2013-07-20 07:54:14
Φωτογραφία για Πυρά Ερντογάν κατά της Δύσης
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε χθες δυτικά και αραβικά κράτη πως εφαρμόζουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά» διότι δεν... καταδίκασαν την ανατροπή από το στρατό του εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα του οποίου –όπως και το κόμμα του Ερντογάν στην τουρκική πολιτική σκηνή–, αποτελεί την κύρια έκφανση του πολιτικού ισλάμ στη χώρα αυτή.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει καταστεί ένας από τους σφοδρότερους επικριτές σε διεθνές επίπεδο αυτού που αποκαλεί «απαράδεκτο πραξικόπημα» στην Αίγυπτο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Αν και οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για την απομάκρυνση του Μόρσι και ζήτησαν να επιστρέψει η χώρα στη δημοκρατική διαδικασία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αποφύγει να κάνουν λόγο περί πραξικοπήματος, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι Ουάσινγκτον, όπως και οι Βρυξέλλες, θα ήταν αναγκασμένες να επιβάλουν κυρώσεις.


Άλλα αραβικά κράτη ουσιαστικά πανηγύρισαν την ανατροπή του Μόρσι.

«Χώρες οι οποίες υποστηρίζουν την δημοκρατία και ενδιαφέρονται γι' αυτήν δεν θα έπρεπε να εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε τέτοιου είδους γεγονότα... θα έπρεπε να το λένε ότι συμβαίνει κάτι κακό όταν συμβαίνει κάτι κακό», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε δυτικούς, άραβες και άλλους ξένους πρεσβευτές αργά χθες. «Εκείνοι οι οποίοι εκθειάζουν την δημοκρατία όταν συναντώνται μαζί μας, που μας λένε ότι "δεν μπορεί να συμβιβάζεται κανείς όσον αφορά την δημοκρατία", ας δείξουν το ανάστημά τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν απαίτησε να μάθει γιατί η διεθνής κοινότητα παρέμεινε σιωπηλή για το γεγονός ότι τουλάχιστον 99 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ανατράπηκε ο Μόρσι, οι μισοί και πλέον όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ισλαμιστών διαδηλωτών την 8η Ιουλίου.

«Γιατί δεν μιλάτε; Εμπρός, μιλήστε εναντίον αυτού του γεγονότος. Δεν υπάρχει λόγος να είστε επαμφοτερίζοντες. Αν δεν μιλήσετε εδώ, πότε θα μιλήσετε;», είπε.

Οι Αιγύπτιοι είχαν υποδεχθεί τον Ερντογάν σαν ήρωα στην πλατεία Ταχρίρ το 2011, όταν έγινε ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που διεμήνυσαν στον Χόσνι Μουμπάρακ ότι η εξουσία του είχε τελειώσει.

Αλλά η δημοτικότητα του Ερντογάν εντός και εκτός της χώρας του επλήγη μετά την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε όλη την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, με πέντε νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Η νέα μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα να μην αναμιγνύεται στα εσωτερικά της χώρας και την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στο Κάιρο. Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Άγκυρα δεν παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε ο Ερντογάν στους επικεφαλής των ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στην τουρκική πρωτεύουσα.

Η αντίδραση της ισλαμικών καταβολών, συντηρητικής κυβέρνησης του Ερντογάν στα γεγονότα στην Αίγυπτο εν μέρει οφείλεται στην ιστορία της Τουρκίας: στα τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα στην Τουρκία μετά το 1960 και την απομάκρυνση της πρώτης κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε ένα ισλαμικό κόμμα, γεγονότα στα οποία αναφέρθηκε ο Ερντογάν.

Αυτό είναι κάτι που οι υποστηρικτές του Μόρσι γνωρίζουν. «Λόγω του γεγονότος ότι έχει μια ιστορία πραξικοπημάτων, η Τουρκία μας καταλαβαίνει καλύτερα, δεν θέλει να υποστούμε τα ίδια δεινά που υπέστη εκείνη», δήλωσε ο Άμπντουλ Μαγκούντ Νταρντέρι, πρώην βουλευτής του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης. «Ο Ερντογάν είναι ακόμα ήρωας στην Αίγυπτο και στον αραβικό κόσμο... Εάν ο Ερντογάν έθετε υποψηφιότητα στις εκλογές στην Αίγυπτο πιθανόν θα εκλεγόταν», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ