2013-06-17 23:01:38
Φωτογραφία για Νέες συμπλοκές στην Κωνσταντινούπολη
Άνδρες της τουρκικής αστυνομίας είναι παραταγμένοι στην είσοδο του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ.

Συμπλοκές σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, μετά τη διαδήλωση συνδικάτου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αστυνομία επέτρεψε απόψε την κυκλοφορία στην κύρια λεωφόρο της συνοικίας Σισλί, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από την πλατεία Ταξίμ.

Στο τέλος της διαδήλωσης της εργατικής συνομοσπονδίας DISK, περίπου εκατό αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χρησιμοποίησαν  αντλίες νερού εναντίον μιας ομάδας περίπου 300 νέων, οι οποίοι από την πλευρά τους απάντησαν εκτοξεύοντας πέτρες.

Ανοιχτή η πιθανότητα χρήσης στρατού

«Στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων» είναι πιθανό να αναπτύξει η τουρκική κυβέρνηση για να μπορέσει να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, εάν κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, μετά από δύο και πλέον εβδομάδες βίαιων συγκρούσεων σε πολλές μεγάλες τουρκικές πόλεις.


YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Τουρκία: «Παράνομη» η απεργία των συνδικάτων

Παράνομη έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας την γενική απεργία, που κήρυξαν τα δύο μεγάλα συνδικάτα της χώρας, απέναντι στην βίαιη καταστολή των τελευταίων ημερών. Η κίνηση αυτή δυναμιτίζει και άλλο το κλίμα, μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκαθάρισης στην πλατεία Ταξίμ, το βράδυ του Σαββάτου. Σποραδικές συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη έκανε εκ νέου λόγο για«προδότες και συνωμότες», ενώ υπερασπίστηκε την επέμβαση της αστυνομίας.

«Η αστυνομία μας, οι δυνάμεις ασφαλείας μας, κάνουν τη δουλειά τους. Εάν δεν είναι αρκετή, οι χωροφύλακες θα κάνουν κι εκείνοι τη δουλειά τους. Εάν και αυτοί δεν φανούν αρκετοί, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», υπογράμμισε ο κ. Αρίντς, σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας, TRT.

Νέες αψιμαχίες στην Άγκυρα

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Τουρκία: Γενική απεργία των συνδικάτων ενάντια την αστυνομική βία

Με σύνθημα "Ενάντια στον φασισμό, δεν θα το βάλουμε κάτω", χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους στην Άγκυρα, μετά τη γενική ημερήσια απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα, διαμαρτυρόμενα για την αστυνομική βία. Οι αρχές επιχείρησαν με αντλίες νερού να καταστείλουν τις διαδηλώσεις και στην τουρκική πρωτεύουσα. Οι απεργοί έχουν προγραμματίσει πορείες, παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, ότι δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή προς τους διαδηλωτές.

Νωρίτερα το μεσημέρι, η τουρκική αστυνομία είχε απευθύνει προειδοποίηση προς περίπου 1.000 απεργούς και συνδικαλιστές να επιτρέψουν την κυκλοφορία οχημάτων σε κεντρική λεωφόρο της Άγκυρας, έχοντας την κάλυψη ειδικών οχημάτων με αντλίες νερού.

Οι απεργοί προσπαθούσαν να κινηθούν προς την κεντρική συνοικία Κιζιλάι, ανεμίζοντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, σε μια ημέρα πανεθνικής απεργίας με αιχμή την καταδίκη της αστυνομικής βίας και τη στήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Όσοι είστε στο οδόστρωμα πρέπει να σταματήσετε να εμποδίζετε την κυκλοφορία. Μην αφεθείτε έρμαια σε προβοκάτσια. Η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει βία», ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων από μεγάφωνα ενώ τα οχήματα με τις αντλίες νερού έπαιρναν θέση λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τους διαδηλωτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ