2013-06-02 23:33:06
Φωτογραφία για Τουρκία: Νέες συγκρούσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα
Χλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταξίμ, δεν υποχωρεί ο Ταγίπ Ερντογάν

Διαδηλωτές τρέχουν να ξεφύγουν καθώς η αστυνομία εκτοξεύει δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του, στην Άγκυρα. Η αστυνομία έκαανε εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα το βράδυ της Κυριακής για να διαλύσει πολλές χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως ανέφερε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στο σημείο, το οποίο ωστόσο απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ.


Εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές έκανε η αστυνομία και στην Άγκυρα, καθώς συνεχίζονται και στην πρωτεύουσα, για τρίτη ημέρα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι αστυνομικοί επενέβησαν πολλές φορές στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι για να εμποδίσουν περίπου χίλιους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το κτήριο όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο χώρο.

«Η αστυνομία δεν σταματά να απωθεί τους διαδηλωτές που δεν απειλούσαν κανέναν. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε», σημείωσε 27χρονη διαδηλώτρια στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας επίσης ότι «πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί».

Δεν υποχωρεί ο Ερντογάν

Τουρκία: Δεν υπαναχωρεί ο Ταγίπ Ερντογάν

Αποφασισμένος να μην υπαναχωρήσει απέναντι στους διαδηλωτές εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών έχουν πάρει μορφή γενικευμένης εξέγερσης.

 

Νωρίτερα την Κυριακή, ο κ. Ερντογάν είχε διακηρύξει την επιμονή του στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη κατηγορώντας παράλληλα το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής κοσμικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται πίσω από το κύμα διαδηλώσεων. «Το ζήτημα δεν είναι το ξερίζωμα 12 δέντρων, πίσω από αυτό βρίσκονται ιδεολογικές διαφορές», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το εμπορικό κέντρο το οποίο φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία, σημειώνοντας ότι πιθανόν να κατασκευαστεί μουσείο.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας», είπε ο κ. Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι’ αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».

Χιλιάδες στην πλατεία Ταξίμ

 

Μετά τις σφοδρές συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών στην πλατεία της Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης επικρατεί ηρεμία. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από την περιοχή από εχθές το απόγευμα. Η πόλη θυμίζει πεδίο μάχης. Κάποιοι διαδηλωτές που έχουν παραμείνει στο κέντρο άναψαν σε φωτιές για να ζεσταθούν ανάμεσα σε πυρπολημένα αυτοκίνητα, σπασμένα γυαλιά και πέτρες. Τα συνθήματα στους τοίχους ζητούν την παραίτηση Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε το κυνηγητό μεταξύ των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και της αστυνομίας που απαντούσε με δακρυγόνα, στα μικρά δρομάκια του κέντρου.

 

Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές παρέμεναν στο χώρο της Ταξίμ, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με το κλίμα να εμφανίζεται σχετικά ήρεμο έως το βράδυ της Κυριακής. Από το πρωί οι συγκεντρωμένοι καθάριζαν την πλατεία, ενώ ανοιχτό παραμένει το ερώτημα για πόσο ακόμη θα παραμείνει ο κόσμος στο χώρο, αλλά και για το αν θα υπάρξει νέα αστυνομική επέμβαση. Ο αρχηγός του κεντροαριστερού, κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επέκρινε σήμερα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για τη δήλωση που είχε κάνει προχτές ότι «αν εσείς συγκεντρώσετε 100 χιλιάδες πρόσωπα, εγώ μπορώ να συγκεντρώσω ένα εκατομμύριο».

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου απάντησε πως «ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να θεωρεί όλους τους διαμαρτυρόμενους ως πολέμιούς του. Δεν θέλουν μήπως ελευθερία οι δικοί του οπαδοί;».

Διαμαρτυρία με… κατσαρόλες

Εξάλλου, οι κάτοικοι της Άγκυρας βρήκαν έναν πρωτότυπο και θορυβώδη τρόπο βρήκαν για να διαμαρτυρηθούν για την καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία. Από τις 9 το βράδυ της Κυριακής, οπλισμένοι με κουζινικά, οργάνωσαν ένα «κοντσέρτο για κατσαρόλες» σε πολλές συνοικίες, καταγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ήρθε η ώρα να στείλουμε τον Ερντογάν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», φώναζε μια γυναίκα, συνοδευόμενη από τα δύο παιδιά της, στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο προάστιο Τσανκάγια.

Απαντώντας της με σφυρίγματα, οι γείτονες αναβόσβηναν τα φώτα των σπιτιών τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και φώναζαν ρυθμικά «Ταγίπ, παραιτήσου, δες πόσοι είμαστε».

Άγνωστος ο αριθμός συλληφθέντων και τραυματιών

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας. Χιλιάδες άτομα παρέμειναν στους δρόμους και τις πλατείες ακόμα και τις άγριες ώρες του ξημερώματος της Κυριακής.

 

Ως προς την κατάσταση στους δρόμους της Τουρκίας και τα επεισόδια, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Επισήμως, αλλά και μέσω των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων, υπάρχει η ανακοίνωση ότι κατά τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί 53 πρόσωπα. Ωστόσο, τα δεδομένα μέσα στους χώρους των διαδηλώσεων είναι διαφορετικά. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, ένας στην Άγκυρα και ένας στην Κωνσταντινούπολη. Λόγο για δύο νεκρούς, αλλά και για πάνω από 1000 τραυματίες κάνει και ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία δεν έχει μεταδοθεί στην Τουρκία και την οποία επιβεβαίωναν από το Σάββατο και σύλλογοι τούρκων ιατρών.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, έκανε λόγο για συνολικά 1700 προσαγωγές πολιτών τις τελευταίες τρεις ημέρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Τη νύχτα του Σαββάτου, προβλήθηκε από διαδηλωτές στο Μπεσίκτας ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία κάνει χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί Παράγοντας» (Agent Orange), πληροφορία την οποία φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του υπό μορφήν αναφοράς το δίκτυο CNN International, με την υποσημείωση ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί από μέρους του.

Νταβούτογλου: Πλήγμα για τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας

Έκκληση να σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες συνεχίζονται εδώ και τρεις ημέρες στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η συνέχιση των διαδηλώσεων δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά θα αμαυρώσει τη φήμη της χώρας μας που απολαμβάνει το θαυμασμό τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλο τον κόσμο», ήταν το μήνυμα το οποίο έστειλε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε τη λύπη του που εξαιτίας των γεγονότων αυτών έχει αποσιωπηθεί η πρόοδος την οποία έχει επιτύχει η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης. «Δεν είναι δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εκτίμησε ωστόσο ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη και την απαραίτητη ωριμότητα «να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ