2013-06-24 03:54:03
Φωτογραφία για Στον βυθό του ποταμού Βόλγα δύτες ψάχνουν ναούς που βυθίστηκαν στα σοβιετικά χρόνια
Στο Ταταρστάν οι δύτες κατέβηκαν στον βυθό του ποταμού Βόλγα και ψάχνουν τους ναούς και τα τεμένη που βυθίστηκαν στα σοβιετικά χρόνια.

Από την αρχή του καλοκαιριού η Γεωγραφική Εταιρία της Ρωσίας επανεκκίνησε πάλι το πρόγραμμα «Ιεροί τόποι του Ταταρστάν». Στη μνήμη των ναών και των τεμενών στην ακτή βάζουν σταυρούς για προσκύνημα, ενημερώνει το κανάλι ΟΡΤ (Κοινωνική Τηλεόραση της Ρωσίας).

Στην ακτή της υδατοδεξαμενής Κουιμπισίεβσκι έβαλαν τον σταυρό στην θέση της ξύλινης εκκλησίας της Ανάστασης του Κυρίου που ανεγέρθη πάνω από ένα αιώνα πριν. Το 1957 κατά την ανέγερση της υδατοδεξαμενής η εκκλησία βυθίστηκε μαζί με το χωριό Μίσι. Ένας σταυρός εγκαταστάθηκε στη θέση όπου τον προηγούμενο αιώνα βρισκόταν η εκκλησία της Παναγίας του χωριού Μανσούροβο.

«Ο ναός εκείνα τα χρόνια ήδη δεν λειτουργούσε, αλλά οι γιαγιάδες πήγαιναν στον ναό πού και πού. Ήταν πολύ όμορφος», λέει η κάτοικος Βέρα Ισάγιεβα.


Η εκκλησία βρίσκεται στα έξι μέτρα βάθος. Την τοποθεσία της εντόπισαν από τους χάρτες και τις εξηγήσεις των παλιών κατοίκων. Της πρώτης κατάδυσης των επιστημόνων της Γεωγραφικής Εταιρίας της Ρωσίας προηγήθηκε ένας ολόκληρος χρόνος προετοιμασιών.

«Στην ομάδα μας υπάρχουν δύο «δύτες» ιερείς, ο ορθόδοξος και ο ιμάμης. Σήμερα στην ανίχνευση του ορθόδοξους ιερού θα πάει ο ιμάμης Μουχαμάτ, αποδεικνύοντας έτσι ότι πρέπει να ζούμε με ειρήνη, αγάπη και συμφωνία μεταξύ μας ανεξαρτήτως πίστης. Είναι η κύρια ιδέα του προγράμματος», είπε ο Σεργκέι Σαλέγιεφ, πρόεδρος του τμήματος Τσιστοπόλκι της Γεωγραφικής Εταιρίας της Ρωσίας.

Από τον βυθό δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας κατάφεραν να σηκώσουν ένα μέρος των θεμελίων και ένα πέταλο. Συνολικά κατά την ανέγερση των υδατοδεξαμενών Κουιμπισέβσκι και Νιζνεκάμσκι βυθίστηκαν 90 οικισμοί, 19 εκκλησίες και 15 τεμένη. Τώρα τα μέλη του προγράμματος «Ιεροί τόποι του Ταταρστάν» εργάζονται στην περιοχή Σπάσσκι όπου σχεδιάζουν να στήσουν 7 σταυρούς για προσκύνημα στη μνήμη των επτά ορθόδοξων ναών που τους κάλυψε το νερό κατά την ανέγερση του υδάτινου σταθμού.Τα μέλη του προγράμματος «Ιεροί τόποι του Ταταρστάν» επίσης διοργανώνουν δράσεις για τη μνήμη των εξαφανισθέντων ιερών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ