2013-07-04 08:00:11
Φωτογραφία για Ο αγωγός ΤΑΡ λύση για την ΑΟΖ
ΘΑΡΡΑΛΕΑ

• Που η Αλβανία αρνείται να κυρώσει τη συνθήκη που έχουμε υπογράψει για την οριοθέτηση της

Στη βαριά καταχνιά που έχει πέσει στην χώρα μας, ήρθε ένα καλό νέο για την Ελλάδα που δεν έχει καμιά σχέση με τα Μνημόνια και τη βούληση της «τρόικας».

 Είναι η κατάληξη μιας καλοσχεδιασμένης προσπάθειας για την στρατηγική ενεργειακή συνεργασία Αζερμπαϊτζάν – Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας, οι βάσεις της οποίας μπήκαν το 2007. Το ευτυχές γεγονός γεννήθηκε την Πέμπτη. Ο αγωγός ΤΑΡ επεκράτησε του Nabucco, που ήταν ο μεγάλος αντίπαλος. Θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας στην Ιταλία, με υποθαλάσσιο αγωγό και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι μια σημαντική εξέλιξη γιατί η χώρα μας αποκτά και δεύτερη πηγή φυσικού αερίου, που αποδυναμώνει εκβιασμούς από πλευράς της Gazprom, αποκτά ισχυρότερο λόγο, ως διαμεσολαβούσα χώρα για την του προς Αλβανία και Ιταλία. Ιδιαίτερα με τα γνωστά προβλήματα που δημιουργούν τα Τίρανα.


Και κορυφαίο απ’ αυτά είναι η αθέτηση από την Αλβανία της υπογραφής της συνθήκης για τον καθορισμό της ΑΟΖ στην θαλάσσια περιοχή μας. Συνθήκη στην οποία είχαν καταλήξει οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις και η τότε η ηγεσία είχε συμφωνήσει. Και ενώ η Ελληνική Βουλή είχε κυρώσει την συνθήκη, ξαφνικά η αλβανική κυβέρνηση έκανε πίσω.

Σήμερα έρχεται ο ΤΑΡ και μας δίνει ένα πολύ δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί. Που θα πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα η διακομματική κυβέρνηση, ζητώντας από τα Τίρανα να υλοποιήσουν την δέσμευση που είχαν αναλάβει: Την κύρωση της συνθήκης που οριοθετεί την μεταξύ μας ΑΟΖ.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά η ηγεσία της γειτονικής χώρας ότι χρειάζεται και το οκέι της Ελλάδας για να φθάσει ο ΤΑΡ στην Αλβανία. Και αυτό θα πρέπει οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να το καταστήσουν σαφές στα Τίρανα. Άλλη τέτοια ευκαιρία ίσως να μην έχει η χώρα μας • Απο το “ΠΑΡΟΝ της Κυριακής”
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ