2013-06-10 12:17:04
Φωτογραφία για Γελάτε! Είναι υγιεινό, αδυνατίζει κιόλας!
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Μπορεί να μην το έχετε προσέξει αλλά τα παιδιά, ειδικά μέχρι την προσχολική τους ηλικία γελούν συνέχεια ακόμα και για τον πιο ασήμαντο λόγο.

Έρευνες δείχνουν ότι γελούν μέχρι και 400 φορές την ημέρα (!) σε αντίθεση με τους ενήλικες που στην καλύτερη των περιπτώσεων γελούν μέχρι 17 φορές την ημέρα.

Το γέλιο στον άνθρωπο χαρίζει ομορφιά, χαρά και υγεία . Και αν για εσάς, δεν είναι ισχυρό κίνητρο για να χαμογελάτε και μάλιστα δυνατά, ότι η αύρα σας αποκτά ζωηρό χρώμα, υπάρχουν μερικές χιλιάδες ακόμα λόγοι για να το κάνετε έστω και προσποιητά!

Όπως είπε στο MadeinCreta η δασκάλα Χάθα Γιόγκα και εκπαιδεύτρια REIKI, Μαννιάνα Μιγάδη, η οποία τα τελευταία 2 χρόνια έχει εκπαιδευτεί και παραδίδει και μαθήματα Γιόγκας Γέλιου στο Ηράκλειο, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν το γέλιο είναι πραγματικό ή ψεύτικο!

Την ώρα που ο άνθρωπος γελάει, ο εγκέφαλος εισπράττει τα καλά του γέλιου και παράγει τις ενδογενείς μορφίνες ή αλλιώς ενδορφίνες.


Οι ενδορφίνες είναι φυσικές ουσίες που ντοπάρουν τον οργανισμό!

Από το 1975, μάλιστα, έχει επιβεβαιωθεί ότι αυτές οι φυσικές ουσίες που εμφανίζουν χημική συγγένεια με τα οπιούχα, είναι 100 φορές δραστικότερες από τη μορφίνη και δρουν στα νευρικά κύτταρα με τρόπο παρόμοιο μ’ αυτή, αυξάνοντας τη φυσική αντοχή και τροποποιώντας την ψυχική στάση του ανθρώπου απέναντι στον πόνο.

"Όταν ο άνθρωπος δεν χαρίζει αυτή την απόλαυση στον οργανισμό του και είναι συνέχεια λυπημένος, στεναχωρημένος και μίζερος" - αναφέρει η κ. Μιγάδη στο MadeinCreta, τότε ο εγκέφαλος παράγει νευροτοξίνες, που είναι δηλητήρια για τον οργανισμό και σκοτώνουν τα υγιή κύτταρα, που τόσο έχει ανάγκη το ανθρώπινο σώμα για να μην αρρωσταίνει.

"Στην Ελλάδα όταν γελάμε σχεδόν πάντα λέμε «χτύπα ξύλο» για να μην μας βρει κακό μετά, ενώ θα έπρεπε να γελάμε καθημερινά, να είναι αυτή η συνήθειά μας" - συμπληρώνει.

Τη σύνδεση του γέλιου με την καλή υγεία πέρα από την ψυχολογία άρχισε να διερευνά μεταξύ άλλων, το 1995 ένας Ινδός Παθολόγος, ο Δρ. Μαντάν Κατάρια, για να αντιμετωπίσει τις ψυχοσωματικές νόσους.

Οι γνώσεις του σε συνδυασμό με τις γνώσεις της συζύγου του, που είναι καθηγήτρια Γιόγκας, τον οδήγησαν σταδιακά στην «εφεύρεση» ασκήσεων που ενεργοποιούν τον οργανισμό και τον θεραπεύουν.

Η αρχή έγινε σε πειραματικό στάδιο σε ένα πάρκο στην Βομβάη με τη συμμετοχή 5 ανθρώπων. Την επόμενη φορά συγκεντρώθηκαν 50 άτομα. Όμως ακόμα δεν είχε βρεθεί η σωστή μεθοδολογία γέλιου. Κάποιοι ενοχλήθηκαν από τα πειράγματα και το πείραμα σταμάτησε, μέχρι να βρεθεί ο σωστός τρόπος πρόκλησης γέλιου. Κατέληξε σε συγκεκριμένες ασκήσεις όπου στην αρχή το γέλιο δημιουργείται προσποιητά και στην πορεία γίνεται αυθόρμητο.

Γρήγορα έφτιαξε τη Γιόγκα Γέλιου που άρχισε να διαδίδεται στον κόσμο.

«Είναι μια διασκεδαστική νέα μορφή άσκησης που έχει κατακτήσει τον κόσμο την οποία ανέπτυξε ο Δρ Μαντάν Κατάρια, Ινδός γιατρός το 1995. Η «γιόγκα του γέλιου» βασίζεται στο επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός, ότι ακόμα και εάν γελάμε σαν άσκηση (προσποιητά), το σώμα μας δεν καταλαβαίνει τη διαφορά από το αυθόρμητο γέλιο, κι έτσι απολαμβάνουμε τα ίδια οφέλη στη φυσιολογία μας.

Η «γιόγκα του γέλιου» είναι μια μορφή άσκησης του σώματος και του μυαλού. Γελώντας με το σώμα μας, ενεργοποιούμε ισχυρές θετικές αλλαγές στο ίδιο το σώμα,το μυαλό, τα συναισθήματα μας. Ξεκίνησε με 5άτομα το 1995 και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με πάνω από 7.000 Κλάμπ Γέλιου σε 70 χώρες».

Στο Ηράκλειο η Γιόγκα Γέλιου έχει προσεγγίσει 60 άτομα τα τελευταία 2 χρόνια που στην αρχή μαγκωμένα προσπαθούν να κάνουν τις ασκήσεις.

«Οι ασκήσεις μας ξεκινούν, όπως ένα παιχνίδι παντομίμας. Υπάρχει οπτική επαφή ή επαφή με τα χέρια στους μαθητές. Μέσα από το γέλιο παίρνουμε βαθιές και πλούσιες αναπνοές οξυγονώνεται ο εγκέφαλος και όλο το σώμα και οι ασθένειες φεύγουν μακριά. Ένας άνθρωπος αγχωμένος, λυπημένος, προβληματισμένος δεν κατεβάζει τον αέρα κάτω από το διάφραγμα του. Κάνει μικρές και κοφτές αναπνοές που σημαίνει ότι δεν οξυγονώνεται σωστά».

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν γελάμε;

Το γέλιο προσδίδει υγεία, αναδεικνύει το χαμόγελο και συμβάλλει στην φυσιολογική αιμάτωση των περιοδοντικών ιστών. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η άμυνα των ούλων έναντι παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Επίσης, σύγχρονες έρευνες αναφέρουν ότι γελώντας είναι δυνατόν να χάσεις βάρος. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι 15 λεπτά καθημερινού γέλιου σε διάρκεια ενός έτους αντιστοιχεί με απώλεια βάρος περίπου 4,5 κιλών.

Ροή του αίματος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ μελέτησαν τις επιπτώσεις επί των αιμοφόρων αγγείων σε ανθρώπους που είχαν παρακολουθήσει κωμωδίες και δράματα. Μετά την προβολή, τα αγγεία της ομάδας που παρακολούθησαν την κωμωδία συμπεριφέρθηκαν κατά φύση - διαστέλλονταν και συστέλλονταν φυσιολογικά. Όμως, τα αιμοφόρα αγγεία στα άτομα που παρακολούθησαν το δράμα είχαν περιορισμένη ροή αίματος.

Ανοσολογική απόκριση: Το αυξημένο στρες σχετίζεται με μειωμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, λέει ο Provine. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το χιούμορ μπορεί να αυξήσει τη δράση των αντισωμάτων στο σώμα και να ενισχύσει τα επίπεδα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Σε μια μελέτη 19 ατόμων με διαβήτη, εξετάσθηκαν οι επιδράσεις του γέλιου στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Μετά το φαγητό, η ομάδα παρακολούθησε μια κουραστική διάλεξη. Την επόμενη μέρα, η ομάδα έφαγε το ίδιο γεύμα και στη συνέχεια παρακολούθησαν μια κωμωδία. Μετά την κωμωδία, η ομάδα είχε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από ό, τι μετά τη διάλεξη.

Χαλάρωση και ύπνος: Στις γενικότερες ιδιότητες του γέλιου περιλαμβάνεται και η χαλάρωση των μυών του σώματος. Ακόμα, περιπτώσεις ασθενών που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις έχει παρατηρηθεί ότι 15 λεπτά γέλιου λόγω παρακολούθησης κωμωδίας στην τηλεόραση ή ακόμα και διαβάζοντας κάποια κωμική ιστορία προσφέρουν μέχρι και 2 ώρες ύπνου χωρίς ενόχληση και πόνο.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ