2013-06-21 09:51:56
Φωτογραφία για Ποια θα είναι η τύχη του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση με την ΝΔ...!!!
Του Αιμίλιου Περδικάρη

Τα αντανακλαστικά και το ένστικτο… επιβίωσης που έδειξε ο Ευ. Βενιζέλος στη χθεσινή εμπλοκή φαίνεται ότι «έσωσαν», προς ώρας τουλάχιστον, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. 

Δημιουργούν, ωστόσο, νέα δεδομένα ως προς το μέλλον της Κεντροαριστεράς, καθώς το μέτωπο με τη ΔΗΜΑΡ σπάει και πλέον το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να αναζητήσει βηματισμό και να προχωρήσει μόνο του.

Στη σημερινή συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό θα τεθεί επί τάπητος η αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας και ο ανασχηματισμός, ως πρώτο βήμα για το “restart” της κυβέρνησης, με δύο πλέον κυβερνητικούς εταίρους. Το ΠΑΣΟΚ θα βγει «αναβαπτισμένο» από την κρίση και ως προς τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να κερδίσει περισσότερες θέσεις που θα καλυφθούν από πολιτικά στελέχη, ενώ εκκρεμεί τυχόν είσοδος του κ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση.


Νυχτερινό παρασκήνιο

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο δύο φορές, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Τη δεύτερη φορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βγήκε έξω από την αίθουσα για περίπου δέκα λεπτά και όταν επέστρεψε, γνωστοποίησε στα στελέχη του τη σημερινή συνάντηση και την πρόθεση του πρωθυπουργού να συζητηθεί άμεσα η αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Αυτό έκαμψε και τις τελευταίες αντιδράσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας και οδήγησε σε ομόφωνη απόφαση για στήριξη της κυβέρνησης. «Είμαστε 28. Θέλω να ξέρω αν συνεχίζουμε έτσι», είχε πει νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος στα στελέχη του.

Ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, δήλωσε ότι, αν και διαφωνεί με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, θα στηρίξει την κυβέρνηση με μόνη προϋπόθεση την άμεση αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Ο Θ. Μωραΐτης – που είχε συνταχθεί με τον κ. Σκανδαλίδη – έθεσε μαζί με τον Γ. Κουτσούκο ζήτημα ψήφου ανοχής, το οποίο έκλεισε πριν καν ανοίξει ο κ. Βενιζέλος και έτσι και οι δύο δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τις αποφάσεις του προέδρου. Ενστάσεις εξέφρασε και η Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και εκείνη συντάχθηκε με την πλειοψηφία.

Παρά τη σφοδρή κριτική στον κ. Σαμαρά, ωστόσο, και από άλλα στελέχη, δεν τέθηκε ζήτημα αλλαγής πρωθυπουργού, καθώς φαίνεται ότι ο φόβος των εκλογών και της… λίστας μετρίασε τις αντιδράσεις των βουλευτών.

Το δραματικό απογευματινό τηλεφώνημα

Νωρίτερα, στην απογευματινή συνεδρίαση της Κ.Ο., όπου και πάλι τα μέλη της έδωσαν «λευκή επιταγή» στον κ. Βενιζέλο (παρά το γεγονός ότι εκείνος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το οριστικό πλάνο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ), εκείνος είχε λάβει και είχε μεταφέρει στα στελέχη του το πρώτο μήνυμα για το επικείμενο ναυάγιο.

Ήταν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, όταν διέκοψε τη συνεδρίαση για να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Κουβέλη, ο οποίος τού ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στηρίξει την πρόταση του κόμματός του και όχι τη συμβιβαστική πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι.

Όταν επέστρεψε στην αίθουσα ο κ. Βενιζέλος, ζήτησε να παραμείνουν μόνον οι βουλευτές και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για να μην υπάρξουν διαρροές. Τους ενημέρωσε για το τηλεφώνημα, καθιστώντας σαφές πως η κοινή γραμμή με τη ΔΗΜΑΡ δεν υπήρχε πλέον και θα έπρεπε να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο να στηρίξουν μόνοι τους τη Ν.Δ., μολονότι ως εκείνη τη στιγμή η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν «ή μένουμε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ή φεύγουμε μαζί».

Αμέσως μετά, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό για την εμπλοκή που υπήρχε, μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μετέφερε τον κ. Σαμαρά από τη Βιέννη.

Η συνέχεια είναι γνωστή capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ