2013-05-02 10:52:59
Φωτογραφία για Επιχείρηση εξωραϊσμού της ζοφερής πραγματικότητας...!!!
Η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή δημιουργίας ψευδαισθήσεων για το μέλλον της χώρας. Την προσπάθεια για κλίμα ευφορίας ανέτρεψε η δυσαρέσκεια από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τον ΟΑΕΔ

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Εργασιοθεραπεία και εγρήγορση είναι το μήνυμα που στέλνει το μέγαρο Μαξίμου, μετά τα χαμόγελα αισιοδοξίας και τις δηλώσεις ανακούφισης του Α. Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής στο περιστύλιο της Βουλής, στον απόηχο της έγκρισης του πολυνομοσχεδίου. Ο πρωθυπουργός, που έσπευσε να δηλώσει μετά τα μεσάνυχτα ότι «η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη από την ψηφοφορία», απέφυγε ωστόσο σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters να ξεκαθαρίσει εάν θα ληφθούν νέα μέτρα, περιοριζόμενος να μιλήσει για «greek success story».

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται σταθερά στην αποπροσανατολιστική γραμμή της δημιουργίας ψευδαισθήσεων για το παρόν και το μέλλον της χώρας, θεωρώντας ότι η εμπέδωση ενός τέτοιου κλίματος στην κοινωνία εξυπηρετεί την ευκολότερη υλοποίηση των δεσμεύσεων προς την τρόικα.


Οι απαιτήσεις της τρόικας 

Αλλωστε, οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά γνωρίζουν καλά και παραδέχονται ότι το κλιμάκιο των ελεγκτών παραμένει αυστηρό στις απαιτήσεις του, ενώ και το χρονικό διάστημα έως την επανάκαμψη των δανειστών στην Αθήνα είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Κάπως έτσι ερμηνεύεται η επισήμανση εκ μέρους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ότι άπαντες στην κυβέρνηση «πρέπει να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά», προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και στη νέα διαπραγμάτευση να γίνουν περαιτέρω διορθωτικά βήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα ελπίζει επίσης να κλείσει το θέμα του ΟΠΑΠ όπως και η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ υπολογίζεται ότι θα κλείσει προς τα τέλη Μαΐου.

«Πρέπει να θωρακίσουμε τη χώρα και είναι σημαντικό να το καταφέρουμε μέχρι το καλοκαίρι», τονίζουν στην «Εφ.Συν.» πηγές προσκείμενες στον Αντώνη Σαμαρά και ιεραρχούν συνοπτικά την ατζέντα των προσεχών εβδομάδων, η οποία περιλαμβάνει τη διεξαγωγή του Eurogroup στις 13 Μαΐου για την εκταμίευση των δόσεων, τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Κίνα-Σαγκάη προς άγραν επενδύσεων και φυσικά την εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, με το πιο ακανθώδες θέμα να αποτελεί αναμφισβήτητα αυτό των αποχωρήσεων από τον δημόσιο τομέα. Ως «κλειδί αυτοπεποίθησης» χαρακτηρίζεται, εξάλλου, η επίτευξη πλεονάσματος, για ψυχολογικούς και ουσιαστικούς παράγοντες, καθώς, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για νέο κούρεμα του δημόσιου χρέους.

Επικοινωνία με Βενιζέλο-Κουβέλη

Το κλίμα ευφορίας όμως ήρθε να ανατρέψει η απόφαση του Μαξίμου για την τοποθέτηση στον ΟΑΕΔ του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Θόδωρου Αμπατζόγλου προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων. Της λιτής ανακοίνωσης προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για την απόφαση του Α. Σαμαρά.

Το ΠΑΣΟΚ που φέρεται να πίεζε να αντικαταστήσει τον Η. Κικίλια, ο πρώην βουλευτής Χρήστος Πρωτόπαππας -σύμφωνα με την Ιπποκράτους- εξέφρασε τη διαφωνία του, επισημαίνοντας ότι «η όλη διαδικασία είναι το λιγότερο άκομψη». Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι «δεν εξυπηρετεί την ενιαία λειτουργία και δεν προωθεί την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΔΗΜΑΡ η οποία δυσαρεστήθηκε με τον χειρισμό της όλης υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης.

Πάντως και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διέψευδαν κατηγορηματικά ότι στις συγκεκριμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες τέθηκε και θέμα ανασχηματισμού. Τόσο η Ιπποκράτους όσο και η Α. Κωνσταντίνου επέμεναν ότι τέτοιες συζήσεις κάνουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μόνο με τον πρωθυπουργό.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα δημοσιεύματα σχετικά με τον ανασχηματισμό μπορεί να επιμένουν, ωστόσο στο Μαξίμου κρατούν αποστάσεις ασφαλείας. Συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούσαν χθες ότι «δεν είναι κοντά» και «δεν βλέπουν άμεσα ανασχηματισμό». Εξέφραζαν επίσης άγνοια για την πιθανότητα διενέργειας νέας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, προσδιορίζοντας πάντως τη διεξαγωγή της «αν παραστεί ανάγκη» για μετά το Πάσχα.

Στο ίδιο μοτίβο του εξωραϊσμού της πραγματικότητας συμβάλλουν με τη στάση τους τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ. Κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν χθες ότι το πολυνομοσχέδιο δεν έχει νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου η κατάσταση, «με συντονισμό μεταξύ των εταίρων, νέο προγραμματικό πλαίσιο και κατάλληλη αξιοποίηση του στελεχικού δυναμικού των κομμάτων, μπορεί να γίνει καλύτερη».

Με τη σημείωση αυτή, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά υπενθυμίζει τη θέση του υπέρ της διεξαγωγής ανασχηματισμού, θέτοντας χθες και μια πρόσθετη αξίωση: την ένταξη στη νέα επικαιροποιημένη συμφωνία ζητήματος εκλογικού νόμου. «Να μπει ζήτημα εκλογικού νόμου τώρα στην προγραμματική συμφωνία», δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης (Real FM), αναλύοντας το τρίπτυχο της Ιπποκράτους για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων, κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών ώστε να γίνουν μικρότερες και θέσπιση θητειών για τους βουλευτές.

Ο κατώτατος μισθός 

Μεγάλο θέμα για την κυβέρνηση προκύπτει, πάντως, με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τα κοινωφελή προγράμματα απασχόλησης, τα οποία θα παρέχουν αμοιβές με ποσό μικρότερο του κατώτατου μισθού, εξέλιξη που θεωρήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΚΕ προάγγελος για την καθιέρωση ακόμη κατώτερων μηνιαίων αποδοχών.

Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ διαψεύδουν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, «το πρόγραμμα δεν υποκαθιστά, ούτε αντικαθιστά τον κατώτατο μισθό» υποστήριξε ο Σίμος Κεδίκογλου, ενώ η Ιπποκράτους κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί σκοπίμως να απαξιώσει το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας ανακρίβειες και ψεύδη.

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ εκφράζεται η ικανοποίηση για το γεγονός ότι στο πολυνομοσχέδιο εντάχθηκαν και εγκρίθηκαν οι ρυθμίσεις που είχαν ζητήσει τα στελέχη της και πιο συγκεκριμένα η απαλλαγή από το χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ των νοικοκυριών που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από τη φτώχεια, οι προτάσεις για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών καθώς και αυτά των μη διασυνδεδεμένων νησιών, ενώ τέλος θετική κρίθηκε η δέσμευση Στουρνάρα ότι θα φέρει στη Βουλή ρύθμιση που θα προβλέπει τον τρόπο και τη διαδικασία ρύθμισης των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Αυτοδιοίκηση, όπως ισχύει με τις αντίστοιχες οφειλές προς το Δημόσιο.

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ