2013-07-21 13:07:03
Φωτογραφία για Ξάνθη: Οικολογική βόμβα τα επικίνδυνα απόβλητα φυτοφαρμάκων
Στην ελλιπή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αγροτών της Ξάνθης καθώς και την απουσία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων αποδίδεται η ανεξέλεγκτη απόθεση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στον...

κάμπο της Ξάνθης, που αποτελούν επικίνδυνα απόβλητα.

Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα για το φυσικό περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία για την αντιμετώπιση του οποίου πρέπει να υπάρξει ένας οργανωμένος μηχανισμός υπό κρατική εποπτεία. Αγρότες αποθέτουν κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων δίπλα στα σημεία υδροληψίας, ανεξέλεγκτα, πετώντας τες στο έδαφος, σε ρυάκια, θάβοντάς ή ακόμη και καίγοντάς τες.

Παίζουν τις κουμπάρες… για τη διαχείριση των απορριμμάτων!

Όπως έχει επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, σε αντίστοιχο ρεπορτάζ του ThrakiToday.com, οι κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων κατατάσσονται στα επικίνδυνα απόβλητα και ως εκ τούτου η διαχείριση τους πρέπει να γίνεται από κατάλληλα αδειοδοτημένο φορέα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ΚΥΑ 13588/725/2006, ΚΥΑ 24944/1159/2006 και ΚΥΑ 8668/2007).


Στην περίπτωση του κάμπου της Ξάνθης σε κάποια εκ των σημείων υδροληψίας έχουν τοποθετηθεί κάδοι για τη συγκέντρωση των επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ σε άλλα σημεία κάτι τέτοιο απουσιάζει παντελώς με τους αγρότες να αποθέτουν ανεξέλεγκτα τις κενές συσκευασίες. Και στις δύο περιπτώσεις διαφαίνεται ξεκάθαρα η ελλιπής ενημέρωση των αγροτών, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της καύσης των συσκευασιών, πράξη απίστευτα καταστροφική για το περιβάλλον. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αν και υπάρχουν κάδοι ορισμένοι επιλέγουν να πετούν στο έδαφος τις συσκευασίες.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως Συντονιστική Εθνική Αρχή για τον έλεγχο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη χώρα, προχώρησε στη σύνταξη κατευθυντήριας οδηγίας για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, και συγκεκριμένα:

α. Της διαχείρισης των κενών συσκευασίας μετά τη χρήση τους και το άδειασμα του περιεχομένου τους

β. Της διαχείρισης των συσκευασιών με εναπομείναν σκεύασμα και

γ. Της διαχείρισης του πλεονάζοντος ψεκαστικού διαλύματος.

Η συγκεκριμένη οδηγία κοινοποιήθηκε στις Περιφέρειες της χώρας και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, ως αρμόδιες αρχές ελέγχου, με την επισήμανση για ευρεία γνωστοποίησή της στα καταστήματα εμπορίας ΦΠΠ και στους τελικούς χρήστες (αγρότες). Όπως αποδεικνύεται όμως και στην πράξη οι αγρότες συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν τους κανόνες διαχείρισης των απορριμμάτων τους.

Όπως είναι γνωστό οι εταιρείες-μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) που διακινούν τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην ελληνική αγορά πληρώνουν στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) πάγιο τέλος βάσει το συνολικού βάρους των συσκευασιών, ώστε να γίνεται σωστά η απόρριψη και διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συμβαίνει.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2006, οι κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ελεγχόμενης αποκομιδής, προκειμένου να αποφεύγεται η αστόχαστη αποθήκευσή τους πριν από τη διαχείρισή τους ως αποβλήτων, ενώ μόνο οι αποκομισθείσες συσκευασίες οι οποίες υπεβλήθησαν σε τρεις εκπλύσεις θεωρούνται ως μη επικίνδυνα απόβλητα και πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα απόβλητα.

Ευθύνη για τη συγκομιδή των αποβλήτων φέρουν σε κάθε περίπτωση και οι ΟΤΑ, οι οποίοι οφείλουν να διευκολύνουν στη συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων συσκευών γεωργικών φαρμάκων προλαμβάνοντας έτσι την τυχόν επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος γενικότερα.

thrakitoday.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ