούν μια σειρά κοινών αναπτυξιακών δράσεων και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας κονδύλια μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κάτι στο οποίο παίζει ενεργό ρόλο ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος ως πρώην ευρωβουλευτής γνωρίζει τις διαδικασίες.

Στην Πελοπόννησο ο Πέτρος Τατούλης έχει δηλώσει την επιθυμία του να διαεκδικήσει δεύτερη θητεία ως ανεξάρτητος με τους ίδιους αντιπεριφερειάρχες. Ωστόσο, οι τέσσερις από αυτούς παραμένουν ενεργά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα σε περίπτωση που ο Ε. Βενιζέλος συμφωνήσει με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ για κοινό υποψήφιο αυτοί να βρεθούν σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου ή ο πρώην βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Γ. Αποστολάκος. Επίσης το παλαιό ΠΑΣΟΚ προωθεί την υποψηφιότητα του Σταύρου Μπένου. Στον ΣΥΡΙΖΑ δύο ονόματα συζητούνται για υποψήφιοι Περιφερειάρχες: οι βουλευτές Μεσσηνίας Θ. Πετράκος και Αργολίδας Δ. Κοδέλας.Στο Νότιο Αιγαίο η ΝΔ προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του πολιτευτή Δωδεκανήσων Γιάννη Παππά, που αναμένεται να στηριχθεί και από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ενώ ενδιαφέρον δείχνει και ο πρώην περιφερειάρχης Μπάμπης Κόκκινος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το μέτωπο των αντιμνημονιακών κομμάτων γίνεται συζήτηση να στηριχθεί η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μίκα Ιατρίδη, ενώ από το ΠΑΣΟΚ κινητικότητα αναπτύσσει ο Φώτης Χατζηδιάκος. Εδιαφέρον έχει εκφραστεί και από τον Μ. Βουτσίνο, την ώρα που ο νύν Περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη τετραετία.

Ενδιαφέρουσα θα είναι η μάχη για τις υποψηφιότητες στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο νυν περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς αναμένεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, όχι μόνο με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει ήδη σχετική συζήτηση τόσο στη ΝΔ, όσο και στη ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, στην γαλάζια παράταξη υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κατέβει ο πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, κάτι όμως που στο εσωτερικό του κόμματος προκαλεί αντιδράσεις. Στο πλαίσιο ανάδειξης νέων προσώπων, έχει φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου πρόταση και για τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Γιάννη Οικονόμου, η οποία όμως προσκρούει στις αντιρρήσεις του Χρήστου Σταϊκούρα. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Θανάση Γιαννόπουλου, ενώ το σκέφτεται η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή.

Την στήριξη και των τριων κομμάτων της συγκυβέρνησης διεκδικεί με αξιώσεις για τις εκλογές του 2014 ο σημερινός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να τοποθετηθούν στις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών τοπικά στελέχη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κάτι που δεν ενθουσιάζει τους γαλάζιους παράγοντες του κάμπου. Το σίγουρο είναι ότι μια θέση αντιπεριφερειάρχη στον συνδυασμό του κ. Αγοραστού έχει κλειδώσει ο παλιός Οννεδίτης Αργύρης Κοπάνας. Σύμφωνα με πληροφορίες υποψηφιότητα σκέφτεται πολύ σοβαρά να καταθέσει και ο τέως βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Έξαρχος.

Το δυνατό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Άφθαρτο και νέο πρόσωπο με εμπειρία στην συγκεκριμένη περιφέρεια, όπου εξελέγη πριν λίγους μήνες επικεφαλής, αποτελεί για την ηγεσία της ΝΔ πρότυπο για τις υπόλοιπες υποψηφιότητες ανα την επικράτεια. Πάντως, ο ίδιος κρατά χαμηλό προφίλ και προετοιμάζεται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πρότεινε συνεργασία στον Θεόδωρο Ζαγοράκη. Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων συζητείται μια πιθανή υποψηφιότητα της αντιπροέδρου της Βουλής Μαρίας Κόλλιας. Ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη.

Στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να καταθέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο νυν γαλάζιος περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, αλλάζοντας όμως όλους τους αντιπεριφερειάρχες εκτός του Γιώργου Σόκουτη. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εντός της ΝΔ η ιδέα μιας υποψηφιότητας του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη. Την τύχη του επίσης θα δοκιμάσει ξανά ο Γ. Παπαϊορδανίδης από το ΠΑΣΟΚ.«Τον επόμενο Περιφερειάρχη τον γνωρίζει ο Δημήτρης Σταμάτης», λένε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το όνομα του υποψηφίου του κόμματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τον ρόλο του υπουργού Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σταμάτης έχει πάρει το συγκεκριμένο ζήτημα αποκλειστικά πάνω του. Ωστόσο, την δική του πρόταση επεξεργάζεται και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς το θέμα αφορά την εκλογική του έδρα. Πάντως, ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης.

Σε πρώιμο στάδιο βρίσκονται ακόμα οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των κομμάτων για τους υποψηφίους στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ο νυν γαλάζιος περιφερειάρχης Σπ. Σπυρίδων βέβαια δείχνει να επιθυμεί να ανανεώσει την θητεία του, με τον πολιτευτή της ΝΔ Στέφανο Γκίκα να εκφράζει διακριτικά το ενδιαφέρον του. Στον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζονται στον μηχανικό Παύλο Μεταλλινό.

Ο νυν Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κατσιφάρας θα διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του στις επόμενες εκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή η Ιπποκράτους έχει θέσει ήδη το θέμα υποστήριξης του στην ηγεσία της ΝΔ, με τη ΔΗΜΑΡ να βλέπει θετικά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, παρά τις αντιρρήσεις τοπικών στελεχών. Στη Συγγρού ωστόσο μελετούν και άλλες προτάσεις, που αφορούν πρόσωπα από την Πάτρα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται ξανά ο νυν βουλευτής Βασίλης Χατζηλάμπρου, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Νίκου Νικολόπουλου.

Στην Ήπειρο η νέα υποψηφιότητα ακούει στο όνομα Μιχάλης Κασσής. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει σε συνομιλητές του το έντονο ενδιαφέρον του για την Περιφέρεια, με την Ιπποκράτους όμως να μην δείχνει ενθουσιασμό. Από την πλευρά της ΝΔ δεδομένη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, με νέους αντιπεριφερειάρχες τους Γ. Κατέρη, Ν. Ανατολιοτάκη, Ν. Κάτσιος και Μ. Πλιάκο.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η ΝΔ προσανατολίζεται στην στήριξη της πρώην βουλευτού Χριστιάννας Καλογήρου, με τους Β. Μελιτζάνη, Ν. Στεφανή και Αρ. Χατζηκομνηνό να «παίζουν» για αντιπεριφερειάρχες. Ωστόσο, ως σοβαρή εναλλακτική πρόταση μελετάται η περίπτωση του δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή, ο οποίος προέρχεται από την Αριστερά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να είναι ξανά υποψήφιος ο Β. Τεντόμας, ενώ το σκέφτεται ο νυν περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ Νάσος Γιακαλής.

Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη με την εκ νέου υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Αρναουτάκη, να θεωρείται δεδομένη με την υποστήριξη της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο γαλάζιος γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης Γ. Δεικτάκης, ενώ ακούγεται το όνομα του υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Βιρβιδάκη.

Πάντως, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τις σχετικές συζητήσεις στη ΝΔ, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια υποψηφιότητα έκπληξη από τη νέα γενιά. Ήδη στη Συγγρού ακούγεται το όνομα του βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη, ο οποίος ήδη συγκεντρώνει ισχυρούς υποστηρικτές. Στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση επικεντρώνεται στο πρόσωπο του βουλευτή Χανίων Γ. Σταθάκη.

Πολιτικά πρόσωπα και έντονο παρασκήνιο για την Αττική

Ιδιαίτερα και έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά θα έχει η εκλογική μάχη στην Περιφέρεια Αττικής γι' αυτό και όλα τα κόμματα αναμένεται να επιλέξουν την στήριξη πολιτικών προσώπων, προερχόμενα από τις τάξεις τους. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί σε δύσκολη θέση ο σημερινός Περιφερειάχρης Γιάννης Σγουρός, καθώς εκτός του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο άλλο κόμμα που θα μπορούσε να τον στηρίξει ενισχύοντας την όποια δυναμική του, εκτός και αν στη ΝΔ υιοθετήσουν μια πρόταση που είχε συζητηθεί λιγο πριν τις εκλογές του 2010, αλλά τελικά επικράτησε η επιλογή του Β. Κικίλια. Ο κ. Σγουρός ωστόσο προ ημερών εξέφρασε την επιθυμία του να διεκδικήσει νέα θητεία στις εκλογές του 2014, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην δεχθεί χρίσμα από κανένα κόμμα. Στην γαλάζια παράταξη πάντως η συζήτηση για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Μεταξύ τον ονομάτων που εξετάζονται είναι αυτά του πρώην δημάρχου Χαλανδρίου Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου και του δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά. Επίσης για τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών παίζουν δυνατά ένας αντιδήμαρχος του δήμου Πειραιά με εμπειρία στις νέες τεχνολογίες, αλλά και ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου για την Δυτική Αττική, όπως και ο Νίκος Κωστόπουλος για τον Βόρειο τομέα.

Η έκπληξη όμως έρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου και πρόκειται για τον βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη. Μπορεί ο ίδιος να έχει αποφασίσει την εκ νέου υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας, ωστόσο στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η ιδέα μιας υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. «Ο Νικήτας μπορεί να κερδίσει στην περιφέρεια οποιοδήποτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι η έκπληξη των εκλογών», υποστηρίζει στέλεχος της ΝΔ που γνωρίζει τις σχετικές συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημειώνεται, πως στην Κουμουνδούρου σκέφτονται να ρίξουν στην μάχη της Αττικής προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Σοφία Σακοράφα, η Ρένα Δούρου ή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των σχετικών συζητήσεων βρίσκεται και το όνομα του Αλέξη Μητρόπουλου, περά το γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές έλαβε το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό του 6% προτάσσοντας το σύνθημα «Όχι στο Μνημόνιο». Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν πως πρέπει να αναζητηθεί ένα άφθαρτο και νέο πρόσωπο από τον χώρο της Αριστεράς, ώστε «να σταλεί μήνυμα ανανέωσης και επένδυσης στους νέους ανθρώπους». Τα εν λόγω στελέχη, μάλιστα, θυμίζουν την επιτυχία που είχε καταγράψει ο Αλέξης Τσίπρας στις δημοτικές εκλογές του 2006, όπου έλεβε ποσοστό 10,5% -ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό του Συνασπισμού- και ήλθε τρίτος στην κούρσα για τον δήμο της Αθήνας, προκαλώντας τότε έκπληξη στο πολιτικό σκηνικό.

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα "Παραπολιτικά
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ