2012-04-05 20:11:04
Φωτογραφία για Πάσχα... με σκουπίδια;
Λουκέτο μπαίνει αύριο στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προαναγγέλλει στο REDALERT ο πρόεδρος των εργαζομένων. Καταφέρεται ευθέως κατά του υφυπουργού εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλου στον οποίο καταλογίζει «(ν)τροπολογία της τελευταίας στιγμής για παράδοση των σκουπιδιών σε ιδιώτες». Ο ΧΥΤΑ θα παραμείνει αύριο κλειστός, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε ο Σύλλογος εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής από τον υφυπουργό εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, οι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες εφόσον σε αυτό συμφωνήσουν οι δήμοι που παράγουν το 50% του συνόλου των απορριμμάτων που εναποτίθενται στον ΧΥΤΑ.


Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα για να αποφασίσει την συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων.

«Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για συνέχιση της απεργίας και μέσα στο Σαββατοκύριακο», είπε στο REDALERT ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Κ. Ζέρβας.

Αλλάζουν τις τροπολογίες…σαν τα πουκάμισα

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο ο Σύλλογος εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης καταγγέλλει πως με την τροπολογία Κουκουλόπουλου προωθείται δόλια και αιφνιδιαστικά η μετατροπή των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) σε ανώνυμες εταιρίες ανατρέποντας παράλληλα προηγούμενη σχετική ρύθμιση της Φώφης Γεννηματά η οποία κατοχύρωνε τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

«Αλλάζουν τις τροπολογίες σαν τα πουκάμισα. Ο κ. Κουκουλόπουλος άλλαξε την αρχική ρύθμιση της κ. Γενηματά χωρίς να είναι ενήμερος ούτε καν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρβανιτίδης», υποστηρίζει ο κ. Ζέρβας.

Το χρονικό της τροπολογίας

Η αρχική ρύθμιση της κ. Γεννηματά προέβλεπε την μετατροπή των ΦΟΣΔΑ σε ανώνυμες εταιρείες μόνον αν σε αυτό συμφωνούσε το 100% των δημοτικών συμβουλίων των δήμων μελών του Συνδέσμου ΟΤΑ.

Στις 28 Μαρτίου κατατέθηκε ρύθμιση που προέβλεπε την μετατροπή των ΦοΣΔΑ σε ανώνυμες εταιρείες εφόσον τούτο αποφασιστεί από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων – μελών του Συνδέσμου, που παράγουν τουλάχιστον τα δυο τρίτα (2/3) των απορριμμάτων της οικείας περιφέρειας.

Στις 2 Απριλίου κατατέθηκε νέα ρύθμιση η οποία και μετέτρεπε την πλειοψηφία των 2/3 σε «άνω του 50%».

«Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αρκεί να πεί το ναι ο δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με έναν άλλον πολύ μικρότερο δήμο για να γίνουμε αυτόματα ιδιωτική εταιρεία», τονίζει ο κ. Ζέρβας.

Το θέμα στην αυριανή συνεδρίαση της ΠΕΔΚ

Συνάντηση με τον σύλλογο εργαζομένων είχε χθές ο πρόεδρος του ΦοΣΔΑ Δ. Γαλαμάτης, ο οποίος και ενημερώθηκε για την προωθούμενη τροπολογία.

«Η κατ’αρχήν θέση του φορέα είναι πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο», σημείωσε μιλώντας στο REDALERT ο κ. Γαλαμάτης.

«Θα πρέπει δηλαδή η απόφαση για την μετατροπή του ΦοΣΔΑ σε ανώνυμη εταιρεία να λαμβάνεται ως ποσοστό επί των δήμων που απαρτίζουν τον φορέα και όχι ως ποσοστό των απορριμμάτων που παράγουν», συνέχισε ο κ. Γαλαμάτης.

Το θέμα θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίαση της περιφερειακής ένωσης δήμων κεντρικής Μακεδονίας στις 2 το μεσημέρι.
redalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στα καλύτερά του ο Κακά!!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στα καλύτερά του ο Κακά!!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ