2013-06-16 18:55:04
Φωτογραφία για ΕΡΤ, προς το παρόν vol2
Γράφει ο Τσανούσης Στάμος

Πέρασαν τέσσερις πέντε ημέρες από το κλείσιμο της ΕΡΤ και η κατάσταση πια έχει γίνει σουρεαλιστική. Έχουμε μια επαγγελματική ομάδα, η οποία έχει επαναστατήσει και έχουμε και ένα πλήθος κόσμου που θεωρεί την επανάσταση αυτή και δική του.

Επί πέντε ημέρες οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι στα κάγκελα και κάνουν έναν μαραθώνιο αγώνα για τα δικαιώματα τους. Δίκαιος ή άδικος, είναι ένας θεμιτός αγώνας καθώς κάθε σύνολο πρέπει να διεκδικεί.

Η λεπτομέρεια όμως είναι ότι αυτά τα οποία διεκδικούν δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που διεκδικούν όσοι βρίσκονται απ' έξω.

Ελεύθερη ΕΡΤ, η φωνή της κοινωνίας είναι ένα από τα σλόγκαν που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι για την αναμετάδοση του προγράμματος. Πότε όμως ήταν ελεύθερη η ΕΡΤ και πότε αποτελούσε την έκφραση της κοινωνίας; Και το κυριότερο, πότε οι δημοσιογράφοι που τώρα επαναστατούν διεκδίκησαν το ρόλο αυτό για την ΕΡΤ; Θυμάται κανείς τη συνέντευξη του υπουργού οικονομικών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ;


Στα στούντιο της ΕΡΤ αυτό τον καιρό γίνονται αλλεπάλληλες συζητήσεις με πολιτικούς όλων των κομμάτων. Γιατί οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ κάνουν πολιτική και δεν έφεραν ποτέ σε δύσκολη θέση εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ; Αφού θεωρούν τους εαυτούς τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους που σέβονται το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, γιατί ποτέ δε ρώτησαν τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που φιλοξενούν, γιατί ο πρόεδρος του κόμματος μιλούσε τόσο υποτιμητικά για την ΕΡΤ πριν ένα χρόνο; Και γιατί δε ρωτούν τον εκάστοτε εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων γιατί ο πρόεδρος τους πριν τις εκλογές κατήγγειλε ότι όλα τα κανάλια, συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ είχαν αποκλείσει το κόμμα του;

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφόρησε και μια λίστα με τις απολαβές των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Η λίστα αυτή ήταν κακόβουλη γιατί ήταν ανεπίκαιρη και ανέφερε συμβόλαια πριν τις μειώσεις μισθών και ονόματα δημοσιογράφων που έχουν ήδη αποχωρήσει από την ΕΡΤ.

Αλλά...

Γιατί οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ λειτουργούν με κανόνες μαφίας, τηρούν την Ομερτά και δε βγάζουν την πραγματική λίστα για να δούμε ποιοί ήταν τελικά οι δημοσιογράφοι που αμοίβονταν παχυλά; Γιατί δεν αποκρούουν ευθεία τις κατηγορίες για υψηλά αμοιβόμενους, αναφέροντας τα ονόματα των συναδέλφων τους με τα υπέρογκα συμβόλαια;

Γιατί δεν αναγνωρίζουν ότι μέχρι πριν πέντε ημέρες ήταν γνήσιοι εκφραστές του συστήματος παρουσιάζοντας το άσπρο μαύρο;

Όλα αυτά γίνονται γιατί οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, όντας γνώστες του παιχνιδιού και της επικοινωνίας, προσπαθούν να μη δημιουργούν αντιπάθειες. Τους φταίει η κυβέρνηση αλλά όχι τα μνημόνια. Τους φταίει η ΝΔ αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που αποτελούν τη συγκυβέρνηση και έχουν προσυπογράψει όλα τα υπόλοιπα μέτρα εκτός από το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τους φταίει η κυβέρνηση αλλά όχι οι συνάδελφοι τους με τα μεγάλα συμβόλαια και οι μισθοδοτούμενοι που παρουσιάζονταν μόνο μια φορά το μήνα για να πληρωθούν.

Στην ουσία λοιπόν γίνονται τρεις παράλληλες αντικυβερνητικές εκδηλώσεις. Η μία των απλών ανθρώπων που το φιλότιμο, το αίσθημα δικαίου αλλά και οι συνέπειες της μέχρι τώρα πολιτικής τους οδήγησαν στην αντίδραση. Η δεύτερη των κομμάτων της αντιπολίτευσης που βρήκαν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις κάμερες και τα φώτα. Και η τρίτη των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που κάνουν τον δικό τους αγώνα για την αποκατάσταση της επαγγελματικής τους ιδιότητας.

Δυστυχώς οι τρεις αυτές γραμμές ειναι παράλληλες και δε τέμνονται πουθενά. Οι δημοσιογράφοι μιλάνε μόνο με πολιτικούς, μόνο μέσα στα στούντιο και μόνο για το θέμα που τους αφορά. Οι πολιτικοί εμφανίζονται μόνο μέσα στα στούντιο και μόνο μέσα στα νοητά σύνορα της κομματικής συγκέντρωσης στο προαύλιο της ΕΡΤ. Και οι απλοί πολίτες παλεύουν για το γαμώτο αφού κανένα από τα θέματα που τους απασχολούν όπως η μείωση των μισθών, οι αυτοκτονίες και όλα τα υπόλοιπα αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά μέτρα δε φαίνεται να απασχολούν τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ αυτή τη στιγμή.

Αφού οι δημοσιογράφοι κάνουν πολιτική, δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους και χαϊδεύουν αυτιά, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να αφήσουν στους δέκτες να παίζει η ορχήστρα της ΕΡΤ. Είναι ότι πιο ειλικρινές και ότι πιο ανθρώπινο έχουν να δείξουν. Γιατί ο δικός τους αγώνας είναι σα να προσπαθείς να καθαρίσεις ένα σκουπιδότοπο με νερά από το βόθρο.

Το δίλημμα παλιά ΕΡΤ ή νέα ΕΡΤ είναι ψευτοδίλημμα και θυμίζει παλιά ελληνική ταινία όπου ο αδερφός της τεράστιας και άσχημης χοντρής ρωτούσε το γαμπρό με το μαχαίρι στο λαιμό αν θα την παντρευτεί ή θα τον σκοτώσει.

Δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα λοιπόν αλλά απαίτηση για αληθινή δημοσιογραφία που θα σέβεται την αλήθεια και τις αξίες της δημοκρατίας.

stsanoussis.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ