2013-07-15 12:20:08
Φωτογραφία για ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ  ΒΕΝΤΕΤΑ
Γράφει ο Κούρκουλος

Οι περισσότεροι την έχουμε γνωρίσει μέσα από την τηλεόραση, ενώ και ο ελληνικός κινηματογράφος τη χρησιμοποίησε πολλές φορές ως βασικό θέμα σε ταινίες -άλλοτε κωμικές, άλλοτε δραματικές. Η βεντέτα, άλλωστε, εμπνέει εδώ και χρόνια δεκάδες καλλιτέχνες στο έργο τους... Ένα φαινόμενο που τρομάζει, προβληματίζει και φέρνει στο μυαλό π...ρωτόγονες καταστάσεις. Εκεί όπου δεν επικρατούν οι νόμοι και η λογική, αλλά κυριαρχούν η αναρχία και το άσβεστο πάθος για εκδίκηση. Ο «νόμος του αίματος», όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί η βεντέτα, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ύφεση, δυστυχώς όμως παραμένει σε κάποιες περιπτώσεις ζωντανός.

Η Μάνη είναι ο τόπος όπου «οι άνθρωποι κληρονομάνε αυτή τη φοβερή τιμιότητα: να θυμούνται. Και να μη λησμονάνε ποτέ τίποτα, ούτε το καλό ούτε το κακό».

Η πολεμική ετοιμότητα και η αντρειοσύνη των Μανιατών αποτελούσε ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα.


Και τούτο γιατί στο παραμικρό παραστράτημα έξω από τον ασφυκτικό κλοιό των ηθών και των εθίμων της κοινωνίας της Μάνης, αυτή η ίδια γενναιότητα που πρόσφερε μεγάλες νίκες στον ελληνικό λαό, μεταμορφωνόταν σε σαράκι και προκαλούσε διχόνοια.

Ο δικιωμός ή γδικιωμός ήταν για τους Μανιάτες ο άγραφος νόμος της αντεκδίκησης σε περίπτωση φόνου κάποιου συγγενή.

Ένας τέτοιος φόνος θεωρείται ηθική ατίμωση, προσβολή της τιμής του Μανιάτη.

Οι φόνοι των γυναικών θεωρούνταν προσβολή.

Σε περίπτωση που κάποιος προσέβαλε θηλυκό μέλος της οικογένειας, τότε αυτή η κίνηση εκλαμβανόταν ως ταπεινωτική κίνηση και μεγάλη προσβολή για όλη την οικογένεια.

Έπρεπε να ξεπλυθεί οπωσδήποτε με αίμα.

Από όλα τα μέλη της οικογένειας που ευθυνόταν για την "ατίμωση", επιλέγεται συνήθως ο "κάλλιος", δηλαδή ο πιο γενναίος, που έχει και τα περισσότερα αρσενικά παιδιά και κατά συνέπεια ήταν και ο πιο κραταιός.

Αυτός έπρεπε να φονευθεί για να αποκατασταθεί η τιμή της οικογένειας.

Για να είναι "τίμια" η εκδίκηση έπρεπε να προηγηθεί φανερή προκήρυξη εχθροπραξιών.

Αν κάποιος σκότωνε ή πυροβολούσε τον "εχθρό" του χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει φανερή και ξεκάθαρη πρόκληση, αυτό θεωρούνταν "μεγάλη απιστία" και ο δράστης αλλά και ολόκληρη η οικογένεια του λογίζονταν για ανάξιοι.
logioshermes
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
3395 - Το Σεράγιον
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
3395 - Το Σεράγιον
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ