2013-07-07 07:00:04
Φωτογραφία για Η διάσκεψη για τη Συρία απέτυχε πριν καν αρχίσει
Πάβελ Ταρασένκο, Kommersant

Μόσχα και Ουάσιγκτον διαφωνούν σε βασικά θέματα. Ενώ μέχρι πρότινος φαινόταν ότι υπάρχει μια βάση σύγκλισης των δύο πλευρών, τώρα μια τέτοια προοπτική μοιάζει να απομακρύνεται. Το κλίμα χειροτερεύει και η μεγάλη υπόθεση Σνόουντεν.

Οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στο Μπρουνέι, ξεκαθάρισαν τα βασικά προβλήματα που υφίστανται στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις. Σε Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν συμφιλιωθεί ήδη με την αποτυχία της πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης «Γενεύη-2» για τη Συρία, και τώρα αποφασίζουν για το ποιος θα κάνει τη σχετική ανακοίνωση. Επίσης, η ρωσική πλευρά διαμόρφωσε τη στάση της σχετικά με την πρόσφατη πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για δραστική μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών. Η Μόσχα θεωρεί ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει προκλητικό χαρακτήρα και ουσιαστικά την απορρίπτει.


Σχετικά:

Συνάντηση Λαβρόφ – Κέρι στο Μπρουνέι

Η έβδομη κατά σειρά συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Τζον Κέρι, αφότου ο τελευταίος ανέλαβε τον Φεβρουάριο καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήταν αφιερωμένη κυρίως στη Συρία, όπως άλλωστε και οι περισσότερες από τις προηγούμενες. Ωστόσο, ενώ πριν οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών εξέφραζαν αισιοδοξία για τις προοπτικές εύρεσης διπλωματικής λύσης σχετικά με τη σύγκρουση στη Συρία, σήμερα το κλίμα έχει αλλάξει. Ο λόγος είναι οι δυσκολίες που προέκυψαν κατά την προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία. Δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να συμφωνηθεί ούτε η ημερομηνία διεξαγωγής, ούτε η σύνθεση αυτών που θα συμμετάσχουν.

Χέρι-χέρι ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Ρωσία-ΗΠΑ: Διαφωνίες κορυφής για τη Συρία

Ύστερα από τις συνομιλίες με τον Κέρι στο περιθώριο της συνόδου των χωρών Ασίας-Ειρηνικού στο Μπρουνέι, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Αμερικάνοι δεν παραιτούνται από την προσπάθεια «να πετύχουν την ένωση της συριακής αντιπολίτευσης με βάση την πλατφόρμα του ανακοινωθέντος της Γενεύης».

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στη ρωσική αντιπροσωπεία, «οι ΗΠΑ απλώς προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή αυτή την ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα δεν σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν τη διάσκεψη. Απόδειξη για αυτό -σύμφωνα με την ίδια πηγή- αποτελεί η απόφαση της Ουάσιγκτον να αρχίσει την παράδοση οπλισμού στους σύρους αντικαθεστωτικούς». Το ίδιο πρόσωπο διευκρίνισε πως ένας άλλος παράγοντας των διαπραγματεύσεων, η Σαουδική Αραβία, τάσσεται και αυτή κατά της διεξαγωγής της «Γενεύης-2», και ότι πλέον όλο το διπλωματικό παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από το ποιος θα ανακοινώσει πρώτος την αποτυχία της πρωτοβουλίας.

Αγκάθι ο Σνόουντεν

Αναμενόταν ότι το δεύτερο θέμα των συνομιλιών στη συνάντηση Λαβρόβ-Κέρι θα ήταν το σκάνδαλο σχετικά με τον πρώην υπάλληλο της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν. Για τους αμερικανούς δημοσιογράφους, το θέμα αυτό ήταν και το βασικό. Ένας από αυτούς, δίνοντας την εικόνα τουρίστα, περίμενε όλο το πρωί τον κ. Λαβρόφ στην έξοδο του ξενοδοχείου και προσπάθησε να του θέσει την ερώτηση για τον πρώην σύμβουλο της CIA, αλλά δεν το κατάφερε.

Διαβάστε περισσότερα:

Η Ρωσία δεν εκδίδει το “βαθύ λαρύγγι” της CIA

Αργότερα, στο ξεκίνημα των συνομιλιών, για την πιθανότητα χορήγησης πολιτικού ασύλου στη Ρωσία στον Έντουαρντ Σνόουντεν ρώτησε μια δημοσιογράφος από την Washington Post. «Να μου μιλάτε σε πιο χαμηλό τόνο!», της φώναξε εκνευρισμένος ο ρώσος υπουργός. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι δεν συζήτησε το θέμα Σνόουντεν με τον Τζον Κέρι. «Ο πρόεδρός μας αναφέρθηκε ήδη στο θέμα, και αυτοί (σ.σ. οι Αμερικάνοι) το έχουν καταλάβει», δήλωσε ο υπουργός.

Στις προαναφερόμενες διαφωνίες προστέθηκε μια ακόμη, η οποία αφορά την πρόσφατη πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα να αυξηθεί το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας διαμέσου της δραστικής μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών. Πριν από λίγο καιρό, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είχε δηλώσει πως η Μόσχα προτίθεται να εξετάσει την πρόταση της Ουάσιγκτον. Όπως φαίνεται, η ρωσική πλευρά προσήλθε στη συνάντηση του Μπρουνέι έχοντας καθορίσει τη θέση της στο ζήτημα αυτό.

Όπως δήλωσε ρωσική διπλωματική πηγή στην εφημερίδα Kommersant, η πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργία εντυπώσεων, «δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ταυτόχρονα νέους εξοπλισμούς, δεν επιθυμούν να επικυρώσουν τη Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και εξετάζουν την στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Μόσχα απέρριψε την πρόταση του Ομπάμα.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ