2013-06-20 22:50:30
Φωτογραφία για Ο Φ. Κουβέλης ρίχνει την κυβέρνηση...!!!
Των Μαρίνας Μάνη - Αιμίλιου Περδικάρη 

Στο θέμα των μουσικών συνόλων «σκόνταψε» η σημερινή σύσκεψη μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών. 

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φώτης Κουβέλης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έθεσε θέμα αν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ θα παραμείνουν μόνιμοι υπάλληλοι ή αν θα επιστρέψουν σε καθεστώς να αμείβονται ανά συναυλία όπως συμβαίνεις στις υπόλοιπες χώρες. 

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς.  

Τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες κάλεσαν έκτακτα οι κ.κ. Κουβέλης και Βενιζέλος οι οποίοι αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις 22.30 χωρίς να διευκρινιστεί αν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών ή εάν διεκόπη.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το Capital.gr η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών κινείτο σε τεντωμένο σχοινί με τον Φ. Κουβέλη να έχει ειδοποιήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα να βρίσκεται σε ετοιμότητα, κάτι που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έπραξε  και ο Ευ. Βενιζέλος. 


Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προς στιγμή φάνηκε να ναυαγεί η συνάντηση ωστόσο καταβλήθηκε προσπάθεια να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζήτήσεων οι τρεις αρχηγοί κάτι που επετεύχθη. 

Κατά τις πρώτες πληροφορίες η ΔΗΜΑΡ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά να συνεχίσει να της δίνει ψήφο ανοχής.  

Σύμφωνα με ένα σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας στην περίπτωση που ο κ. Φώτης Κουβέλης αποφασίσει αν αποχωρήσει ο Ευ. Βενιζέλος εξετάζει να ζητήσει από τους βουλευτές του το ενδεχόμενο να παραμείνει μόνος του στην κυβέρνηση. 

Στο ΠΑΣΟΚ, για την ώρα, στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου δηλώνουν άγνοια και αναμένουν την ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έφτασε πριν από λίγο στα γραφεία του κόμματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεφωνική επικοινωνία Ευ. Βενιζέλου – Φ. Κουβέλη το απόγευμα, την ώρα της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών ομάδων των δυο κομμάτων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι ο ομόλογός του της ΔΗΜΑΡ θα κρατούσε σκληρή στάση και εξέφρασε τον προβληματισμό του στα στελέχη του.

Μαξίμου: Δεν μπορεί να υπάρχει έτσι κυβέρνηση

Σε περίπτωση αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και «ψήφου ανοχής κατά περίσταση», μένει να φανεί τι θα κάνει ο Ευ.Βενιζέλος, δεδομένου ότι μέχρι το μεσημέρι διαβεβαίωνε «ή και οι δύο ή κανείς».

Οι πρώτες εκτιμήσεις από το Μαξίμου είναι ότι «με τέτοια εικόνα κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρχει».

Νωρίτερα, το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Το «πράσινο» φως για το συμβιβασμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο έδωσαν χωρίς περιττές εντάσεις στον Ευ. Βενιζέλο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Αντιθέτως, έκρυθμο είναι το κλίμα στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ όπου ο Φώτης Κουβέλης δέχεται ισχυρές πιέσεις από μερίδα βουλευτών και στελεχών του να μην συναινέσει στο σχέδιο για την ΕΡΤ που θα αποτελέσει το σημείο συμβιβασμού των κυβερνητικών εταίρων. 

Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ,  δεν άνοιξε τα χαρτιά του ως προς τις λεπτομέρειες της συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων για την ΕΡΤ.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι είναι υπέρ της "άμεσης αποκατάστασης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης" (και όχι ειδικά της ΕΡΤ) με βάση την απόφαση του ΣτΕ και τόνισε ότι θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσής της.

Επίσης, επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συζητά την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ενώ για την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες εγγυήσεις.

Στις τοποθετήσεις των βουλευτών, δεν υπήρξαν σε γενικές γραμμές υψηλοί τόνοι.

Σφοδρή κριτική, ωστόσο, στον Αντ. Σαμαρά άσκησαν για τη στάση του στο ζήτημα της ΕΡΤ οι Κ. Σκανδαλίδης και Τόνια Αντωνίου, οι οποίοι, με το ξέσπασμα της κρίσης, είχαν κάνει δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ της παραίτησης ή αντικατάστασης του πρωθυπουργού -χωρίς να είναι γνωστό εάν στη σημερινή συνεδρίαση επανέλαβαν την πρότασή τους.

Βαρύ το κλίμα στη ΔΗΜΑΡ

Αντιθέτως, η ένταση χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφοριές αρκετά ήταν τα στελέχη που εμφανίστηκαν αντίθετα στο «συμβιβασμό των τριών» για την ΕΡΤ, ενώ την αποχώρησή του ανακοίνωσε νωρίτερα το στέλεχος του κόμματος, καθηγητής Μ. Ματσαγγάνης, για να ανασκευάσει ο ίδιος λίγο αργότερα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κουβέλης προσέρχεται στην αποψινή σύσκεψη κορυφής με αίτημα την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης από το σύνολο των εργαζομένων στην πρώην ΕΡΤ και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να υπογράψουν δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις έργου. Κατ΄ ουσίαν δηλαδή θα ζητήσει "διάδοχη κατάσταση" την οποία αποκλείει ήδη το Μαξίμου σύμφωνα με στελέχη του. 

Στη συνεδρίαση παρέστησαν επίσης όλα τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ (Αντ. Μανιτάκης, Αντ. Ρουπακιώτης, Θ. Παπαθεοδώρου, Φ. Σκοπούλη), καθώς και πρώην στελέχη της ΕΡΤ, όπως ο Κ. Σπυρόπουλος, ο Γ. Μπράμος και άλλοι.

Ως εκ τούτου, στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί ο συμβιβασμός μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για την ΕΡΤ, λόγω της επαμφοτερίζουσας στάσης της ΔΗΜΑΡ και της απόφασης της κοινοβουλευτικής της ομάδας, με την οποία προσήλθε στη σύσκεψη στο Μαξίμου ο Φ. Κουβέλης.

Οι έντονες αντιδράσεις στη συνεδρίαση της Κ.Ο. και η στάση κυβερνητικών στελεχών που έχουν προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ, όπως ο Αντ. Μανιτάκης και η Φωτεινή Σκοπούλη οδήγησαν στη λήψη απόφασης κατά πλειοψηφία, η οποία επιχειρεί να... συμβιβάσει τις τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος του κ. Κουβέλη παρά τους κυβερνητικούς εταίρους.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή -της οποίας η αποδοχή θεωρείται αβέβαιη από το Μαξίμου- ο κ. Κουβέλης προτείνει την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως μεταβατικό σχήμα, με το σύνολο των εργαζομένων της και την εργασιακή σχέση την οποία είχαν πριν το λουκέτο και χωρίς αξιολόγηση για την επαναπρόσληψή τους στο νέο σχήμα.

Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η θέση αυτή απέχει από αυτή του ΠΑΣΟΚ και του Ευ. Βενιζέλου, παρά το γεγονός ότι οι δύο αρχηγοί είχαν συμφωνήσει εξαρχής να έχουν κοινή στάση.

Νωρίτερα το Capital.gr και συγκεκριμένα από τις 17:28 είχε επισημάνει τα εξής: Στη θέση «κανένας εργαζόμενος της πρώην ΕΡΤ εκτός μεταβατικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» φαίνεται να επιμένει ο Φώτης Κουβέλης.

Το θέμα θεωρείται σημαντικό για το Μαξίμου. Οπως λένε πηγές του, εάν το σύνολο των απολυμένων (καθώς «ΕΡΤ ΑΕ δεν υφίσταται πια») κληθεί να υπογράψει τις τρίμηνες συμβάσεις που προϋποθέτει η προσωρινή εκπομπή προγράμματος μέχρι να συσταθεί η ΝΕΡΙΤ και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη του προσωπικού της, θα εμφανισθεί «μία τρύπα στο νερό» σε ό,τι αφορά τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Επισημαίνουν δε ότι ο στόχος των «2.000 απολύσεων» που είχε τεθεί για μέχρι το τέλος Ιουνίου έχει εμφανισθεί στην τρόικα ότι επιτεύχθηκε με τις αντίστοιχες απολύσεις στην πρώην ΕΡΤ.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ πάντως σημειώνουν ότι επιχειρείται «μέχρι την τελευταία στιγμή» βελτίωση της πρότασης για το μεταβατικό πρόγραμμα ώστε να συμπεριληφθεί «ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων» στις δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις.

Οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση.

Η κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Οι πληροφορίες μεταφέρουν ένα εξαιρετικά «βαρύ» κλίμα όπου τα στελέχη του κόμματος εμφανίζονται διχασμένα ως προς το μέχρι που θα αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση ο κ. Κουβέλης. Ο οποίος δέχεται ισχυρή  πίεση να μην υποχωρήσει από την θέση για προσωρινή λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με το σύνολο των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ και όχι με ένα μέρος τους.

Διαβάστε ακόμη:

* Εσωκομματικά "τεστ" ενόψει της σημερινής σύσκεψης 

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ