2013-05-29 10:12:21
Φωτογραφία για ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Βενιζέλος - Κουβέλης καταθέτουν το αντιρατσιστικό...!!!
Ενιαίο μέτωπο, με αφετηρία την απόφαση των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη να καταθέσουν ως κοινή πρόταση νόμου το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Αντώνη Ρουπακιώτη, συγκροτεί ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.

 Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο αρκετών ωρών (από το πρωί μέχρι χθες το μεσημέρι), με «πρωταγωνιστές» τους στενούς συνεργάτες των δύο κυβερνητικών εταίρων που προετοίμασαν το έδαφος για το «κοινό ανακοινωθέν» που εν συνεχεία ανέλαβε να εκδώσει το ΠΑΣΟΚ.

Παρά την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του πρώτου κυβερνητικού εταίρου, να προωθήσει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποδείχτηκαν ανυποχώρητοι εταίροι και απέρριψαν το «τανγκό της οπισθοχώρησης», επιλέγοντας να παραμείνουν στην ίδια «γραμμή» - γνωρίζοντας βέβαια ότι χωρίς τις ψήφους της ΝΔ το εν λόγω νομοσχέδιο δεν πρόκειται να «περάσει».

Εντούτοις, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου προχώρησαν στο επόμενο βήμα, προκαλώντας την πρώτη «ρωγμή» στην τρικομματική κυβέρνηση και καταγράφοντας την πρώτη σημαντική «συμμαχία».


Η πρώτη «ρωγμή» στην τρικομματική κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του Α. Ρουπακιώτη

Οι γνωρίζοντες λένε ότι και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαπίστωσαν πως έναν χρόνο μετά την προγραμματική συμφωνία των τριών, ζητήματα που δεν αφορούν την «ατζέντα» του μνημονίου και για τα οποία έχουν καθαρή και σταθερή άποψη δεν μπορεί να «παραμερίζονται» και εν τέλει να κλειδώνονται στο συρτάρι.

Ρόλο για τη «στροφή» των δύο κυβερνητικών εταίρων έπαιξε πιθανότατα και το γεγονός ότι τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα εμφανίζουν «συρρίκνωση» των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία δείχνει να εισπράττει «όλα τα καλά».

Ετσι, νωρίς χθες το πρωί εγκαταστάθηκαν στα γραφεία τους η Φώφη Γεννηματά, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Δ. Καρύδης και άλλοι από το ΠΑΣΟΚ και οι κ. Λυκούδης, Παπαδόπουλος, Χατζησωκράτης και Μαργαρίτης από τη ΔΗΜΑΡ. Τα επιτελεία, σε ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή, κατάφεραν να ξεπεράσουν επιμέρους διαφωνίες, να ανταλλάξουν απόψεις για την κάθε κρίσιμη «λεπτομέρεια» και τελικά να παραδώσουν στους αρχηγούς τους την «υπόθεση» για την τελική... έγκριση.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, αν και απέστειλε μέσω του κ. Μανιάτη επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, για να ζητήσει την άμεση προώθηση στη Βουλή της πρότασης νόμου την οποία είχε καταθέσει από την 21η Μαρτίου, στη συνέχεια την... απέσυρε - αφού συμφώνησε με τη ΔΗΜΑΡ για την κοινή πρωτοβουλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επειδή πρόκειται για πρόταση νόμου κομμάτων, δεν πρόκειται να φτάσει μόνο προς συζήτηση στην Επιτροπή, αλλά με βάση τον κανονισμό θα συζητηθεί και στην Ολομέλεια. Οπερ σημαίνει ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα καλέσουν εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία και φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ (που δεν διαφωνεί γενικώς με την πρόταση) να τοποθετηθούν ανοιχτά και να πάρουν θέση για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας».

-Είναι δε ενδιαφέρον ότι εκτός από το «αντιρατσιστικό» για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ αποτελεί προτεραιότητα η εφαρμογή των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας (μάλιστα κατηγορούν τον Γ. Βρούτση ότι καθυστέρησε να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Ο υπεύθυνος Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Φ. Σαχινίδης, επικοινώνησε εν τω μεταξύ με τον Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο εισηγήθηκε να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο συνάντηση, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών, ώστε να γίνει πράξη το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Την ίδια ώρα κατατέθηκε επίκαιρη επερώτηση για «τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ» την οποία υπογράφουν όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Ευ. Βενιζέλο (το «χαρτί» των υπογραφών καταλήγει με τις υπογραφές των Απ. Κακλαμάνη και Γιώργου Παπανδρέου).

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΔΗΜΑΡ

Κρίσιμο κρας τεστ για την κυβέρνηση

Την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με το ΠΑΣΟΚ, στη βάση των διατάξεων Ρουπακιώτη, αποφάσισε χθες η ΕΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς, με την υποσημείωση ότι θα περιμένουν μέχρι την Πέμπτη για τυχόν αναδίπλωση της ΝΔ.

Τα ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ κατέληξαν ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αποτελεί ένα κρίσιμο κρας τεστ για την κυβέρνηση, που όμως δεν απειλεί τη συνοχή της, παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν και απόψεις που υποστήριζαν ότι η στάση του Α. Σαμαρά υποκρύπτει την πρόθεση για τεχνητή διάσπαση του κυβερνητικού μετώπου, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

«Η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση για το αντιρατσιστικό», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος στο «Εθνος», σημειώνοντας ότι «δημιουργήθηκε μια ρωγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο και θα προσπαθήσουμε να μη σπάσει το γυαλί».

Παράλληλα, η Αγ. Κωνσταντίνου υπογραμμίζει πως η αρνητική στάση της ΝΔ στο αντιρατσιστικό εγκαινιάζει μια νέα περίοδο για την κυβερνητική συμμαχία, καθώς η ΔΗΜΑΡ δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίζει νομοσχέδια για τα οποία δεν έχει ενημερωθεί αναλυτικά.

Εξάλλου ο Φ. Κουβέλης έθεσε με έντονο τρόπο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την ανάγκη καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου, με τη σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου με τριμερή εκπροσώπηση. Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα ζητηθεί η ψήφισή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει θέσει το θέμα της αυστηροποίησης του σχετικού θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Φ. Κουβέλη, κατά τη διάρκεια των διεθνών επαφών που είχε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, οι συνομιλητές του έθεταν ως πρώτο θέμα τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα από την παρουσία της «Χρυσής Αυγής».

Νίκος Β. Τσίτσας / ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ