2013-07-21 18:00:59
Φωτογραφία για Συστεγάσεις μονάδων ΕΟΠΥΥ με Κέντρα ΕΣΥ- Ενημέρωση για ληξιπρόθεσμα
Συστεγάσεις μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ με όμορα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και στενή συνεργασία των γιατρών των αντίστοιχων μονάδων για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού περιλαμβάνει η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο συγχωνεύσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Υγείας βασίζεται στην εισήγηση του πρώτου διοικητή του ΕΟΠΥΥ και αφορά αρχικά τη λειτουργική διασύνδεση 45-50 Κέντρων Υγείας (εκ των οποίων 11 είναι στην Αττική, 8 στη Θεσσαλονίκη και 6 στην Κρήτη) με μονάδες του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Ηδη, ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης που πρόσφατα χαρακτήρισε ως «πρέπον» να συνδυαστούν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ με άλλες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχει ζητήσει την επικαιροποίηση των στοιχείων προκειμένου να προχωρήσει άμεσα, -ενδεχομένως κι εντός του καλοκαιριού- στις παρεμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η «συνεργασία» που αναφέρεται στο υπό επεξεργασία σχέδιο, αφορά κυρίως σε συστεγάσεις υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) στα Κέντρα Υγείας, με ενδεικτικές περιοχές όπου θα μπορούσε να γίνει αυτό, το Κορωπί, το Λαύριο, το Μαρκόπουλο, την Ελευσίνα, τα Μέγαρα, τη Σαλαμίνα, τον Βύρωνα, το Κιάτο, τα Μουδανιά Χαλκιδικής κ.α
. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν μονάδες υγείας, το ωράριο λειτουργίας των οποίων θα είναι διευρυμένο σε σχέση με το τι ισχύει στα ιατρεία του ΙΚΑ, και συνεπώς με καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Οπως ανέφερε ενδεικτικά στην «Κ» ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμος Βουδούρης, με τη συγχώνευση του πολυϊατρείου Μαρκοπούλου και του Κέντρου Υγείας της περιοχής θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία μονάδα με προσωπικό που θα κάλυπτε με επάρκεια 24ωρη λειτουργία, ακόμα και βραχεία νοσηλεία ασφαλισμένων. Επιπλέον, στο πλαίσιο της «συνεργασίας» προβλέπεται και η επιστημονική υποστήριξη των Κέντρων Υγείας από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε ειδικότητες στις οποίες υπάρχει έλλειψη.

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα αυτής της συνεργασίας ΕΣΥ με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται και από τη νομοθεσία (σε νόμο του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις στην Πρόνοια) ωστόσο ουδέποτε ενεργοποιήθηκε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Εκτός από την παροχή καλύτερων υπηρεσιών Υγείας στους ασφαλισμένους και την πιο ορθολογική διαχείριση προσωπικού, με τις συνενώσεις επιχειρείται και μείωση δαπανών που δίνονται για ενοίκια κτιρίων. Αλλωστε, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, τα παραδείγματα ιατρείων του ΕΟΠΥΥ με ελάχιστο προσωπικό, σε κτίρια με υψηλά ενοίκια και μόλις λίγα μέτρα απόσταση από Κέντρα Υγείας, είναι αρκετά Παράλληλα, με τρία βήματα θα επιχειρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κλείσει την «τρύπα» του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια οι οποίες με τον ρυθμό που εξελίσσονται σήμερα θα υπερέβαιναν τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό του Οργανισμού κατά 500 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους.

- Το πρώτο βήμα αφορά τον αναδρομικό έλεγχο (από 01/01/2013) όλων των χρεώσεων των συγκεκριμένων παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ, από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπήρξαν διπλοχρεώσεις εξετάσεων και νοσηλίων. Από τον έλεγχο αυτό το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα μειωθεί η δαπάνη σε αυτούς τους κωδικούς κατά περίπου 20%.

- Το δεύτερο βήμα αφορά την αναδρομική ισχύ κλιμακούμενης έκπτωσης (rebate) επί των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Τα ποσοστά έκπτωσης αναμένεται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Σημειώνεται ότι έως το τέλος του 2012 ίσχυε «έκπτωση» (ύψους 10% έως 20%) των διαγνωστικών κέντρων στον ΕΟΠΥΥ, η οποία ωστόσο καταργήθηκε.

- Τέλος, στην περίπτωση που παρά τον έλεγχο των τιμολογίων και το rebate, οι δαπάνες συνεχίσουν να κυμαίνονται σε επίπεδα ανώτερα του προϋπολογισμού, τότε θα ενεργοποιείται το μέτρο του clawback το οποίο αφορά την αυτόματη επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ ποσών από τους παρόχους όταν εντοπίζεται η υπέρβαση.

Πληρωμές 1,5 δισ. από τον ΕΟΠΥΥ εντός του 2013

Στην ενεργοποίηση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών και για την εκκαθάριση των τιμολογίων των παρόχων ώστε να εξοφληθούν το συντομότερο δυνατόν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, προτίθεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να «μπει άμεσα ρευστό στην αγορά». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (έως 31/12/2011) των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκαν από τη δόση του Δεκεμβρίου του 2012, δύο δισ. ευρώ. Εως την περασμένη Πέμπτη είχαν δοθεί στους παρόχους μόλις 330 εκατομμύρια ευρώ, λόγω ανεπάρκειας περί τη γρήγορη εκκαθάριση των τιμολογίων. Στόχος του υπουργείου είναι έως τον προσεχή Σεπτέμβριο να έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμής για επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, και έως το τέλος του έτους οι πληρωμές να έχουν φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι παλαιές οφειλές προς τις ιδιωτικές κλινικές ανέρχονται στα 537 εκατ. ευρώ, και όπως δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών κ. Ανδρ. Καρταπάνης, έως σήμερα έχουν δοθεί ελάχιστα. Για τους γιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια το βασικό πρόβλημα είναι τα χρέη του ΟΠΑΔ, (περίπου 600 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,2 δισ. ευρώ των οφειλών χωρίς να υπολογιστεί το «κούρεμα» 10%-15%).

www.kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ