2013-07-19 15:38:04
Φωτογραφία για Βρέθηκε κάσκα πεσόντα αεροπόρου μετά από 44 χρόνια - Τα συντρίμμια κατέληξαν σε στάνες!
Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

30 Ιανουαρίου 1969... Δυο Βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-84F Thundestreak της 340 Μοίρας Διώξεως / Βομβαρδισμού απογειώνονται από την 115 Πτέρυγα Μάχης των Χανίων, για την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής.

Πετούν πάνω από το οροπέδιο Λασιθίου, μέσα σε έντονες καιρικές συνθήκες και ομίχλη... Η ρεαλιστική εκπαίδευση των Ελλήνων ιπταμένων και η άσκηση προσβολής στόχων εδάφους καταλήγει σε τραγωδία καθώς τα δύο αεροπλάνα συντρίβονται στο όρος Δίκτη, μέσα σε μια απόκρημνη χαράδρα.

Οι δύο χειριστές, ο υποσμηναγός Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και ο ανθυποσμηναγός Αντώνιος Πιπεράκης βρίσκουν ακαριαίο θάνατο...

Τα αεροσκάφη διαλύονται, ενώ κλιμάκιο της αεροπορίας που έφτασε στο σημείο αργότερα, περισυλλέγει τους σωρούς των δύο ιπταμένων. Ο Νικολακόπουλος, με καταγωγή από την Πάτρα, και ο Πιπεράκης, με καταγωγή τα Ακούμια Ρεθύμνου, πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος...


Χρειάστηκε να περάσουν 44 χρόνια, για να έρθει ξανά στο φως αυτή η υπόθεση, τυχαία, χάρη σε έναν κάτοικο της περιοχής και του παραρτήματος Ηρακλείου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, που ευαισθητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή.

Το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, στα γραφεία της Ένωσης στο Ηράκλειο ένας κάτοικος του Οροπεδίου πέρασε το κατώφλι έχοντας μαζί του ένα μοναδικό όσο και ανεκτίμητο κειμήλιο. Την κάσκα ενός εκ των δύο χειριστών, την οποία βρήκε τυχαία στην χαράδρα! 44 χρόνια μετά το δυστύχημα, το εύρημα αυτό στάθηκε ικανό να κινητοποιήσει τους απόστρατους αλλά και την δημοτική αρχή της περιοχής.

Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος

Γεννήθηκε το 1940 και μεγάλωσε στο Καθολικό Αιγιαλείας Αχαΐας.

Γιός Ιερέα, τρίτο παιδί πολύτεκνης αγροτικής οικογένειας. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Σπήλιος, υπήρξε επίσης αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.Εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας το Σεπτέμβριο του 1960 και αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 1963 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Σκοτώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1969, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, λόγω προσκρούσεως του αεροσκάφους του F-84F στην κορυφή του όρους Δίκτη του νομού Λασιθίου Κρήτης.

Υπηρετούσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης (Σούδα).

Αντώνιος Πιπεράκης

Γεννήθηκε το 1945 στα Ακούμια Ρεθύμνης.

Εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας το Σεπτέμβριο του 1964 και αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 1967 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Σκοτώθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1969, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, λόγω προσκρούσεως του αεροσκάφους του F-84F στην κορυφή του όρους Δίκτη του νομού Λασιθίου Κρήτης.

Υπηρετούσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης (Σούδα).

prismanews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ