2013-07-22 10:23:39
Φωτογραφία για Ο Ερντογάν εναντίον των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και της Κοινωνίας
Από τον Μάνο Ηλιάδη

Τα γεγονότα των διαδηλώσεων στην Πλατεία Ταξίμ και στο Πάρκο Γκεζί, έφεραν στην επιφάνεια πληροφορίες που επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» της 23ης Ιουνίου για το Πρόγραμμα Ahtapot και την  ενεργοποίηση δύο  κέντρων παρακολουθήσεως του Διαδικτύου μετά από εντολή του πρωθυπουργού Εντογάν. Ταυτόχρονα, όμως, απεκάλυψαν και άλλες ενέργειες της Τουρκίας  στον τομέα αυτό, όπως και τις  προσπάθειές της   να εξαναγκάσει σε συνεργασία δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook   και Twitter, τα οποία, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον συντονισμό της δράσεως των  Τούρκων διαδηλωτών.

Τα μέσα αυτά ήταν τα μοναδικά που είχαν στην διάθεσή τους οι Τούρκοι διαδηλωτές, δεδομένου ότι όλα τα ΜΜΕ της Τουρκίας, ενεργώντας κατ’ εντολή της κυβερνήσεως,  αγνόησαν πλήρως την επί ημέρες συνεχιζόμενη  εξέγερση.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “al akhbar” (αγγλική έκδοση), ο Τούρκος Υπουργός Επικοινωνιών, Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων Binali Yildirim δήλωσε στις 26 Ιουνίου ότι ζητήθηκε από το Twitter να ανοίξει γραφεία αντιπροσωπεύσεως στην Τουρκία, προκειμένου να είναι δυνατή η επίδοση συγκεκριμένων αιτημάτων των τουρκικών αρχών σχετικών με την  ανάρτηση μηνυμάτων που στρέφονται εναντίον της κυβερνήσεως ή βοηθούν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να συντονίσουν την δράση τους καθώς και την συνεργασία στον τομέα της ταυτοποιήσεως αυτών που αναρτούν παρόμοια κείμενα.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η δήλωση του ίδιου υπουργού, σύμφωνα με την οποία το Facebook εργάζεται σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές εδώ και καιρό. «Υπάρχει μία  μονάδα του (το Facebook) στην Τουρκία. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτούς, αλλά το Twitter πρέπει να κάνει το ίδιο», καταλήγοντας στην συνέχεια σε προειδοποιήσεις του συγκεκριμένου μέσου σε περίπτωση μη συμμορφώσεως. Σημειώνεται ότι η Τουρκία επέτυχε το άνοιγμα γραφείων της Google στο έδαφός της τον περασμένο Οκτώβριο, αφού μπλοκάρισε επί δύο χρόνια την θυγατρική της You Tube για τους Τούρκους χρήστες.

Λίγες ώρες μετά την δήλωση του Τούρκου Υπουργού για την συνεργασία με το Facebook, η αμερικανική εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποίο ηρνείτο ότι προϊόν της συνεργασίας αυτής ήταν η παράδοση στις τουρκικές αρχές των στοιχείων των Τούρκων χρηστών που μετείχαν στις διαδηλώσεις. «Το Facebook δεν παρέσχε δεδομένα στις τουρκικές αρχές σε ανταπόκριση  κυβερνητικών  αιτημάτων  που σχετίζονται με τις διαμαρτυρίες (στην Τουρκία). Γενικότερα, απορρίπτουμε όλα τα κυβερνητικά αιτήματα για δεδομένα που τίθενται από τις τουρκικές αρχές και τους παροτρύνουμε να ακολουθήσουν επίσημα νόμιμα κανάλια, εκτός εάν προκύπτει ότι πρόκειται για άμεση θέση σε κίνδυνο ανθρώπινης ζωής ή για παιδιά, κάτι που αποτελεί ένα μικρό κλάσμα των αιτημάτων που λαβαίνουμε». Ταυτόχρονα, όμως, η τουρκική εφημερίδα Aksam ανέφερε σε δημοσίευμά της την ίδια ημέρα, ότι η Αστυνομία παρέδωσε στην Εισαγγελία μία κατάσταση με  τα ονόματα 35 χρηστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξύβριση του Ερντογάν και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων μέσω του Facebook και του Τwitter κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο Γιλντιρίμ ανέφερε επίσης σε δημοσιογράφους που υπέβαλλαν ερωτήσεις κατά την διάρκεια των παραπάνω δηλώσεών του ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι υπέρ του περιορισμού του όγκου των διακινουμένων μηνυμάτων , θεωρώντας ότι «αυτό είναι ενάντια στην φύση των πραγμάτων». Παράλληλα, όμως, υπαινισσόμενος προφανώς τις κρατικές δυνατότητες στον τομέα εντοπισμού δραστών αυτής της κατηγορίας,  υπενθύμισε  την ύπαρξη του Εθνικού Κέντρου Ανταποκρίσεως σε Περιστατικά του Κυβερνοχώρου, το οποίο εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ονόματι «Balkupu», αναφερόμενο σε ξένη ιστοσελίδα ως  “Honeycomb” (κατά πάσα πιθανότητα η ορθή μετάφραση θα ήταν Honeypot, όρος γνωστός στον κυβερνοχώρο). O ίδιος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ομάδες που λειτουργούν κάθε ημέρα, 24 ώρες το 24ωρο, που επιθεωρούν και παρακολουθούν κάθε επίθεση από τον κυβερνοχώρο και «εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών μας και την ομαλή ροή της καθημερινής ζωής στην χώρα».

Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες για το θέμα, το παραπάνω Κέντρο υπάγεται στο Υπουργείο Επικοινωνιών, Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων (Διεύθυνση Επικοινωνιών) , η δημιουργία του οποίου περιλαμβάνεται στις 100 περίπου δράσεις που προβλέπονται στην διετία 2013-2014, από το έγγραφο «Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας» για την περίοδο αυτή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου αυτού, λειτουργεί τμήμα με την ονομασία «Μπλε Αίθουσα» (Mavi Oda), το οποίο έχει την δυνατότητα διαχειρίσεως περιστατικών  που αφορούν στην κακόβουλη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτυώσεως, όπως τα προαναφερθέντα Facebook και Twitter. Aν θεωρήσουμε ως ακριβείς τις πληροφορίες για άρνηση του Τwitter να συνεργασθεί με τις τουρκικές αρχές και την διάψευση του Facebook περί συνεργασίας του με τις τουρκικές αρχές, το συμπέρασμα που ενδεχομένως προκύπτει -κάτι που οπωσδήποτε χρήζει επιβεβαιώσεως- είναι ότι το συγκεκριμένο κέντρο έχει τουλάχιστον κάποιες επιτυχίες στον εντοπισμό Τούρκων χρηστών των συγκεκριμένων μέσων, οι οποίοι στρέφονται εναντίον του καθεστώτος.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η αναφερόμενη από άλλες πηγές ίδρυση «Εθνικής Αρχής Συντονισμού Ασφάλειας του Κυβερνοχώρου», η οποία υπάγεται και αυτή στο Υπουργείο Επικοινωνιών, Μεταφορών και Ναυτιλιακών Υποθέσεων. Με άλλα λόγια, η Τουρκία εμφανίζεται με συγκεκριμένο πλέον εθνικό σχέδιο και στρατηγική, αλλά κυρίως με έναν ενιαίο φορέα  στον συντονισμό και την αντιμετώπιση απειλών από τον κυβερνοχώρο, εκτός φυσικά από την Διεύθυνση και τα Κέντρα Κυβερνοάμυνας των τουρκικών Ε.Δ.

Από όλα αυτά, στην Ελλάδα υπάρχει σε οργανωμένη μορφή μόνο η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ και πέραν τούτου ουδέν. Ούτε εθνική στρατηγική, ούτε ενιαία εθνική αρχή ασφάλειας για επιθέσεις από τον κυβερνοχώρο, ούτε καν κάποιο εθνικό κέντρο συντονισμού και για χάραξη πολιτικής σε αυτόν τον ζωτικό τομέα που αφορά κάθε σύγχρονο κράτος. Το δε Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών (και όλα τα υπόλοιπα που συνθέτουν την μακρόσυρτη ονομασία του), αμφιβάλλουμε εάν έχει ιδέα περί τίνος ο λόγος εδώ.

  

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "κυριακάτικη δημοκρατία"
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ