2013-06-18 06:27:03
Φωτογραφία για New York Times: Συμβιβαστική λύση ή εκλογές
Αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε συνάρτηση με την κυβερνητική απόφαση για την ΕΡΤ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε πολιτικό επίπεδο.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της New York Times. Σε εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρεται ότι οι αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων, που στηρίζουν την ολοένα και πιο «εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας», θα συναντηθούν απόψε σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το βαθύ χάσμα που προέκυψε μετά τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και το οποίο ενδέχεται να εξαναγκάσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αν δεν επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αιφνίδιο κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού την προηγούμενη εβδομάδα, με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, βρήκε έντονα αντίθετους τους αρχηγούς των άλλων δύο πολιτικών κομμάτων, αλλά και τα συνδικάτα της χώρας, καθώς και μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.


Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι το χάσμα διευρύνθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά και την ομιλία του κ. Σαμαρά, ο οποίος χαρακτήρισε την ΕΡΤ ως «αμαρτωλή» λόγω των δαπανών της, υποσχόμενος να αντιμετωπίσει τους «προνομιούχους» στο πλαίσιο των μέτρων μείωσης των δαπανών, που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας. Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από την τελευταία φορά που οι Έλληνες πήγαν στις κάλπες, εν μέσω πολιτικών αναταραχών και της δυσοίωνης προοπτικής για άτακτη χρεοκοπία, σημειώνεται στην ανταπόκριση.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι εκλογές δεν ανέδειξαν νικητή, οδηγώντας στο σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού. Ο κ. Σαμαράς έχει ακόμη τρία χρόνια μπροστά του, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία. «Κάποιοι πιστεύουν ότι θα μας εγκλωβίσουν σε δίλημμα εκλογών», δήλωσε χθες ο κ. Σαμαράς από το Ναύπλιο, στο πλαίσιο του προσυνεδρίου της ΝΔ, για να συμπληρώσει ότι «το δίλημμα δεν αφορά στο ποιος θα προκαλέσει εκλογές, διότι κανείς δεν τις επιθυμεί. Το δίλημμα θα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων». Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για τον «πρόωρο προεκλογικό του τόνο», ενώ η ΔΗΜΑΡ μίλησε για τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχει η κυβέρνηση συνεργασίας σε περίπτωση παραγκωνισμού των άλλων δύο εταίρων, όπως συνέβη στην «περίπτωση της προκλητικής ομιλίας» του κ. Σαμαρά.

Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας υποστηρίζεται ότι οι πρόωρες εκλογές θα είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σχεδόν σίγουρα το πάγωμα των δανείων από τους δανειστές. Με τόσα πολλά να διακυβεύονται, πολλοί πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Αν και οι αρχηγοί των δύο μικρότερων κομμάτων επιμένουν ότι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές - και θα αποτελούσε ένα τεράστιο ρίσκο για τον κ. Σαμαρά να τις ζητήσει ο ίδιος - υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα σταθούν ικανοί να επιστρατεύσουν την πολιτική βούληση για να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης και να υπερβούν τις διαφορές τους με τον κ. Σαμαρά ως προς τη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ. Επίσης, ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την αντίδραση των σωματείων που εκπροσωπούν τους περίπου 650.000 δημόσιους υπαλλήλους που έχουν μείνει σχετικώς ανεπηρέαστοι από τη βαθύνουσα ύφεση που έχει αποδεκατίσει τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις απέφυγαν τις «επίμαχες πολιτικές απολύσεις» μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, αναφέρεται ότι μια απόφαση υπέρ των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίοι παράγουν δελτία ειδήσεων πειρατικά μέσω δορυφόρου από τη στιγμή που η ΕΡΤ έπαυσε να εκπέμπει στον αέρα, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσωρινή αποκατάσταση της εκπομπής του σήματος της ΕΡΤ, έως ότου η απόφαση εκδικαστεί εκ νέου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ακόμη πιο σημαντικό, μια τέτοια απόφαση θα ανακούφιζε την κυβέρνηση από την πρόκληση του να αναζητήσει ένα δύσκολο συμβιβασμό για την ΕΡΤ, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση συνασπισμού να παραμείνει άθικτη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Αναφορά γίνεται και στη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου δήλωσε χθες ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έθεσε την κυβέρνηση σε κίνδυνο, υποστηρίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός προσπαθεί, με απειλές και ψέματα, να δικαιολογήσει την κορύφωση των δεσποτικών του πολιτικών, το κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ