2013-07-26 04:39:06
Φωτογραφία για ΣΔΟΕ σε λογιστές και μεσίτες: «Καρφώστε» τους φοροφυγάδες πελάτες σας
Η Εφορία καλεί λογιστές, μεσίτες και ενεχυροδανειστές να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά και όταν εντοπίζουν πως κάποιος πελάτης προσπαθεί να φοροδιαφύγει ή να ξεπλύνει μαύρο χρήμα, τότε να τον καταγγέλλουν αμέσως στις αρχές ώστε να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα ο καταγγέλλων δεν είναι υποχρεωμένος να έχει αποδείξεις ενοχής αυτού που καταγγέλλει, παρά μόνο την υποψία... Αρκεί να κάνει την υπόδειξη δηλαδή, τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν προφανώς οι οικονομικές υπηρεσίες

Ποιοι υποχρεούνται να δίνουν αναφορά στην Εφορία

Δώδεκα κατηγορίες επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών που θα πρέπει να ενημερώνουν τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για κάθε συμπεριφορά ή συναλλαγή ή δραστηριότητα που θεωρούν ως ύποπτη για παράνομη νομιμοποίηση εσόδων είναι οι εξής:

Εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών,

Εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου,


Φορολογικούς ή φοροτεχνικούς συμβούλους,

Εταιρείες παροχής φορολογικών ή φοροτεχνικών συμβουλών,

Λογιστές που δεν συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας,

Ιδιώτες ελεγκτές,

Κτηματομεσίτες,

Κτηματομεσιτικές εταιρείες,

Οίκους δημοπρασίας,

Εμπόρους αγαθών μεγάλης αξίας,

Εκπλειστηριαστές

Ενεχυροδανειστές

Παραδείγματα

Οι λογιστές ή φοροτεχνικοί σύμβουλοι θα πρέπει να αναφέρουν περιπτώσεις ενδεχόμενης νομιμοποίησης εσόδων (ξέπλυμα χρήματος) που προέρχονται από τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα.

Έτσι όταν λογιστές παρατηρήσουν, κατά την άσκηση της εργασίας τους, ότι πελάτες τους.

ενδεχομένως προβαίνουν σε πράξεις φοροδιαφυγής ή μη απόδοση ΦΠΑ τότε οφείλουν να αποστείλουν σχετική αναφορά στην ανωτέρω Αρχή.

Οι κτηματομεσίτες, όταν μεσολαβούν στη μεταβίβαση ακινήτων και, από τις γενικές πληροφορίες που συλλέγουν για τους πελάτες τους αποκομίζουν την εντύπωση ότι η γενική οικονομική κατάσταση κάποιου πελάτη δεν δικαιολογεί το ύψος της συναλλαγής, τότε οφείλουν να αποστείλουν σχετική αναφορά.

Εάν έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας, όπως έμποροι πολυτελών αυτοκινήτων, διαπιστώσουν επιμονή του πελάτη για αγορά αυτοκινήτου τοις μετρητοίς τότε οφείλουν να αναφέρουν το γεγονός στην Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, διότι στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να υποκρύπτεται απόπειρα ξεπλύματος χρήματος.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ