2013-06-19 13:22:06
Φωτογραφία για Δεν ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τα «χτυπήματα» του Eγκέλαδου στην Κρήτη
Οι κάτοικοι της Κρήτης εξακολουθούν να είναι σε εγρήγορση, εξαιτίας των συνεχώς δονήσεων των τελευταίων 24ωρων. Οι σεισμολόγοι όμως τους καθησυχάζουν, καθώς εκτιμούν πως η δραστηριότητα του Εγκέλαδου είναι φυσιολογική και εκτονώνεται ομαλά.

Συγκεκριμένα, η εστία του φαινομένου- στην περιοχή του Ηρακλείου νότια της Κρήτης- βρίσκεται σε ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, που βρίσκεται πάνω στη σύγκλιση των τεκτονικών πλακών και διαθέτει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου «χτυπήματος» του Εγκέλαδου. Αυτό επισημαίνει ο Βασίλης Καραστάθης, με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο Αθηνών να προσθέτει πως «δεν μας ανησυχεί καθόλου το φαινόμενο».

Οι δύο έντονες σεισμικές δονήσεις- 5,9 και 5,6 ρίχτερ το απόγευμα του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Τρίτης αντίστοιχα- καθώς και οι πολυάριθμες ενδιάμεσες, με εστιακό βάθος 10 χλμ. και επίκεντρο 84 χλμ. νότια του Τυμπακίου στον υποθαλάσσιο χώρο νότια του νομού Ηρακλείου- ανησύχησαν τους κατοίκους και τις Αρχές του νησιού.


Ο κ. Καραστάθης όμως τους καθησυχάζει, εξηγώντας πως από τους δύο εντονότερες εκδηλώσεις του φαινομένου, η δεύτερη ήταν κλασικός μετασεισμός. Επίσης, οι ενδιάμεσοι μετασεισμοί ήταν αρκετοί, εκ των οποίων οι δέκα άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, πως η μετασεισμική ακολουθία είναι πλούσια, και σε πλήθος σεισμών και σε μεγέθη, και δείχνει ότι εξελίσσεται ομαλά έως στιγμής. Εχει φθίνουσα πορεία, καθώς και τα χαρακτηριστικά της εκτόνωσης της σεισμικής ενέργειας.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ