2013-06-12 10:39:07
Φωτογραφία για Θ.Γκανάς: Δύο τα σενάρια για τη μικροσεισμική δραστηριότητα του Aιγίου: Ή θα δώσει μέτριο σεισμό ή θα σβήσει
Την εκτίμησή του πως το φαινόμενο της πλούσιας μικροσεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Αίγιο μάλλον βαίνει προς εκτόνωση, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα ενός μέτριου σεισμού έως 4,5 R, εξέφρασε μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ ο δρ. Γεωλόγος και κύριος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Θανάσης Γκανάς. Ο γνωστός επιστήμονας ανέφερε πως υπάρχουν δύο σενάρια για την εξέλιξη του φαινομένου: Είτε θα γίνει ένας μέτριος σεισμός γύρω στα 4,5 R είτε το φαινόμενο θα συνεχιστεί έτσι μέχρι να "σβήσει".

"Δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να είμαστε σίγουροι για την τελική πορεία του φαινομένου, που συνεχίζεται στον ίδιο εστιακό χώρο" τόνισε ο κ. Γκανάς, συνεχίζοντας: "Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το πράγμα, όχι μόνο στο Αίγιο αλλά και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Έχουμε δηλαδή ακολουθίες εκατοντάδων μικροσεισμών, οι οποίες ξεκινάνε, εξελίσσονται και τελικά οι περισσότερες από αυτές καταλήγουν στο να ηρεμήσουν μετά από διάστημα μερικών εβδομάδων ή και μηνών κάποιες φορές".


Και συμπλήρωσε: "Η δική μου εκτίμηση είναι πως δεν θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό, γιατί το ρήγμα το οποίο έχει ενεργοποιηθεί δεν είναι το ρήγμα της Ελίκης ή του Αιγίου ή κάποιο μεγάλο ρήγμα, μπορεί όμως να δώσει ένα σεισμό μεσαίου μεγέθους. Το καλό είναι πως οι εκατοντάδες μικροσεισμοί που σημειώνονται έρχονται από μια συγκεκριμένη περιοχή, κατά μήκος του ποταμού Σελινούντα με διεύθυνση Ανατολή – Δύση και σε βάθος περίπου 10 χλμ."

Όπως σημειώνει ο κ. Γκανάς, το Αίγιο είχε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις μικροσεισμικής έξαρσης, με πιο γνωστή αυτή το Φεβρουάριο του 2001 που ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 4,5 ρίχτερ. "Δεν είναι πρώτη φορά που θα συμβεί τέτοιος σεισμός στην περιοχή. Θα τον χαρακτήριζα συνηθισμένο. Και άλλες περιοχές, οι δυτικές περιοχές και τα γύρω χωριά δεν θα έχουν πρόβλημα με ένα τέτοιο σεισμό. Πρόβλημα σίγουρα θα υπήρχε με έναν σεισμό 6 - 6,5 R. Αλλά δεν μιλάμε για τέτοια μεγέθη. Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει τόσο μεγάλος σεισμός από αυτό το ρήγμα" κατέληξε.

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-filodimos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ